Naam zegt veel over achtergrond

De naam van een kind zegt veel over het milieu waar het vandaan komt. Zo vertelt het niet alleen over de sociaal-economische achtergrond van de ouders, maar ook hoe modieus zij in het leven staan. Dit zegt Gerrit Bloothooft die onderzoek deed onder 300.000 gezinnen.

Volgens hem zijn Italiaanse en Spaanse namen de laatste tijd erg populair, in tegenstelling tot Engelse namen die populariteit inleveren. Ook blijkt dat trendgevoelige mensen met een laag inkomen vaak kiezen voor namen bekend van tv. Denk aan Wesley, Kevin of Samantha. Die laatste is overigens bekend van het tv programma Oh Oh Cherso.

Mensen met een hoog inkomen kiezen duidelijk voor andere namen dan mensen met een laag inkomen. Eerst werden namen als Roderick, Liselotte en Rutger vaak gekozen onder de rijkeren. Nu gaat het vaak om namen als Sem, Jelle en Marit.

Vroeger werden volgens Bloothooft namen gekozen die voornamelijk werden bepaald door de traditie. Dat is nu wel anders. ''De namen die we vroeger kozen, werden door de traditie bepaald: Jan, Maria, Willem. Maar nu mensen hun eigen keuzes maken, zie je hoe je groepen en lagen in de samenleving door patronen in naamgeving van elkaar kunt onderscheiden.''

Het gebeurde niet eerder dat zoveel namen werden gekoppeld aan een bepaalde achtergrond.