Rookbommen voor cultuur ontstoken

Op een aantal plaatsen zijn vrijdagmiddag kleurige rookbommen afgegaan als protest tegen de bezuinigingen op de kunstsector. Onder meer het Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam, de Mondriaan Stichting in Den Haag, het Stedelijk Museum Amsterdam en de Amsterdamse concertzaal Paradiso deden mee.

De actie Artbomb is een initiatief dat zich met 'visuele ammunitie' verzet tegen 'de groeiende minachting voor de kunsten overal ter wereld', aldus de organisatie. Ook in de Verenigde Staten, Duitsland, België, Slovenië en Costa Rica werden om 12.00 uur rookbommen afgestoken. Volgens de organisatie deden wereldwijd ruim 180 kunstinstellingen mee met de steunbetuigingen aan de Nederlandse cultuursector. Wie achter Artbomb zitten, is niet bekend.

Het kabinet wil fors bezuinigingen op de cultuursector. De sector moet vanaf 2013 tweehonderd miljoen euro subsidie inleveren. De Tweede Kamer debatteert maandag over de kabinetsplannen. Het hele weekend worden protestacties georganiseerd, waaronder op zondag de Mars der Beschaving naar Den Haag.