FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 25 juni 2011

Man knipt gasleiding door in woning kennis

Een man heeft zaterdagochtend in een woning van een kennis van hem aan de Dokter Wasstraat in Pernis de gasleidingen doorgeknipt. Hij meldde zich zaterdagmiddag zelf bij de politie.

De brandweer heeft meteen daarop zes woningen ontruimd en de gastoevoer afgesloten. Aan het begin van de avond mochten de bewoners terug naar huis.

Wat de precieze relatie is tussen de man en de bewoner kon de politie niet zeggen. De politie heeft de man aangehouden voor poging tot doodslag en vastgezet.

Pirelli wil kwalificatieregels aanpassen

Bandenfabrikant Pirelli wil dat de regels voor de kwalificatie in de Formule 1 aangepast worden. Zo wordt voorkomen dat coureurs bijvoorbeeld in het derde deel van de kwalificatie binnenblijven om zo banden voor de race te sparen. Nu kunnen rijders die niet in Q3 in actie komen nog kiezen op welke banden ze van start gaan in de race.

Pirelli-motorsportbaas Paul Hembery heeft een voorstel ingediend om hier een einde aan te maken. "Ik heb voorgesteld dat coureurs die geen tijd neerzetten in Q3 moeten starten op de banden uit Q2. Daarmee verdwijnt het voordeel om niet te rijden in het laatste deel, dus kunnen ze net zo goed nog een poging wagen," zei hij tegen Autosport.

De Brit denkt dat het voorstel snel voorgelegd zal worden aan de Sportieve Werkgroep van de FIA. "Het is eerlijker. In Monaco zagen we dat Michael Schumacher een probleem had en daardoor kon kiezen op welke banden hij van start ging. Van dat scenario willen we af. Het is ook beter voor de fans, want het is zonde wanneer coureurs de kwalificatie laten schieten."

Facebook meest bezochte site

Facebook.com is de meest bezochte site van het internet. Dat heeft Google bekendgemaakt met zijn top 1000 van de websites die de meeste unieke bezoekers krijgen.

Facebook krijgt volgens de hitlijst 880 miljoen unieke bezoekers te verwerken. YouTube zit daar 80 miljoen onder en is daarom goed voor een tweede plek. Vorig jaar kwam YouTube niet eens in de top 10 voor. Onder meer Wikipedia, Live.com en Microsoft staan in de top 10. FOK! staat op de 35ste plek van meest bezochte site in Nederland.


Facebook meest bezochte site

Jong Spanje verovert Europese titel

Jong Spanje is zaterdag Europees kampioen geworden. In het Deense Aarhus werd in de finale de Zwitserse ploeg onder 21 jaar verslagen met 2-0. Zaragoza-middenvelder Ander Herrera opende voor rust de score, Barcelona-spits Thiago Alacantara besliste het duel na rust.

Voor Spanje is het de eerste Europese jeugdtitel sinds 1986. Sindsdien stonde de nationale ploeg onder 21 jaar in 1996 en 1998 wel in de finale van het EK. Spanje en Zwitserland plaatsten zich bovendien voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Londen.

Ook Wit-Rusland doet daar mee. Dat land verloor in de halve finale van Spanje, maar won het duel om de derde plaats door Tsjechië met 1-0 te verslaan. Naast de drie kwalificanten uit het EK doet een gecombineerd Brits team mee aan het olympisch voetbaltoernooi als gastland.

Honkballers nipt langs Duitsland

De Nederlandse honkbalploeg heeft vandaag op het World Port Tournament nipt van Duitsland gewonnen. In het Familiestadion van Neptunus werd het 2-1. Nederland won donderdag met 6-0 van Curaçao, maar verloor gisteren met 8-4 van Taiwan. Het honkbaltoernooi in Rotterdam duurt nog tot en met zondag 3 juli.

Duitsland nam via Michael Franke brutaal een voorsprong in de tweede inning, maar gaf die in de vijfde inning weer uit handen. Korte stop Jendrick Speer ging de fout in en Dwayne Kemp profiteerde. Twee innings later zorgde Sidney de Jong voor het tweede Nederlandse punt.

Nederland - Duitsland was overigens het enige duel van vandaag. Cuba zou het 's middags al tegen Taiwan op nemen, maar door de regen ging dat niet door. De topper wordt nu maandagochtend om 10.00 uur ingehaald. Morgen treft Nederland Cuba en neemt Duitsland het op tegen Curaçao.

[GP3] Uitslag Race 1 Valencia

Adrian Quaife-Hobbs heeft de zege in de eerste race van de GP3 Series op het circuit van Valencia gepakt. De Portugees bleef in de straten van de Spaanse stad Lewis Williamson en Mitch Evans ruim voor. De Nederlanders Nigel Melker en Thomas Hylkema zagen de finish niet.

Williamson vertrok van poleposition, maar het was Quaife-Hobbs die de beste start kende en vanaf de derde startplaats de leiding greep. De Portugees kreeg Dean Smith achter zich aan. De start werd opgeschrikt door een crash tussen Simon Trummer, Ivan Lukashevich, Maxim Zinim, Antonio Felix da Costa en Hylkema. De safety car kwam naar buiten, omdat de rommel opgeruimd moest worden.

Het deerde Quaife-Hobbs niet, want de Manor-coureur kende een goede herstart en had geen problemen in het resterende deel van de race. Smith had deze wel, want in de laatste ronde viel hij bijna stil en werd hij uiteindelijk vijfde. Williamson profiteerde hiervan door tweede te worden, voor Evans die met zijn derde plaats de leiding in het klassement van de uitgevallen Melker overnam.

Uitslag race 1

Pos. Rijder Team Tijd
1 Adrian Quaife-Hobbs Manor Racing 28:49.603
2 Lewis Williamson MW Arden +6.547
3 Mitchell Evans MW Arden +7.406
4 Gabriel Chaves Addax Team +11.403
5 Dean Smith Addax Team +14.315
6 Alexander Sims Status Grand Prix +17.022
7 Valtteri Bottas Lotus ART +18.818
8 James Calado Lotus ART +19.339
9 Nick Yelloly Atech CRS GP +26.837
10 Leonardo Cordeiro Carlin +28.342
11 Zoël Amberg Atech CRS GP +36.012
12 Conor Daly Carlin +37.231
13 Vittorio Ghirelli Jenzer Motorsport +37.241
14 Marlon Stockinger Atech CRS GP +39.355
15 Daniel Morad Carlin +40.131
16 Tamas Pal Kiss Tech 1 Racing +41.619
17 Matias Laine Manor Racing +42.700
18 Luciano Bacheta RSC Mücke Motorsport +48.068
19 Rio Haryanto Manor Racing +58.934
20 Tom Dillmann Addax Team +1:12.164
DNF Nigel Melker RSC Mücke Motorsport +6 Ronden
DNF Aaro Vainio Tech 1 Racing +11 Ronden
DNF Pedro Nunes Lotus ART +11 Ronden
DNF Nico Muller Jenzer Motorsport +13 Ronden
DNF Michael Christensen RSC Mücke Motorsport +13 Ronden
DNF Simon Trummer MW Arden +14 Ronden
DNF Ivan Lukashevich Status Grand Prix +14 Ronden
DNF Maxim Zimin Jenzer Motorsport +14 Ronden
DNF Antonio Felix da Costa Status Grand Prix +14 Ronden
DNF Thomas Hylkema Addax Team +14 Ronden

Bemanning vliegt 8 uur voor brood

De bemanning van een vliegtuig dat was gestationeerd in Seattle, ging een nieuwe Boeing 747-8 uittesten en was daarom naar Pittsburgh gevlogen om wat brood op te halen.

Paul Shank, coördinator van de testvlucht, had een menukaart van een broodjeszaak in Pittsburgh bij zich. Na 4000 kilometer te hebben gevlogen hebben ze wat broodjes opgepikt bij de zaak en gingen ze na een uur weer terug naar huis. 

"Iedereen vond de trip leuk. Ze zeiden allemaal 'Wie had kunnen bedenken dat je friet en sla zou kunnen eten op een broodje?'," aldus Shaw. Hij heeft aangegeven volgende keer kreeftrolletjes te gaan eten in Maine.

Lierse SK ontkent licentieproblemen

De Belgische club Lierse SK heeft ontkent dat er sprake is van licentieproblemen die het voortbestaan van de club in gevaar zouden brengen.

Op de clubsite van Lierse SK staat vermeld dat de club problemen met de licentie heeft. "Er zijn wat cashflowproblemen geweest, maar die worden op dit moment opgelost", zo meldt de verklaring op de website. "Alle bedragen die betaald moeten worden, zijn betaald."

"Wij hebben geen bedragen openstaan. Alle bewijzen en attesten zijn binnen en zijn doorgegeven aan de voetbalbond", zo staat aan de verklaring toegevoegd. De Pallieters spelen sinds afgelopen seizoen weer op het hoogste niveau in België en volgens hun eigen statement zal hier voorlopig geen verandering in komen.

"Er is dus geen enkele reden om maandag naar de bond te gaan om ons dossier te verdedigen. Er valt niets meer te verdedigen en er moet niets meer uitgelegd worden. Lierse krijgt een licentie", zo besluit de club.

Dode en vier gewonden bij botsing met bus

Een 23-jarige vrouw uit Amsterdam is zaterdag om het leven gekomen bij een ongeval met een lijnbus in haar woonplaats. De buschauffeur en drie passagiers raakten gewond. Zij zijn met onbekend letsel naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

Het ongeval vond omstreeks 19.15 uur plaats in een bocht op de Pampuslaan in de wijk IJburg. De vrouw botste met haar auto frontaal op de bus. Reanimatie van de vrouw mocht niet meer baten. De weg is afgezet voor politieonderzoek.

Vijf jaar cel voor Egyptische ex-minister

Een Egyptische rechtbank heeft de voormalige minister van handel zaterdag tot vijf jaar celstraf veroordeeld. Rachid Mohammed Rachid werd bij verstek veroordeeld voor het verdonkeremanen van overheidsgeld. Hij kreeg naast de celstraf ook een boete van omgerekend 1,4 miljoen euro opgelegd.

