Radicale moslimconferentie in Amsterdam

Binnenkort vindt in Amsterdam een congres plaats van de radicaal-islamitische groepering Hizb-ut-Tahrir. Deze organisatie, die een islamitisch wereldkalifaat nastreeft, wordt nauwlettend door de AIVD gevolgd.

Hizb-ut-Tahrir  is in veel islamitische en een aantal Europese landen verboden, maar niet in Nederland. Van de beweging kan volgens de AIVD 'op termijn een dreiging uitgaan voor de democratische rechtsorde'. De inlichtingendienst stelt echter dat het vooralsnog om een organisatie gaat met een beperkte aanhang in Nederland, en dat er veel weerstand is tegen hun ideeën onder de Nederlandse moslimbevolking. Zo kreeg een recente oproep om niet te gaan stemmen omdat dat 'onislamitisch' zou zijn, nauwelijks navolging.

Vlag Hizb-ut-Tahrir Hoewel Hizb-ut-Tahrir zich antidemocratisch opstelt en tegen integratie is, is de AIVD van mening dat de groepering binnen de grenzen van de wet opereert. Volgens sommigen moet de organisatie toch worden verboden omdat het gedachtegoed een 'springplank' zou bieden naar nog radicalere groepen.

Zo nu en dan organiseert de beweging bijeenkomsten in Nederland, waarbij mannen en vrouwen streng gescheiden blijven. Zo was er begin mei een demonstratie tegen het Syrische bewind op de Dam te Amsterdam, met aparte vakken voor mannen en vrouwen. Het congres Hizb-ut-Tahrir heeft plaats op zondag 3 juli, in het Rhône Congress & Party Centre te Amsterdam-West.