Hof bekijkt vervolging agenten strandrellen

Het gerechtshof in Den Haag bekijkt na de zomer of de agenten die schoten tijdens de fataal verlopen strandfeest in Hoek van Holland in 2009 alsnog moeten worden vervolgd. Het hof doet dat op verzoek van advocaat Max Moszkowicz, zo bevestigde een woordvoerster van het hof vrijdag desgevraagd.

Moszkowicz is namens de ouders Robby van der Leeden, die dodelijk werd getroffen door een politiekogel, een zogenoemde artikel 12-procedure begonnen. Die kondigde hij vorig jaar al aan en inmiddels heeft de raadsman een klaagschrift daarover ingediend. Een exacte datum voor de zitting, die achter gesloten deuren plaatsvindt, is nog niet bepaald.

De Rijksrecherche concludeerde enkele maanden na het incident dat de agenten die schoten niets te verwijten viel. Ze waren zo in het nauw gedreven dat ze uit noodweer hun pistolen leegden, zo luidde de slotconclusie.

Maar volgens Moszkowicz blijkt uit het dossier helemaal niet dat de situatie bij de ongeregeldheden tijdens het feest zo bedreigend was voor de agenten, dat ze wel moesten schieten.