In februari ontkende Rachid in een interview met de zender Al-Arabiya de aantijgingen. Het is niet duidelijk waar hij zich nu bevindt. Rachid ontvluchtte Caïro na de volksopstand die tot het aftreden van ex-president Hosni Mubarak leidde.

Verscheidene voormalige ministers en hun medewerkers zitten momenteel in de gevangenis op verdenking van corruptie.

[F2] Uitslag Race 1 Spa-Francorchamps

Will Bratt heeft de eerste race van de Formule 2 op een nat Spa-Francorchamps op zijn naam geschreven. De Brit boekte zijn eerste zege in deze raceklasse en bleef hiermee Mirko Bortolotti en Christopher Zanella voor. Kelvin Snoeks sloot de wedstrijd op een tiende plaats af.

Bortolotti had in de kwalificatie de snelste tijd gereden, maar werd naar de derde plaats teruggezet omdat hij gele vlaggen bij Blanchimont genegeerd had. De poleposition ging hierdoor naar Ramon Piñeiro die ook goed weg kwam na de start, maar na een fout in de eerste ronde niet meer in het stuk voor kwam.

Bratt mocht als vijfde starten, maar doordat hij bij La Source buitenom ging lag hij meteen op plaats twee en na het wegvallen van Piñeiro ging de Brit aan de leiding. Bortolotti en Zanella hielden Bratt lang bij, maar tegen het eind van de wedstrijd wist Bratt een klein gaatje te slaan en te winnen. Zanella wist halverwege de race Bortolotti even te passeren, maar de Italiaan sloeg meteen terug en hield tot de finish zijn tweede stek vast. Snoeks moest genoegen nemen met de tiende plaats, omdat hij door de als zesde geëindigde Thiemo Storz even buiten de baan was gedrukt.

Uitslag race 1

Pos. Rijder Tijd
1 Will Bratt 41:37.757
2 Mirko Bortolotti +2.469
3 Christopher Zanella +5.786
4 Tobias Hegewald +13.391
5 Alex Brundle +19.215
6 Thiemo Storz +33.027
7 Ramon Pineiro +33.362
8 Mihai Marinescu +39.010
9 Miki Monras +47.141
10 Kelvin Snoeks +49.947
11 Mikkel Mac +56.665
12 Johannes Theobald +1:11.954
13 Armaan Ebrahim +1:12.412
14 Max Snegirev +1:14.594
15 Julian Theobald +1:16.893
16 James Cole +1:22.928
17 Jordan King +1:23.655
18 Jose Luis Abadin +1:30.499
19 Jack Clarke +1:37.111
20 Benjamin Lariche +2:28.462
21 Parthiva Sureshwaren +1 Ronde
DNF Plamen Kralev +13 Ronden
DNF Sunghak Mun +14 Ronden

Olifant voorspelt WK voetbal

Vorig jaar hadden de Duitsers octopus Paul om wedstrijden van het wereldkampioenschap voetbal te voorspellen. Voor het WK vrouwenvoetbal is het nu de beurt aan olifant Nelly.

Ze deed haar eerste voorspelling voor de openingswedstrijd van gastland Duitsland tegen Canada, die morgen word gespeeld. En warempel scoorde de Afrikaanse olifant voor Duitsland. Die kunnen dus met een gerust hart aan het duel beginnen.

Nederland heeft zich niet weten te kwalificeren voor het toernooi. Wel speelde Oranje onlangs nog een oefenwedstrijd tegen Duitsland. Er werd met 5-0 verloren.

Inception grote winnaar bij Saturn Awards.

Christopher Nolan’s hit film Inception is de grote winnaar geworden bij de 37e editie van de Saturn Awards. De film won vijf prijzen. De film, met in de hoofdrol Leonardo DiCaprio, kreeg onder meer een award voor Beste Science Fiction Film. Daarnaast ontving Nolan prijzen in de categorie Beste Regisseur en Beste Script, op de science fiction fantasy en horror ceremonie.

Andere winnaars op deze avond waren Jeff Bridges als Beste Acteur in een hoofdrol, voor zijn rol in de film Tron: Legacy. Beste Actrice in een hoofdrol was voor Natalie Portman in Black Swan. De beeldjes voor beste acteur en actrice in een bijrol gingen naar Andrew Garfield (Never Let Me Go) en Mila Kunis (Black Swan).

Tiener actrice Chloe Moretz ontving een award in de categorie Jonge Acteurs, op de ceremonie die werd gehouden in Burbank, California. Alice In Wonderland won het beeldje als beste fantasy film.

Ook een aantal TV-series mocht een Saturn Award mee naar huis nemen, zoals Fringe (Beste TV-serie) en Smallville

Voor een compleet overzicht van de winnaars kan je hier kijken: 

De 37e Saturn Awards (Video: clevver)


Iets minder bezoekers op TT

Ruim 92.000 motorsportfans hebben vandaag de wedstrijden van de 81e TT van Assen bezocht. Dat waren er iets minder dan vorig jaar, toen de organisatie 97.000 betalende bezoekers aan het TT Circuit registreerde.

Bij de trainingen en kwalificaties op donderdag en vrijdag passeerden 39.000 toeschouwers de poorten, waardoor het totale bezoekersaantal op 131.000 komt. Ook dat is minder dan de 139.000 van vorig jaar. Het slechte weer zal een rol hebben gespeeld in de lagere bezoekersaantallen.

Iets minder bezoekers op TT
Iets minder bezoekers op TT (Foto: ANP)

Blogger beboet met ¤ 5000 na negatieve review

Een Taiwanese blogger heeft een boete van 5000 euro gekregen en moest dertig dagen in de gevangenis blijven nadat hij een negatieve recensie had geschreven.

Ze had haar beklag gedaan over de rundvleesnoedels van een restaurant. Ze vond de noedels te zout en het sanitair was onbruikbaar door kakkerlakken. Volgens de Taiwanese rechter heeft ze met haar kritiek de 'grenzen van de redelijkheid' overschreden.

De 5000 euro zal worden uitbetaald aan het etablissement. Daarnaast heeft de blogger ook nog twee jaar proeftijd.

26 mensen aangeklaagd voor flatbrand Shanghai

Chinese aanklagers hebben in Shanghai tegen 26 mensen aanklachten ingediend voor onder meer omkoping en machtsmisbruik naar aanleiding van een brand in een appartementencomplex waarbij 58 mensen om het leven kwamen. Dat werd zaterdag bekendgemaakt.

De brand werd volgens de autoriteiten veroorzaakt door lassers die veiligheidsvoorschriften negeerden. Onder de aangeklaagden bevinden zich overheidsmedewerkers, directeuren en voormannen van bouwbedrijven en lassers die niet de juiste papieren hadden.

De brand brak in november uit op de negende verdieping van de flat toen bouwmateriaal vlam vatte. Het vuur verspreidde zich snel via de steigers die rondom tegen het gebouw stonden opgesteld. Deze waren vervaardigd van bamboe en bekleed met nylon netten.

[GP2] Uitslag Race 1 Valencia

Romain Grosjean heeft de eerste race van de GP2 Series op het stratencircuit van Valencia gewonnen. De Fransman bleef in de Spaanse stad Giedo van der Garde en Davide Valsecchi ruim voor. In het klassement verstevigde Grosjean door zijn winst de leidende positie.

Voor Barwa Addax waren de druiven nog voor de start van de race zuur, want polesitter Charles Pic kreeg op weg naar de grid een probleem en zijn team was toen de race al onderweg was pas in staat om het euvel te verhelpen en hem weer de baan op te sturen. Dit gaf de leiding aan zijn teamgenoot Van der Garde die in de beginfase een gat van vijf seconden sloeg met Grosjean.

Van der Garde kreeg na 22 ronden een drive-through penalty omdat hij een gele vlag genegeerd had. De Nederlander kwam achter Grosjean, Valsecchi en Dani Clos als vierde terug het asfalt op. Hij rekende al snel af met Clos, maar Valsecchi bleek een harde noot om te kraken. Beiden reden verschillende malen naast elkaar, maar pas in de voorlaatste ronde wist Van der Garde de Italiaan te passeren toen deze aan het eind van het tweede rechte stuk zijn banden blokkeerde bij het aanremmen voor een bocht. Hierdoor sloot de Nederlander achter Grosjean de race als tweede af, voor Valsecchi.

Uitslag race 1

Pos. Rijder Team Tijd
1 Romain Grosjean DAMS 58:19.400
2 Giedo van der Garde Addax +15.481
3 Davide Valsecchi Team Air Asia +20.901
4 Dani Clos Racing Engineering +24.010
5 Sam Bird iSport International +24.323
6 Luiz Razia Team Air Asia +24.495
7 Esteban Gutierrez ART Grand Prix +48.097
8 Josef Kral Arden International +51.064
9 Jolyon Palmer Arden International +53.637
10 Michael Herck Coloni Motorsport +57.032
11 Julián Leal Rapax +58.041
12 Kevin Mirocha Ocean Racing Technology +58.567
13 Pal Varhaug DAMS +1:06.416
14 Johnny Cecotto Jr. Ocean Racing Technology +1:12.085
15 Rodolfo Gonzalez Trident Racing +1:20.090
16 Fairuz Fauzy Super Nova International +1:25.296
17 Stefano Coletti Trident Racing +1:44.985
18 Kevin Ceccon Coloni Motorsport +1 Ronde
DNF Max Chilton Carlin Motorsport +7 Ronden
DNF Christian Vietoris Racing Engineering +15 Ronden
DNF Luca Filippi Super Nova International +16 Ronden
DNF Charles Pic Addax +17 Ronden
DNF Jules Bianchi ART Grand Prix +30 Ronden
DNF Marcus Ericsson iSport International +30 Ronden
DNF Alvaro Parente Racing Engineering +30 Ronden
DNF Fabio Leimer Rapax +30 Ronden

Britten gewaarschuwd tegen groentekiemen

De Britse autoriteiten hebben consumenten zaterdag geadviseerd geen ongekookte groentekiemen te eten. Dat gebeurde nadat Frankrijk een reeks gevallen van besmetting met E.coli in verband bracht met het Britse zadenverkoopbedrijf Thompson & Morgan.

