Mars der Beschaving afgetrapt op Oerol

De Mars der Beschaving wordt vrijdagochtend afgetrapt op het Groene Strand van Terschelling. Volgens de organisatie is het de eerste demonstratie op Terschelling ooit. De tocht eindigt maandag in Den Haag. Zondag doet de protestmars Rotterdam aan.

Bewoners van het eiland en kunstenaars en bezoekers van het Oerol Festival vormen vrijdag op het strand een kruis van driehonderd bij honderdvijftig meter en de tekst Mars der Beschaving. Daarna duiken ze het water in 'richting Den Haag'. Daar debatteert de Tweede Kamer maandag over de bezuinigingen in de cultuursector, 'de grootste kunstroof aller tijden', aldus het manifest.

De Mars der Beschaving richt zich niet alleen op de cultuurbezuinigingen. De organisatie keert zich tegen het 'wanbeleid van dit kabinet op alle fronten', zoals op het gebied van onderwijs, zorg en milieu.

Kunstenaars en kunstliefhebbers voeren zondag actie in en om het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. 's Avonds begint de tocht naar Den Haag. Tot de deelnemers behoren kunstenaars als de regisseurs Pierre Audi en Johan Simons en Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr. Deelnemers kunnen in verschillende theaters in Den Haag overnachten. De protestacties gaan maandag tijdens het debat in de Tweede Kamer door op het Malieveld in Den Haag. Vanaf 2013 wil het kabinet fors bezuinigen op de podiumkunsten. Ook Oerol Festival wordt in voortbestaan bedreigd.

Kunstenaar Joost Conijn maakt vrijdag en de dagen erna vanuit zijn zelfgebouwde vliegtuig opnames vanuit de lucht.