Biografische film over Brian Wilson in de maak

Het leven van The Beach Boys-frontman Brian Wilson wordt verfilmd. Oren Moverman, die eerder het script van de biografische film I'm Not There over Bob Dylan schreef, gaat de film regisseren. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite The Hollywood Reporter.

De 69-jarige Wilson schreef ruim vijftien topveertighits en was in 1966 de man achter het album Pet Sounds, dat wordt gezien als een van de invloedrijkste popalbums ooit. Tijdens het maken van het volgende album, Smile, kreeg hij een zenuwinzinking waarna hij zich voorgoed uit het project terugtrok. Hij trok zich steeds meer terug waardoor zijn rol binnen de band steeds kleiner werd.

De film moet een rauw en eerlijk beeld van Wilson scheppen, laat producent River Road weten. Zo wordt niet alleen gekeken naar het muzikale proces achter zijn werk, maar ook naar zijn privéproblemen en zijn psychische strubbelingen in het bijzonder.

Wilson was al vaker het onderwerp van films. Zo verscheen in 2000 de tv-film The Beach Boys: An American Family, waarin acteur Frederick Weller hem speelde. Ook werden over Wilson al twee documentaires gemaakt, Brian Wilson: I Just Wasn't Made for These Times uit 1995 en Songwriter 1962-1969, die vorig jaar op dvd uitkwam.

Brian Wilson kondigde in mei aan de band weer bij elkaar te willen brengen voor een nieuw album. Hij was in 1996 al uit de band gestapt. De rest van het gezelschap, bestaande uit broer Dennis, neef Mike Love en schoolvriend Al Jardine, ging in 1998 uit elkaar na de dood van broer Carl Wilson.

Wanneer de nog titelloze biografische film in productie moet gaan, is nog onbekend.


Biografische film over Brian Wilson in de maak (Foto: Novum)