Frankrijk zette de verkoop van fenegriek-, mosterd- en rucolazaden afkomstig van het bedrijf stop nadat acht mensen in het ziekenhuis moesten worden opgenomen na besmetting met de bacterie. Zeker twee van hen werden ziek na consumptie van kiemen van de zaden in Begles, een buitenwijk van Bordeaux.

In een verklaring heeft Thompson & Morgan laten weten dat er geen bewijs is voor het verband tussen de besmettingen en de zaden van het bedrijf en dat 'iets lokaals in de regio van Bordeaux of de manier waarop met het product is omgegaan en hoe het is gekweekt eerder de oorzaak is dan onze zaden'.

Een woordvoerder van de Britse Voedsel- en Warenautoriteit zei dat er nog geen bewijs is dat het bedrijf de bron van de besmetting is en dat er in Groot-Brittannië geen gevallen zijn gemeld. Het advies aan de consumenten is een voorzorgsmaatregel, aldus de woordvoerder.

Frankrijk onderzoekt momenteel de manier waarop de zaden zijn gekweekt, meldt Thompson & Morgan. Het bedrijf heeft monsters aan de Britse autoriteiten afgestaan voor onderzoek.

'Bijna geen aangifte corruptie overheid'

De overheid doet bijna geen aangifte tegen de eigen ambtenaren in zaken rond zware integriteitschendingen als fraude. Dat meldt RTL Nieuws na onderzoek van 934 integriteitschendingen als fraude, diefstal en corruptie bij negentien overheidsinstellingen in 2009 en 2010.

In 411 gevallen was sprake van zware schendingen en mogelijk strafbare feiten. Van 36 werd slechts aangifte gedaan.

Het gaat om zaken als het lekken van informatie over een verdachte pedofiel door een medewerker van het Openbaar Ministerie vorig jaar. Hiermee zou hij een ambtsmisdrijf hebben gepleegd. Een ambtenaar van Verkeer en Waterstaat zou zich daarnaast schuldig hebben gemaakt aan corruptie door een bevriende ondernemer opdrachten te gunnen.

VVD-Kamerlid Brigitte van der Burg stelt dat daders er kennelijk te makkelijk van af komen. De overheid geeft een verkeerd voorbeeld door geen aangifte te doen. "Zo denken anderen ook dat dit kan."

CDA-Kamerlid Ger Koopmans is van plan Kamervragen te stellen. Hij wil dat minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) scherpe instructies aan overheidsinstellingen geeft. Volgens hem zijn er te veel plekken binnen de overheid waar laks wordt omgegaan met dit soort kwesties.

'Koevermans naar FC Toronto'

Danny Koevermans speelt volgend seizoen mogelijk in Canada. De aanvaller, die nu nog voor PSV speelt, vliegt aanstaande dinsdag naar Toronto om te praten met FC Toronto, waar Aron Winter trainer is. Dit heeft hij aan AD Sportwereld laten weten.

Koevermans geeft in het eerdergenoemde medium aan genoeg te hebben van het Nederlands voetbal en zet zijn zinnen op een avontuur in het buitenland. FC Toronto zou in de winterstop al een poging hebben gewaagd om de speler aan te trekken. De 32-jarige speler koos er destijds echter voor om het seizoen in Eindhoven af te maken.

[WBD] Paszek stuurt Schiavone naar huis

De ongeplaatste Oostenrijkse tennisster Tamira Paszek heeft zaterdag op Wimbledon voor een verrassing gezorgd door voormalig Roland Garros-winnares Francesca Schiavone in de derde ronde te elimineren. De Italiaanse speelster ging met 6-3, 4-6 en 9-11 onderuit.

Schiavone leek in de derde set op weg naar de winst, toen ze bij een stand van 9-8 zelf mocht serveren. De Oostenrijkse brak echter de opslag en stoomde vervolgens door naar 11-9.

Schiavone stond onlangs nog in de finale van Roland Garros, maar verloor die partij van Li Na uit China. Een jaar eerder wist ze het Franse grandslamtoernooi wel te winnen.

Paszek speelt in de vierde ronde tegen de eveneens ongeplaatste Russin Ksenia Pervak.

Ruiz eerder terug van vakantie

Bryan Ruiz keert eerder terug bij FC Twente. De nieuwbakken trainer van de Tukkers, Co Adriaanse, heeft de Costa Ricaan gevraagd zijn vakantie met vier dagen in te korten.

Aanvankelijk zou Ruiz, die met Costa Rica aan de Gold Cup meedeed, pas op 15 juli zijn opwachting maken, maar dat is nu dus 11 juli geworden. Adriaanse wil zijn selectie zo snel mogelijk compleet hebben, waarna hij iedereen aan het werk wil zien.

Bovendien kan Ruiz op deze manier ook meedoen aan het oefentoernooi, dat in België wordt gespeeld. FC Twente speelt dan tegen RSC Anderlecht en Standard Luik.

Duitser mept NS-beveiliger in gezicht

Een 28-jarige Duitser is zaterdagochtend opgepakt voor het mishandelen van een NS-beveiliger op het station in Tilburg. De man en twee vrouwen die bij hem waren wilden zonder te betalen met een trein mee, maar werden tegengehouden door twee beveiligers. De Duitser sloeg daarop een van de beveiligers in het gezicht, meldt de politie.

Het incident vond rond 05.00 uur plaats. Ook de twee vrouwen misdroegen zich volgens de politie. Zij zijn echter niet opgepakt. De Duitser is na zijn arrestatie verhoord en kon, nadat tegen hem proces-verbaal was opgemaakt, tegen het einde van de ochtend weer gaan.

De Maar prolongeert titel tijdrijden

Marc de Maar is Curaçaos kampioen tijdrijden geworden. Dat meldt zijn ploeg QuickStep. De 27-jarige Drent legde de 27 kilometer met start en finish in Barber als snelste af. Vorig jaar werd De Maar Antilliaans kampioen op de tijdrit en de weg. Morgen verdedigt De Maar ook zijn titel op de weg.

De Maar veranderde vorig jaar van nationaliteit. Op die manier maakt hij meer kans om geselecteerd te worden voor WK's en Olympische Spelen. Sinds zijn naturalisatie zijn de Nederlandse Antillen echter opgeheven waardoor de QuickStep-renner nu voor Curaçao uitkomt.

García-García vertrekt naar Cyprus

Gonzalo García-García zet zijn carrière als voetballer voort op Cyprus. De middenvelder van FC Groningen heeft namelijk een contract bij AEK Larnaca getekend. De huidige overeenkomst van de Spanjaard liep nog een jaar door, maar de Cypriotische club hoeft, vanwege een coulant FC Groningen, geen afkoopsom te betalen.

García-García werd in 2008 naar FC Groningen gehaald en droeg sindsdien 58 keer het shirt van de formatie. In het seizoen 2009/2010 werd de middenvelder voor de periode aan van een half jaar verhuurd aan VVV-Venlo. In de afgelopen voetbaljaargang kwam de speler tot negentien wedstrijden.

FC Groningen is flink actief op de transfermarkt. Eerder deze week werden Emil Johansson en Kees Kwakman namelijk  geprestenteerd als de laatste nieuwe aanwinsten.

[WBD] Monfils verliest van Poolse qualifier

Gaël Monfils heeft eerder vandaag, in de vierde ronde van Wimbledon, een verrassende nederlaag geleden. De nummer acht van de wereld ging namelijk in vier sets onderuit tegen de Poolse qualifier Lukasz Kubot. De setstanden waren 3-6, 6-3, 3-6 en 3-6.

Monfils bereikte tijdens Roland Garros nog de kwartfinales, maar is op gras beduidend minder sterk. Zo had de Fransman nauwelijks een antwoord op het serve-and-volley-spel van zijn Poolse tegenstander. Het was voor de Franse tennisser overigens de eerste keer dat hij in de vierde ronde van Wimbledon stond.

Kubot neemt het in de achtste finales op tegen de Spanjaard Feliciano Lopez.

Friese bromfietser komt om door ongeluk

Een 35-jarige bromfietser uit het Friese dorp Lippenhuizen is vrijdagnacht door een ongeval om het leven gekomen. Dat heeft de politie zaterdag laten weten.

De man werd zwaargewond door voorbijgangers op de Boerestreek in de Friese plaats gevonden. Vermoedelijk was hij eerder de macht over het stuur kwijtgeraakt en daardoor ten val gekomen. Toen de hulpdiensten arriveerden bleek de bromfietser al te zijn overleden.

Hockeysters beginnen sterk aan Champions Trophy

De Nederlandse hockeyvrouwen zijn met een zege begonnen aan de Champions Trophy. De ploeg van bondscoach Max Caldas was in het Wagener Stadion in Amstelveen met 3-0 te sterk voor Australië. Maartje Paumen, Lidewij Welten en Wieke Dijkstra verzorgden de doelpuntenproductie van Oranje.

Nederland speelt morgen het tweede groepsduel tegen Duitsland. De Oosterburen waren eerder vandaag al met 1-0 te sterk voor Nieuw-Zeeland.

Sinkeldam pakt wegtitel bij beloften

Wielrenner Ramon Sinkeldam heeft het Nederlands kampioenschap voor beloften gewonnen. De coureur van het Rabobank Continental Team was na 175,5 kilometer de sterkste in Ootmarsum. Hij bleef zijn achtervolgers Maurits Lammertink, Wesley Kreder en Bram de Kort voor.

De koers ontspon zich na 25 kilometer toen dertien renners zich los wisten te maken. De groep kreeg echter na een tijdje gezelschap van 21 man. De samensmelting zorgde voor een spervuur aan aanvallen, maar tien renners, met daarin vier rijders van Rabobank Continental Team, leken om de zege te gaan strijden.

Daar dacht Lammertink op zeven kilometer van de streep echter anders over. Hij kreeg gezelschap van Kreder, De Kort en Sinkeldam. Die laatste plaatste op drie kilometer van de streep de beslissende aanval, waarna hij solo naar de overwinning reed.

