Cel geëist voor wraakactie dode overvaller

Tegen twee mannen is donderdag twee jaar cel geëist voor brandstichting bij een supermarkt in Moerkapelle. Volgens het Openbaar Ministerie in Den Haag was de brandstichting een wraakactie voor de dood van een overvaller bij de Spar-vestiging, twee dagen voor de brand.

De overval gebeurde op 14 december. Bij de overval drongen twee Delftenaren van 19 en 20 jaar een supermarkt aan de Dorpsstraat binnen. Er brak een vechtpartij uit. De 62-jarige winkelier zou de 20-jarige overvaller van zich af hebben geduwd, waardoor deze van een trap viel en zijn nek brak. Hij overleed later in een ziekenhuis.

De brand bij de supermarkt vond in de nacht van 16 op 17 december. Boven de supermarkt ligt een woning. De bewoners wisten zichzelf op tijd in veiligheid te brengen. De brand is vermoedelijk uit zichzelf gedoofd, waarschijnlijk omdat er te weinig brandbare stof was gebruikt om een echt grote brand te veroorzaken. Een deel van het rolluik van de supermarkt raakte beschadigd.

Onderzoek wijst volgens het OM uit dat beide verdachten, een 23-jarige en een 22-jarige man uit Delft, hun mobiele telefoon hebben gebruikt in Moerkapelle. De twee zouden bevriend zijn geweest met de overleden overvaller. De twee mannen ontkennen betrokken te zijn geweest bij de brand.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.