Benzinetekort nekt vluchtende bromfietser

Een 18-jarige man uit Den Bosch die op de vlucht was voor de politie is uiteindelijk toch opgepakt doordat zijn brommer midden op de Markt in de Brabantse hoofdstad zonder benzine kwam te staan. Toen agenten de man en zijn brommer eenmaal in handen kregen, bleek er op beide behoorlijk wat aan te merken.

De man was vrijdagochtend rond 01.30 uur op de vlucht geslagen voor de politie. Na zijn aanhouding bleek al snel waarom. Hij had geen rijbewijs, was niet verzekerd, reed zonder nummerbord en droeg geen helm. Dat leverde hem een reeks prenten op. Als klap op de vuurpijl bleek er ook nog met het framenummer geknoeid. De man kon daarop zijn brommer inleveren.

De verkeerspolitie doet nader onderzoek naar de herkomst van de bromfiets. De man is aangehouden.

Bijna vijftig gewonden na gasexplosie Rusland

Zeker 46 mensen zijn zaterdag in het zuiden van Rusland gewond geraakt toen een gasfles ontplofte tijdens een bruiloftsfeest. Dat heeft het ministerie voor noodsituaties van de deelrepubliek Noord-Ossetië bekendgemaakt. Ten minste elf mensen zouden er slecht aan toe zijn.

De gewonden vielen toen de gasfles, die werd gebruikt voor de barbecue, ontplofte op de binnenplaats waar de gasten bijeen waren gekomen.

Jongen (13) opgepakt na dreigtweet

De politie heeft in Hilversum een 13-jarige jongen opgepakt die 'een ernstige bedreiging' tegen 'een artiest' heeft geuit via berichtensite Twitter. Dat heeft een woordvoerster zaterdag gezegd. Wat de aard van de dreigtweet is en om welke artiest het gaat wil de zegsvrouw in verband met het onderzoek niet zeggen.

De artiest zou optreden op muziekfestival Hilversum Alive. De jongen is ruim voor dat optreden opgepakt.

[WBD] Federer wint eenvoudig van Nalbandian

Roger Federer heeft eenvoudig de achtste finales van Wimbledon bereikt. De als derde geplaatste Zwitser was in drie sets te sterk voor David Nalbandian: 6-4, 6-2 en 6-4. Federer vindt in de volgende ronde de Rus Mikhail Youzhny of Nicolas Almagro uit Spanje aan de andere kant van het net.

Serena Williams sloeg zich in het vrouwentoernooi naar de laatste zestien. De Amerikaanse, als zevende ingeschaald, was overtuigend de Russische Maria Kirilenko (26) de baas met 6-3 en 6-2. Ze stuit in de volgende ronde op de Française Marion Bartoli, die Flavia Pennetta uit Italië versloeg: 5-7, 6-4 en 9-7.

Dood varken

Vroeger aten mijn opa en oma wel eens met ons gezin mee, als ze bijvoorbeeld op bezoek waren voor een verjaardag. Voor mij en mijn broers was het belangrijkste onderdeel van de maaltijd het vlees. Dus, als we aan tafel werden geroepen, was onze eerste vraag: “Wat voor vlees hebben we?” Overigens is dat nog altijd een belangrijke vraag, als ik eens een weekend thuis ben. Mijn opa antwoordde toen altijd hetzelfde: “Dood varken.” Een waarheid als een koe.

Minister die Mugabe leugenaar noemde vermist

Een Zimbabwaanse staatssecretaris die president Robert Mugabe een leugenaar noemde wordt vermist sinds hij vrijdag werd gearresteerd. Dat hebben zijn advocaten zaterdag gezegd.

De advocaat van Jameson Timba, lid van de partij van premier Morgan Tsvangirai, zei zaterdag dat hij een gerechtelijk bevel zal aanvragen om de politie te dwingen de verblijfplaats van Timba vrij te geven. Ook wil hij toestemming om Timba te bezoeken.

Mugabe's partij beschuldigt Timba ervan Mugabe te hebben beledigd, een misdrijf onder de strenge Zimbabwaanse veiligheidswetten, door te stellen dat Mugabe gelogen had over de resultaten van een regionale top over Zimbabwe.

Douglas Mwonzora, woordvoerder van Tsvangirai's partij, zei te vrezen voor de veiligheid van Timba, nadat aanhangers van de partij binnen de politie meldden dat Timba zou zijn mishandeld in de gevangenis.

Belg haalt levensgevaarlijke capriolen uit op A16

Een 26-jarige Belgische automobilist is vrijdagavond opgepakt nadat hij levensgevaarlijke capriolen uithaalde op de A16 en A17. Hij achtervolgde een 24-jarige automobilist uit Zwijndrecht, die hem even daarvoor bij een wegversmalling vanwege wegwerkzaamheden had geweigerd te laten invoegen, meldt de politie zaterdag.

De man uit Antwerpen begon zijn wildemansrit rond 18.15 uur, toen hij op de A16 op een file stuitte vanwege de wegversmalling. Het verkeer moest ritsen, maar de Belg reed met zijn bruine BMW langs de wachtenden en wilde vooraan bij een pijlwagen van Rijkswaterstaat invoegen.

De overige weggebruikers weigerden de man er echter tussen te laten, waarop de Belg kwaad werd. Hij richtte zijn agressie op de automobilist uit Zwijndrecht en achtervolgde hem via de A16 naar de A17, de snelweg van Moerdijk naar Roosendaal. Hij maakte zich hierbij onder meer schuldig aan bumperkleven en afsnijden en probeerde het slachtoffer van de weg te drukken. Ook maakte hij met zijn hand snijdende bewegingen over zijn keel.

Zowel de man uit Zwijndrecht als andere weggebruikers waarschuwden de politie, die de Belg van de weg haalde en hem meenam naar een politiebureau. Hij bleek een bekende van de Belgische justitie te zijn. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt wegens poging tot doodslag.

Vochtige Veteranendag goed bezocht

De viering van de Nederlandse Veteranendag in Den Haag is weliswaar nat, maar gezellig. Ondanks het slechte weer vanochtend is de dag goed bezocht. In totaal woonden zaterdag zo'n zeventigduizend mensen de verschillende programmaonderdelen bij. Dat laat een woordvoerder van de organisatie zaterdag weten.

Vooral het defilé aan het begin van de middag werd volgens de zegsman goed bezocht. Het defilé van 4.300 veteranen en militairen werd afgenomen door kroonprins Willem-Alexander. Daaraan voorafgaand reikte premier Mark Rutte (VVD) op het Binnenhof herinneringsmedailles uit aan militairen die recentelijk deelnamen aan vredesoperaties.

De organisatie was uitgegaan van een bezoekersaantal tussen de vijftig- en de tachtigduizend. De woordvoerder van het Comité Nederlandse Veteranendag is blij dat de regen niet al te veel bezoekers heeft gekost. "Het is gezellig en kleurrijk en met de schuilende mensen onder hun paraplu's eigenlijk heel intiem", licht de zegsman toe.

De zogeheten fly-past van dertig militaire vliegtuigen over de Hofvijver werd vanwege het slechte weer wel geannuleerd. Het is de tweede dag dat de elementen een programmaonderdeel bij de vijver parten spelen. Vrijdag ging een parasprong, de opwarmer van de Nationale Veteranendag, niet door vanwege harde wind.

De Nederlandse Veteranendag in Den Haag wordt voor het zevende jaar gehouden. Tijdens de dag wordt stilgestaan bij de inzet van Nederlandse militairen overal ter wereld. Het thema van dit jaar is de veteraan in de samenleving.


Vochtige Veteranendag goed bezocht (Foto: Novum)

[WBD] Nadal slaat zich langs Muller

Rafael Nadal heeft zich toegang verschaft tot de achtste finales van Wimbledon. De Spaanse nummer één van de wereld had in de eerste twee sets een flinke kluif aan Gilles Muller uit Luxemburg, maar was uiteindelijk met 7-6 (6), 7-6 (5) en 6-0 de sterkste. De partij was gisteren na de eerste set stilgelegd vanwege invallende duisternis.

Juan Marin del Potro (24) is de volgende opponent van Nadal. De als 24e geplaatste Argentijn had in Londen eveneens twee tiebreaks nodig tegen Gilles Simon (15) uit Frankrijk: 7-6(8), 7-6 (5) en 7-5.

Gaël Monfils is in de derde ronde verrassend uitgeschakeld. De nummer negen van de plaatsingslijst verloor in vier sets van de Poolse qualifier Lukasz Kubot: 3-6, 6-3, 3-6 en 3-6. De Fransman wist tijdens het grandslamtoernooi nog nooit de laatste zestien te bereiken.


Nadal slaat zich langs Muller (Foto: Novum)

Woningen Pernis ontruimd om gaslek

Zes woningen zijn zaterdag in de Rotterdamse deelgemeente Pernis ontruimd vanwege een gaslek. Dat meldt een woordvoerder van de politie. Het incident speelt zich af aan de Dokter Wasstraat.

Volgens RTV Rijnmond bevindt het gaslek zich in een woning en lukt het de hulpdiensten niet met de bewoner ervan in contact te komen. De kans zou bestaan dat de vrouw nog binnen is. De brandweer voert metingen uit.

Britse hacker langer in hechtenis

De Britse tiener die wordt beschuldigd van een reeks cyberaanvallen blijft nog tot maandag in hechtenis. Dan vindt een hoorzitting over zijn borgtocht plaats.

Zaterdag bepaalde de rechtbank dat de 19-jarige Ryan Cleary op borgtocht vrij mocht komen, maar aanklagers gingen daar tegen in beroep waardoor Cleary in hechtenis moet blijven.

Cleary wordt aangeklaagd onder de Britse Wet op Computermisbruik. Een van de aanklachten houdt verband met het offline halen van de website van het Agentschap voor Zware Georganiseerde Misdaad, de Britse tegenhanger van de FBI.

Cleary wordt er ook van verdacht banden te onderhouden met hackersgroep Lulz Security, die kortgeleden aanvallen pleegde op het Playstation Network van Sony, de website van de CIA en het computersysteem van de Amerikaanse Senaat.

Vuelta 2015 van start in Drenthe

In 2015 start de Ronde van Spanje zo goed als zeker in Drenthe. De bedoeling is dat de ploegentijdrit en de eerste drie etappes worden verreden in de noordelijke provincies.

Jos Vaessen, de initiator, heeft gezegd dat het met de organsaitie van de Vuelta een herenakkoord heeft. "Het is 99,9 procent zeker: 2015, daar komt niemand meer aan." Vuelta-directeur Javier Guillén heeft dit onderschreven. "Ook voor ons is het nagenoeg rond."

In 2009 ging de Ronde van Spanje van start in Assen.

[WBD] Wozniacki naar laatste zestien

Caroline Wozniacki is weer een stap dichter bij haar eerste Grand Slam titel. De nummer één van de wereld won simpel van de Australische Jarmila Gajodosova. De Deense won met 6-3 en 6-2. In de vierde ronde treft ze de als 24e geplaatste Slowaakse Dominika Cibulkova. Die won vandaag met 6-4, 1-6 en 6-3 van de Duitse Julia Görges.

Wozniacki strandde de afgelopen twee jaar steeds in de vierde ronde van Wimbledon. Dit jaar kende ze tot nu toe nauwelijks tegenstand. In haar eerste drie partijen verloor Wozniacki slechts twaalf games.

Egypte houdt spionageverdachte langer vast

Egypte heeft de detentie van de Israëlisch-Amerikaanse Ilan Grapel met vijftien dagen verlengd. Grapel (27) wordt verdacht van spionage voor Israël.

Grapel werd twee weken geleden in Caïro gearresteerd. Volgens Egypte is hij in dienst van de Mossad en het land beschuldigt hem van het aanmoedigen van de opstand tegen oud-president Hosni Mubarak, het verspreiden van geruchten en het verergeren van de gespannen verhouding tussen het leger en de demonstranten.

Israël zegt dat Grapel - die in de Verenigde Staten werd geboren - in Egypte werkzaam was voor een hulpproject. Grapels banden met Israël, zoals de tijd die hij doorbracht in het Israëlische leger, zijn geen geheim. Integendeel, de informatie is eenvoudig op internet te vinden wat Grapel ongeschikt lijkt te maken voor een rol als spion.

'Burgerdoden bij NAVO-aanval Libië'

Een luchtaanval van de NAVO op de Libische oliestad Brega heeft aan zeker vijftien burgers het leven gekost, aldus het Libische staatspersbureau JANA. De NAVO ontkent de aantijgingen.

Volgens een functionaris van het leger van Moammar Gadhafi hebben NAVO-gevechtsvliegtuigen zaterdag verschillende burgerdoelen in Brega aangevallen, waaronder een restaurant en een bakkerij. Naast de vijftien dodelijk slachtoffers zouden twintig mensen gewond zijn geraakt bij de luchtaanval.

De NAVO bevestigt dat er luchtaanvallen in de buurt van Brega zijn uitgevoerd, maar stelt dat daarbij geen burgers zijn gedood. "We hebben geen indicaties dat er burgerslachtoffers zijn gevallen bij deze aanvallen", zei kapitein Rob Leese van de NAVO. "Wat we weten is dat de gebouwen die we hebben geraakt gebruikt werden door pro-Gadhafi troepen om aanvallen tegen burgers in en om Ajdabiya voor te bereiden."

De regering van Gadhafi heeft de NAVO herhaaldelijk beschuldigd van het aanvallen van burgers. De NAVO stelt alles te doen wat in haar macht ligt om burgerslachtoffers te voorkomen.

China houdt vertrouwen in euro

De Chinese premier Wen Jiabao heeft zaterdag in Boedapest gezegd erop te vertrouwen dat Europa de schuldencrisis kan overwinnen en dat China geld blijft steken in staatsleningen van Europese landen.

Hij zei na afloop van een gesprek met zijn Hongaarse collega Viktor Orban, dat China net als in het verleden Europa en de euro zal ondersteunen. De Chinese premier liet zich niet uit over de mate waarin China zal overgaan tot aankoop van Europees schuldpapier.

China houdt vertrouwen in euro
China houdt vertrouwen in euro (Foto: ANP)

Man valt op verkeerde bank in slaap

Een 47-jarige man uit Apeldoorn die bij het uitgaan iets te diep in het glaasje had gekeken, werd wakker in een woning waar hij helemaal niet thuishoorde. Hij was daar op de bank in slaap gevallen. De bewoner van de woning was op dat moment op een ander feestje. De bankslaper mocht mee naar het bureau.

Het zaakje kwam rond 02.00 uur aan het rollen toen een vriend van de bewoner nog iets in de bus wilde gooien. De deur stond open en hij zag door het raam de vreemde man op de bank liggen. Hij lichtte daarop de politie en zijn vriend in.

De man zelf wist verder absoluut niet meer hoe hij binnen was gekomen. Agenten troffen geen sporen van braak aan. Toen de man zaterdagochtend weer nuchter was, zei hij zich enorm te schamen voor het voorval.

[MotoGP] Amerikaan Spies wint TT Assen

De TT van Assen heeft er een nieuwe winnaar bij. De Amerikaanse wegracer Ben Spies zegevierde vanmiddag bij de 81e editie in de koningsklasse MotoGP. De 27-jarige coureur van Yamaha boekte tevens zijn eerste overwinning in een Grote Prijs.

Spies reed vrijwel de hele race op een droog circuit aan de leiding. De Australiër Casey Stoner (Honda) maakte de hele wedstrijd tevergeefs jacht op de Texaan en finishte op ruim zeven seconden als tweede. De Italiaan Andrea Dovizioso eindigde als derde op dik 27 seconden.

Amerikaan Spies wint TT Assen
Amerikaan Spies wint TT Assen (Foto: ANP)

Amsterdams probleemgezin uit woning gezet

Een probleemgezin uit de Amsterdamse Diamantbuurt wordt door burgemeester Eberhard van der Laan uit huis gezet. Pogingen van woningcorporatie Eigen Haard om het gezin vrijwillig te laten vertrekken zijn op niets uitgelopen. Aangeboden woningen werden stelselmatig afgewezen. Voor Van der Laan was de maat vol, laat zijn woordvoerder zaterdag weten.

De problemen spelen volgens de woordvoerder tussen drie gezinnen in dezelfde straat in de Amsterdamse buurt. Die leveren overlast op voor elkaar en voor de buurt. Van een van de betrokken gezinnen zitten twee zoons in de gevangenis. "En dan gaat het om zware jongens. Die wil je niet 's avonds op straat tegenkomen", licht de woordvoerder toe.

Ook een tweede gezin moet verhuizen. Voor hen is de woningcorporatie nog op zoek naar een andere woning elders in de stad. Als het gezin niet meewerkt, moeten ook zij verplicht hun huis uit.

De gemeente houdt de situatie in de gaten. Zonodig worden aanvullende maatregelen genomen.

Coster blijft toch bij Dordrecht

Nick Coster blijft bij FC Dordrecht. De linkerflankspeler, die zowel achterin als op het middenveld kan spelen, kwam in eerste instantie niet tot overeenstemming met de club uit de Jupiler League. Beide partijen vonden elkaar uiteindelijk toch, waarna Coster alsnog een contract tot medio 2012 ondertekende.

De 25-jarige Coster werd opgeleid bij ADO Den Haag, waar hij ook debuteerde in het betaald voetbal. Sinds de zomer van 2008 komt de Alphenaar uit voor FC Dordrecht. In de afgelopen drie seizoenen groeide Coster uit tot een waardevolle speler voor de Schapenkoppen. Hij speelde 88 duels in de Jupiler League voor de Dordtenaren, waarin hij drie keer scoorde.

FC Dordrecht begint komende week met trainen. De nieuwe trainer Theo Bos verwacht nog enkele nieuwe spelers te mogen begroeten, want de selectie is nog niet rond.

Jongen (4) ernstig gewond bij ongeval met grasmaaier

Een 4-jarige jongen is vrijdag ernstig gewond geraakt aan zijn voet bij een ongeval met een grasmaaier op een erf in Wijk en Aalburg. Het kind is vermoedelijk van de motormaaier gevallen, die werd bestuurd door zijn moeder. Dat meldt de politie zaterdag.

Het ongeval vond rond 16.30 uur plaats op een erf aan Den Oudert. De grasmaaier reed na de val van de jongen over zijn rechtervoet. Door de messen van de maaier ontstonden ernstige verwondingen. Het kind is naar een ziekenhuis gebracht.

Rodriguez maakt film met een geurtje

Hij roept al een tijd dat zijn Spy Kids film ook in 3D moeten worden uitgebracht, maar regisseur Robert Rodriguez gooit een nieuw wapen in de strijd teneinde het publiek naar de bioscopen te lokken. In Spy Kids: All The time in the World neemt de regisseur ons letterlijk bij de neus met de introductie van "Aromascope".

Het klinkt als een gloednieuwe technologie maar in de basis komt her er op neer dat elke filmbezoeker naast zijn entreekaartje een kraskaart krijgt. Gedurende de film knipperen er nummers in het beeld en het publiek kan dan het desbetreffende vakje openkrassen zodat ze de geur kunnen ervaren die de regisseur bij die scene in gedachten had,

"Mensen zullen gaan houden van deze nieuwe interactiviteit en het geeft een bioscoopbezoek een nieuwe dimensie. En het mooiste is dat het geen cent extra gaat kosten, aangezien we de 4D Aromascope overal kunnen gebruiken, in 2D en 3D bioscoopvertoningen." aldus Robert Rodriguez. Laten we maar hopen dat er niet teveel scheten in de film voorkomen.

De Aromascope is zeker geen nieuwe vinding. Het gebruik van geuren dateert terug tot het begin van de vorige eeuw. Smell-O-Vision, zoals het toen nog heette, werd door Mike Todd gebruikt voor zijn film Scent of Mystery in 1960.

Spy Kids: All the Time in the World draait vanaf 13 Oktober in de Nederlandse bioscopen.

Uitslag kwalificatie Europa

Sebastian Vettel start morgen tijdens de Grand Prix van Europa op het circuit van Valencia van poleposition. De Duitser was zijn teamgenoot Mark Webber bijna twee tienden te snel af. Lewis Hamilton start vanaf de derde positie, gevolgd door Fernando Alonso en Felipe Massa.

In de eerste sessie zette Felipe Massa de snelste tijd neer. De Braziliaan reed hierbij overigens als enige coureur van de topteams op zachte banden. Jaime Alguersuari was een tiende te langzaam om Q2 te halen. Ook Heikki Kovalainen, Jarno Trulli, Timo Glock, Vitantonio Liuzzi, Jerome d'Ambrosio en Narain Karthikeyan waren niet snel genoeg in Q1. Iedereen haalde de 107%-tijd met gemak: Kathikeyan bleef hier als langzaamste nog bijna een seconde onder.

Met nog acht minuten op de klok in Q2 kwam Pastor Maldonado met zijn Williams tot stilstand. De auto kwam volledig vast te staan en moest weggetakeld worden, wat een code rood opleverde. Uiteindelijk was aan het eind van de sessie Sebastian Vettel de snelste man op de baan. Adrian Sutil wist op het laatste moment Vitaly Petrov nog van de tiende plaats te verdrijven, waarmee de Rus niet door mocht naar Q3. Ook Paul di Resta, Rubens Barrichello, Kamui Kobayashi, Pastor Maldonado, Sergio Perez en Sebastien Buemi wisten het niet tot de derde sessie te halen.

In de derde sessie zette Sebastian Vettel in de eerste run de snelste tijd neer. In de tweede run gaven een aantal coureurs al op, en Mark Webber reed zich nog naar de tweede tijd. Sebastian Vettel brak zijn ronde dan ook af, omdat hij de laatste was die nog een tijd mocht zetten. Nick Heidfeld reed alleen een installatieronde in Q3; Adrian Sutil reed geen enkele ronde.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Red Bull 1:36.975   5
2 M. Webber Red Bull 1:37.163 +0:00.188 6
3 L. Hamilton McLaren 1:37.380 +0:00.405 5
4 F. Alonso Ferrari 1:37.454 +0:00.479 5
5 F. Massa Ferrari 1:37.535 +0:00.560 6
6 J. Button McLaren 1:37.645 +0:00.670 6
7 N. Rosberg Mercedes 1:38.231 +0:01.256 3
8 M. Schumacher Mercedes 1:38.240 +0:01.265 3
9 N. Heidfeld Renault -:--.--- -:--.--- 1
10 A. Sutil Force India -:--.--- -:--.--- 0

11 V. Petrov Renault 1:39.068   4
12 P. di Resta Force India 1:39.422 +0:00.354 6
13 R. Barrichello Williams 1:39.489 +0:00.421 8
14 K. Kobayashi Sauber 1:39.525 +0:00.457 7
15 P. Maldonado Williams 1:39.645 +0:00.577 3
16 S. Perez Sauber 1:39.657 +0:00.589 8
17 S. Buemi Toro Rosso 1:39.711 +0:00.643 3

18 J. Alguersuari Toro Rosso 1:40.232   5
19 H. Kovalainen Lotus 1:41.664 +0:01.432 10
20 J. Trulli Lotus 1:42.234 +0:02.002 9
21 T. Glock Marussia-Virgin 1:42.553 +0:02.321 9
22 V. Liuzzi HRT 1:43.584 +0:03.352 10
23 J. D'Ambrosio Marussia-Virgin 1:43.735 +0:03.503 6
24 N. Karthikeyan HRT 1:44.363 +0:04.131 9

Wargames krijgt een herstart

Alhoewel het een aardige film blijft om te zien, zijn de jaren zwaar gaan wegen voor de film Wargames. Dat is het risico als je een film maakt waarin computers een belangrijke rol spelen, ze lopen snel achter.

Joshua, de computer uit Wargames, had minder rekenkracht dan een iPhone vandaag de dag. Het idee achter de film - een student brengt per ongeluk het hele land aan de rand van een nucleaire oorlog - werkt echter nog steeds. Met de huidige technologie en het bestaan van cyberterrorisme lan een regisseur daar een mooie draai aan geven. Uiteindelijk zullen alle computerfilms gedateerd raken maar ze hebben dan wel een hoog knuffelgehalte.

Seth Gordon is gekozen als regisseur voor de film. Gordon, wiens film Horrible Bosses binnenkort in de bioscoop te zien, was ook de regisseur van de documentaire King of Kong A Fistful of Quarters. 

De Wargames trailer uit 1983.

Brink-DLC begin juli

Bethesda heeft laten weten dat "Agents of Change", het eerste DLC-pack voor Brink, begin juli beschikbaar zal zijn. Een leuke twist is dat ze ook aangekondigd hebben dat deze DLC de eerste twee weken gratis zal zijn. De content is beschikbaar voor PC, PlayStation 3 en Xbox 360.

De content zal twee nieuwe levels bevatten alsmede vijf nieuwe player abilities, twee nieuwe outfits en twee nieuwe weapon attachments. Een preview van de DLC hieronder.

brink dlc agents of change

brink dlc agents of change

brink dlc agents of change

brink dlc agents of change

Schalke en Asamoah uit elkaar

Schalke 04 heeft het contract met Gerald Asamoah in onderling overleg met de speler ontbonden. De 32-jarige aanvaller, die afgelopen seizoen op huurbasis voor Sankt Pauli speelde, had nog een verbintenis voor vijf jaar. "Hij weet nog niet of zijn loopbaan een vervolg krijgt", verklaarde manager Horst Heldt van Schalke.

"Wij waren het er wel over eens dat we onze samenwerking moesten beëindigen. Het betekent overigens niet dat Asamoah nooit meer bij Schalke terugkeert", aldus Heldt. Het was al langer bekend dat de Duitse international na afloop van zijn actieve carrière een begeleidende rol kan krijgen bij Schalke.

De geboren Ghanees stond sinds 1999 onder contract in Gelsenkirchen. In 279 competitieduels vond hij 44 keer het net. Asamoah speelde 43 interlands voor de nationale ploeg van Duitsland.

Protest tijdens show U2 loopt uit de hand

Het protest tijdens het optreden van U2 op Glastonbury is minder vreedzaam verlopen dan aangekondigd. De beveiliging van het Britse festival, waar U2 vrijdagavond zijn debuut maakte, drukte het protest van Art Uncut al snel de grond in.

Vlak na aanvang van de show van de Ierse band probeerde een groep demonstranten een ballon met de tekst 'U Pay Your Tax 2' op te laten. De beveiliging stak daar echter een stokje voor. Tien beveiligers doken op de actievoerders en lieten de ballon leeglopen. Daardoor ontstond een handgemeen met zo'n dertig demonstranten. Hoewel een aantal van hen uit het publiek werd gehaald, zijn er geen aanhoudingen verricht.

Art Uncut is kwaad op U2 vanwege hun 'verhuizing' naar Nederland. De rockers brachten in 2006 een deel van hun zaken onder in Amsterdam vanwege het gunstige Nederlandse belastingklimaat.

"Het geld zou gebruikt moeten worden voor het open houden van ziekenhuizen, scholen en bibliotheken die nu in heel Ierland worden gesloten", stelt een van de demonstranten. De actievoerders noemen Bono hypocriet, omdat hij zich al jaren inzet tegen armoede.

Art Uncut protesteerde niet alleen met de ballon, ook de Ierse en Nederlandse vlag maakten deel uit van hun actie. Het protest en het incident met de beveiliging hebben weinig gevolgen gehad voor het concert van U2.

U2 is de succesvolste band van Ierland, de vier rockers behoren tot de rijkste Ieren. Forbes magazine schatte de inkomsten van de band vorig jaar op 195 miljoen dollar, voornamelijk verdiend met de wereldtournee 360 Degrees. Hoeveel inkomstenbelasting de heren van U2 in Ierland betalen, is niet bekend.

Glastonbury-organisator Michael Eavis benadrukt tegenover de Britse nieuwszender Sky News dat hij geen probleem heeft met demonstraties. De actie tegen U2 noemt hij echter 'niet eerlijk', omdat de band bijzonder veel doet voor goede doelen en geregeld geld doneert.

U2 zelf heeft nog niet gereageerd op de protesten. Eerder liet Bono doorschemeren alle ophef rondom de belastingverhuizing overdreven te vinden.

U2 was niet de eerste grote internationale band die naar Nederland verhuisde vanwege het gunstige belastingklimaat. De Rolling Stones gingen de Ieren voor. Zij vestigden zich in 1971 al in Amsterdam. Beide bands delen een pand aan de Herengracht.


'U Pay Your Tax 2' (Foto: Novum)

Saint Seya komt naar Europa

Saint Seya: Sanctuary Battle Lands komt volgend jaar naar Europa. Om dit te vieren is er een Europese trailer van het spel uitgebracht. De PS3-exclusive zal het verhaal van de gelijknamige anime volgen waarin Seya en de andere 'knights of the zodiac' de 'gold saints' verslaan.

Het spel zal twaalf levels bevatten en verschillende verhalen voor de personages in het spel. Het spel komt dit najaar uit in Japan en de Europese versie zal de originele Japanse stemmen bevatten met Engelse ondertitelingen. Een release in Amerika is nog niet bekendgemaakt.

[Moto2] Marquez zegeviert in nat Assen

Marc Marquez heeft bij de TT van Assen de race in de Moto2 gewonnen. In de regenrace kwam de Spanjaard als eerste over de meet. De Turk Kenan Sofuoglu finishte als tweede en de Brit Bradley Smith werd derde.

De leider in de strijd om het wereldkampioenschap, de Duitser Stefan Bradl, haalde de finish niet. Hij was één van de velen die op het glibberige asfalt onderuit gingen.

Bradl behield toch de koppositie in de strijd om het WK. Door vier eerdere overwinningen dit seizoen heeft hij een riante voorsprong opgebouwd.

'Café dicht na schenken aan dronken klant'

Het Amsterdamse stadsdeel Centrum wil horecazaken kunnen sluiten na drie meldingen dat ze alcohol hebben geserveerd aan dronken bezoekers. De horecavereniging heeft aangegeven niet blij te zijn met het plan.

Met deze aanpak wil het stadsdeel het toenemende aantal incidenten rond overmatig alcoholgebruik terugdringen. De politie zou ieder weekend de handen vol hebben aan doorgedraaide zuiplappen. Stadsdeelvoorzitter Jeanine van Pinxteren (GroenLinks) is van plan om eerst, zoals in het Engelse Liverpool, het laatste etablissement te laten registreren waar mensen zijn geweest die na drankmisbruik worden gearresteerd of opgenomen.

Uitgeteld na drankZo wil de gemeente zicht krijgen op horecagelegenheden waar te lang wordt doorgeschonken. Na een derde melding wil Van Pinxteren een zaak op last van de burgemeester kunnen laten sluiten. Het schenken van alcohol aan gasten die in kennelijke staat van invloed zijn, is verboden volgens het Wetboek van Strafrecht. Ook het toelaten van deze bezoekers is niet toegestaan, maar volgens Van Pinxteren krijgen portiers vaak de opdracht om bij de deur 'niet te moeilijk' te doen.

Het is te verwachten dat burgemeester Eberhard van der Laan het plan zal steunen. In een reactie op de aantijging dat het stadsbestuur aan 'vertrutting' doet, stelde hij namelijk onlangs dat Amsterdam een 'behoorlijk alcoholprobleem' heeft.

Ton Poppes, voorzitter van de Amsterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, zegt onaangenaam verrast te zijn door het plan van stadsdeel Centrum. Vooralsnog gaat hij er evenwel vanuit dat het om een 'politieke proefballon' gaat.

Kroeggangers
Kroeggangers (bron: Wikimedia, foto: Brandy Frisky, licentie: CC BY-SA)

[Upd]NAC: Overgang Leonardo naar Salzburg nog niet rond

Leonardo speelt komend seizoen definitief op huurbasis voor Red Bull Salzburg. De Oostenrijkse topclub heeft tevens een optie tot koop bedongen op de 28-jarige Braziliaan van NAC Breda. Leonardo komt bij Salzburg onder meer de Nederlandse trainer Ricardo Moniz en oud-Ajacieden Rasmus Lindgren en Petri Pasanen tegen.

"Hij is een veelzijdige aanvaller, die op alle posities voorin uit de voeten kan", zegt Moniz op de website van de club. "Hij is atletisch, snel en heeft buitengewone technische kwaliteiten en internationale ervaring."

De Braziliaan debuteerde in 2000 bij Feyenoord. Na zes jaar verliet hij de Rotterdamse club voor NAC. Tussen 2007 en 2009 speelde Leonardo 39 competitieduels voor Ajax, voordat hij weer terugkeerde bij NAC.

Update @ 15:56 uur:

NAC laat weten dat de deal omtrent de verhuur van Leonardo nog altijd niet rond is. "We zijn er al enige dagen mee bezig. We willen graag dat het rond komt. Leonardo heeft inmiddels al een overeenkomst met Salzburg getekend, dat is een feit. NAC en Red Bull Salzburg zijn in de laatste fase van het ondertekenen van een huurovereenkomst met een optie tot koop. De laatste versie is zojuist verstuurd en het wachten is nu op een getekend exemplaar retour uit Salzburg. We gaan er van uit dat het vandaag of morgen definitief rond komt met de Oostenrijkse club. Zodra dat het geval is, melden we dat natuurlijk direct." aldus Ed Busselaar.

'Crysis 2 voor alle pc's werkte averechts'

Crytek-eindbaas Cevat Yerli heeft in een interview met GameSutra gezegd dat het plan om Crysis 2 voor alle pc's speelbaar te maken, een averechtse uitwerking had gehad. Crysis 1 was vanwege de gigantische systeemeisen voor veel gamers te hoog gegrepen. Volgens Yerli wilden ze dat met Crysis 2 voorkomen.

Het resultaat had een minder goede uitwerking dan verwacht. Gamers waren verbaasd dat Crysis 2 alleen DirectX9 gebruikte, terwijl zijn voorganger zelfs al DirectX10 toepaste. Het stelde fans van de game teleur, omdat ze van Crysis het beste van het beste op het gebied van grafische pracht en praal hadden verwacht.

Drie maanden na release zal Crytek alsnog een upgrade uitbrengen, die DirectX11 zal toepassen. Versie 1.9 zal volgende week maandag verschijnen, dus mocht je windows 7 en een DX11-videokaart hebben dan is dat het moment om de update binnen te hengelen. "Het is een cadeautje voor de high-end community. Ik denk dat gamers dit wel op prijs stellen," aldus Yerli.

Adebayor zegt nee tegen Zenit

Emmanuel Adebayor heeft Zenit Sint Petersburg als mogelijke nieuwe club afgewimpeld. De Russische competitie staat de Manchester City-speler niet aan.

Een stap naar het verre Zenit ziet de Togolees niet zitten, laat hij weten aan The Daily Mail. "Er bestaat geen kans dat ik naar Zenit ga. Ik hou van het land, maar ik zie mezelf niet in de Russische competitie spelen."

De 27-jarige Adebayor staat sinds 2009 onder contract bij Manchester City, een contract dat nog tot 2014 loopt. Hij begon zijn carrière bij Metz, speelde vervolgens drie jaar voor Monaco en drie jaar bij Arsenal.

Bij Manchester City werd hij echter overbodig en dit kalenderjaar werd hij uitgeleend aan Real Madrid, dat een spitsenprobleem had. Daar speelde hij het afgelopen halfjaar veertien wedstrijden.

Hackers liggen onder vuur

Hackergroepering Lulzsec ligt zelf onder vuur nadat ze verschillende gaming en niet gaming-gerelateerde websites en services hebben aangevallen. Hacker On3iroi geeft aan verantwoordelijk te zijn voor het neerhalen van de website van Lulzsec voor korte tijd op vrijdag, hij noemt het operatie Supernova.

"I'd like to let the public know that phase one of OPERATION SUPERNOVA has been successful," en "Lulzsecurity.com is Tango down at this time," waren twee berichten van de hacker On3iroi op vrijdag. Een andere hacker onder de naam TeaMp0ison geeft aan de gegevens van de Lulzsec-crew te hebben. Een groepering genaamd Team Web Ninjas geeft aan de gegevens al online te hebben gezet en alleen de informatie van de leider te achterhouden.

"We're here to show the world that they're nothing but a bunch of script kiddies. We're going to let them do what they do. Then we're going to do what we do. We're going to hit them hard," zijn de harde woorden vanuit de community. Dat hackers elkaar beschuldigen en het leven zuur proberen te maken is niks nieuws. Afgelopen week is in Engeland iemand opgepakt die vermoedelijk te maken heeft met Lulzsec na een onderzoek van de FBI samen met Scotland Yard als gevolge van een aanval op de CIA-website.

Kramer terug op het ijs

Onder grote belangstelling heeft Sven Kramer vandaag zijn rentree op het ijs gemaakt. Kramer moest het hele vorige seizoen aan zich voorbij laten gaan vanwege een blessure aan zijn rechterbovenbeen.

De schaatser van TVM zit nu in de laatste fase van zijn revalidatietraject. Hij deed inmiddels alweer kracht-, loop- en fietstrainingen. Kramer reed vandaag op het zomerijs van Thialf voor het eerst sinds lange tijd weer zijn eerste rondjes.

"Het ging best goed. Het was een beetje voelen en kijken hoe het gaat. Met mezelf en met mijn materialen," aldus de Fries die redelijk ontspannen kon schaatsen. "Natuurlijk dacht ik wel eens aan mijn blessure, maar het viel mee."

Maandag zal Kramer wederom in Thialf wat rondjes gaan schaatsen.

PvdA en D66: regulariseren softdrugs hard nodig

Softdrugs moeten uit de illegaliteit worden gehaald. Dat vinden de Partij van de Arbeid en D66 naar aanleiding van een rapport dat eerder deze week verscheen. Daarin wordt geadviseerd om wiet en hasj met te veel van de werkzame stof THC als harddrug te beschouwen. Eerdere regularisering zou hebben voorkomen dat cannabis zo veel THC bevat, vinden de twee partijen.

Tweede Kamerlid Martijn van Dam (PvdA) erkende zaterdag in het radioprogramma TROS Kamerbreed dat de effecten van softdrugs door het toegenomen THC-gehalte soms heftig zijn. Hij wees er echter op dat er de afgelopen jaren geen stappen zijn genomen om de teelt en verkoop te regulariseren.

Ook Van Dams collega Boris van der Ham (D66) is voor regularisering. In het advies van de commissie om hasj en wiet met te veel THC voortaan tot de harddrugs te rekenen kon hij zich vinden. "Je mag best onderscheid maken tussen hoger en lager dan vijftien procent THC", zei hij in het programma. Gemiddeld bedraagt het THC-percentage in Nederlandse wiet achttien procent.

ChristenUnie-Kamerlid Esmé Wiegman, ook te gast in het programma, ziet geen heil in het regelen van de teelt en verkoop van hasj en wiet. "Het is een illusie dat je daarmee het probleem oplost." Zij ziet in het rapport bevestigd dat er eigenlijk geen onderscheid tussen soft- en harddrugs is. "Die illusie is behoorlijk doorgeprikt."

Het rapport van de commissie-Garretsen deelt deze conclusie overigens niet. De commissie concludeert juist dat het onderscheid tussen soft- en harddrugs kan blijven bestaan, ook als zware cannabis wordt overgeheveld naar de lijst met harddrugs. Door de overheveling zouden coffeeshops alleen maar lichtere soorten kunnen verkopen. Ook zouden de straffen voor de handel in zware soort omhooggaan.

Het kabinet heeft nog niet officieel gereageerd op de bevindingen van de commissie.


PvdA en D66: regulariseren softdrugs hard nodig (Foto: Novum)

Vitesse en Van den Brom akkoord

Vitesse heeft een akkoord bereikt met trainer John van den Brom. Dat maakte de zaakwaarnemer van de 44-jarige oefenmeester, Louis Laros, zaterdag bekend. Van den Brom kan een contract voor twee jaar tekenen met een optie op nog een seizoen. "Nu is het aan de clubs", liet Laros verder weten.

Vitesse ziet in de Amersfoorter de opvolger van de Spanjaard Albert Ferrer. Van den Brom leidde ADO Den Haag afgelopen seizoen naar een plek in de voorronde van de Europa League. Vitesse hoopt nog dit weekeinde een akkoord te bereiken over een afkoopsom voor Van den Brom, die nog een contract tot volgend jaar zomer heeft.

Peru sluit zilvermijn na doden bij protesten

De Peruaanse regering heeft een zilvermijn in de zuidelijke hooglanden gesloten nadat vrijdag zes mensen omkwamen en ten minste dertig gewond raakten bij confrontaties tussen de inheemse bevolking en de politie.

De confrontaties van vrijdag ontstonden toen zeker vierduizend betogers het vliegveld van de stad Juliaca wilden innemen. Juliaca ligt in de staat Puno, waar betogers sinds 9 mei wegblokkades hebben opgeworpen om te protesteren tegen het project in de Santa Ana-mijn alsmede tegen plannen voor de bouw van een waterkrachtcentrale in de rivier de Inambari. De bouw van de waterkrachtcentrale is inmiddels van de baan.

De Peruaanse economie is de afgelopen tien jaar enorm gegroeid door de mijnbouw, maar de inheemse bevolking profiteert daar amper van. Ze zijn bovendien boos omdat de mijnen hun water en landbouwgrond vervuilen. In april kwamen drie activisten om bij protesten tegen een groot kopermijnproject in een andere zuidelijke staat. Dat project is inmiddels ook stopgezet.

Uit woede over de dodelijke slachtoffers in Juliaca staken zo'n vijfhonderd betogers in Azangaro, op 68 kilometer van Juliaca, autobanden in brand en gooiden met stenen naar een lokaal politiebureau en een staatsbank. De politie zou er zich 'in een moeilijke situatie bevinden', aldus Peruaanse verslaggevers.

Uren na de onrust maakte de onderminister van mijnbouw Fernando Gala bekend dat de regering een decreet uit 2007, dat het Canadese mijnbouwbedrijf Bear Creek Mining toestemming geeft om zilver uit de Santa Ana-mijn te winnen, heeft herroepen. Bear Creek noemde in een reactie elke poging van de regering om het project te annuleren illegaal.


Peru sluit zilvermijn na doden bij protesten (Foto: Novum)

Heracles legt vleugelspits Pedro vast

Heracles Almelo heeft zich versterkt met Luís Pedro. De 21-jarige aanvaller komt over van Go Ahead Eagles en tekent een verbintenis voor twee seizoenen. "Luís is een talentvolle buitenspeler, een scorende speler ook", zei directeur Nico-Jan Hoogma. "We zijn blij met zijn komst, hij zal de concurrentie op de flanken aangaan."

Pedro doorliep de jeugdopleiding van Feyenoord, waar hij in november 2008 zijn debuut maakte in het bekerduel tegen Hardenberg. De vleugelspits kwam tot negen optredens voor de Rotterdammers, maar wist nooit een basisplaats te veroveren. Een jaar geleden verhuisde hij in de winterstop naar stadgenoot Excelsior.

Bij Go Ahead Eagles kwam Pedro afgelopen seizoen 27 keer in actie, waarin hij veertien maal doel trof. Heracles heeft niet bekendgemaakt welk bedrag er met de overgang gemoeid is.

Powned wil snel uit publieke bestel

De jonge omroep Powned wil zo snel mogelijk uit het publieke bestel en voor zichzelf beginnen. Dat zegt hoofdredacteur Bert Huisjes zaterdag in een interview met NRC Handelsblad.

Eerder was al duidelijk dat Powned niet bereid is om te fuseren met een van de gevestigde omroepen, zoals dat van het kabinet op termijn moet. "Wie dat bedacht heeft is niet goed bij zijn hoofd", zegt Huisjes. "We zijn in het publieke bestel gekomen om het anders te doen. Dan gaan we ons zeker niet aansluiten bij een oude omroep. Fuseren is hetzelfde als opheffen."

Powned heeft nu net als WNL nog de aspirantstatus. Als de omroep erin slaagt in het voorjaar van 2014 de benodigde 150.000 leden te hebben binnengehaald, mogen ze in principe blijven. De omroep is dat echter niet van plan. "We hebben een licentie tot 2016, ongeacht hoeveel leden we overhouden. Dus we hoeven geen leden. Die zullen ook wel gek zijn. Straks moeten ze vijftien euro betalen voor een omroep die toch verdwijnt."

De omroep wil daarom voor zichzelf beginnen. "Zodra we kunnen stappen we uit het bestel." Powned wordt volgens Huisjes dan een producent die zijn programma's verkoopt aan een commerciële zender als SBS of RTL.


Powned wil snel uit publieke bestel (Foto: Novum)

Veel doden bij bomaanslagen Afghanistan

Bij twee bomaanslagen in Afghanistan zijn zeker 35 mensen om het leven gekomen. Dat hebben de Afghaanse autoriteiten zaterdag bekendgemaakt.

Een aanslag met een autobom in het oosten van Afghanistan kostte zaterdag aan ten minste 25 mensen het leven, aldus Din Mohammad Darwesh, woordvoerder van de gouverneur van de provincie Logar. De aanslag vond plaats vlakbij een ziekenhuis in het district Azra in Logar. Zeker 43 mensen raakten gewond bij de explosie, onder wie patiënten, bezoekers en personeel.

Vrijdagavond ontplofte bij een markt in het noorden van Afghanistan een fiets volgeladen met explosieven. Daarbij kwamen zeker tien mensen om het leven, onder wie een politieagent. Bij die aanslag raakten ten minste 24 mensen gewond.

[125cc] Iwema onderuit

Maverick Vinales heeft bij de TT van Assen de race in de 125cc-klasse gewonnen. De Spanjaard reed aan de leiding toen de race op zeven ronden van het einde werd afgebroken vanwege de beginnende regen op het circuit. Luis Salom, ook uit Spanje, werd tweede.

Jasper Iwema ging onderuit. Veertien ronden voor het einde van de race kwam hij ten val en belandde in de grindbak. Na de crash kon hij zijn weg nog wel vervolgen, maar moest even later de strijd toch staken. Iwema was inmiddels opgeklommen naar de zestiende plaats, na een 33e plek op de startgrid.

Onderwater ademen in Guild Wars 2

In een blog op Arena.net is er meer bekendgemaakt over hoe onderwater-gevechten in Guild Wars 2 in elkaar steken. Spelers hoeven zich geen zorgen te maken over ademhalen want zodra je in het water springt zal er automagisch een masker over je gezicht komen. Dit masker zorgt ervoor dat je geen lucht meer hoeft te gaan happen.

Veel content van Guild Wars 2 zal zich ook onderwater afspelen en op deze manier hoeven spelers zich geen zorgen te maken. Elk personage zal een standaard masker krijgen maar je kan ook andere voorwerpen bemachtigen die je helpen de dieptes te verkennen. Onderwater hoef je je alleen maar zorgen te maken als je gezondheidsmeter op nul komt te staan, dan kom je in een 'drowning'-status. Deze status is hetzelfde als de 'downed'-status als je op het land bent.

Mocht je toch aan het verdrinken zijn, dan zijn er drie manieren om uit de lastige situatie te komen:

  • Versla een vijand, dit zorgt dat je weer kan genezen
  • Laat een vriend je genezen
  • Teruggaan naar boven

Om het risico van dood door verdrinking of afslachting door monsters te minimaliseren zal je verschillende wapens en skills kunnen gebruiken gericht op onderwater gebruik. In de blog van de ontwikkelaar wordt hier nog kort op ingegaan, lees de blog hier.

Uitslag derde vrije training Europa

Sebastian Vettel heeft tijdens de derde vrije training voor de Grand Prix van Europa de snelste tijd op de klokken gezet. De Duitser, die vrijwel altijd de snelste man in de derde training is, was meer dan vier tienden rapper dan Fernando Alonso. Felipe Massa reed de derde tijd, gevolgd door Mark Webber en Jenson Button.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Red Bull 1:37.258   15
2 F. Alonso Ferrari 1:37.678 +0:00.420 16
3 F. Massa Ferrari 1:37.840 +0:00.582 17
4 M. Webber Red Bull 1:38.068 +0:00.810 13
5 J. Button McLaren 1:38.326 +0:01.068 13
6 N. Rosberg Mercedes 1:38.580 +0:01.322 15
7 L. Hamilton McLaren 1:38.741 +0:01.483 13
8 M. Schumacher Mercedes 1:38.799 +0:01.541 14
9 V. Petrov Renault 1:38.822 +0:01.564 17
10 N. Heidfeld Renault 1:39.113 +0:01.855 15
11 A. Sutil Force India 1:39.411 +0:02.153 19
12 S. Perez Sauber 1:39.778 +0:02.520 18
13 P. di Resta Force India 1:39.823 +0:02.565 18
14 K. Kobayashi Sauber 1:39.848 +0:02.590 18
15 S. Buemi Toro Rosso 1:39.888 +0:02.630 17
16 R. Barrichello Williams 1:39.987 +0:02.729 18
17 P. Maldonado Williams 1:40.004 +0:02.746 16
18 J. Alguersuari Toro Rosso 1:40.239 +0:02.981 20
19 H. Kovalainen Lotus 1:41.267 +0:04.009 15
20 J. Trulli Lotus 1:41.690 +0:04.432 18
21 T. Glock Marussia-Virgin 1:42.557 +0:05.299 18
22 V. Liuzzi HRT 1:43.243 +0:05.985 17
23 J. D'Ambrosio Marussia-Virgin 1:43.309 +0:06.051 18
24 N. Karthikeyan HRT 1:44.630 +0:07.372 19

Vrouw sterft na eigen begrafenis

In het Russchische Kazan is een vrouw alsnog gestorven nadat ze op haar eigen begrafenis wakker werd. Ze kwam bij door het geprevel van de rouwenden die om haar heen stonden, maar stierf  vlak daarna ‘opnieuw’ in het ziekenhuis.

De 49-jarige Fagilyu Mukhametzyanov was ten onrechte dood verklaard nadat ze thuis in elkaar was gezakt na pijn in de borst. Artsen vertelden haar man dat zijn vrouw aan een hartaanval was overleden. De schok was dan ook groot toen ze tijdens de uitvaartplechtigheid weer bij kwam.

"Toen ze met haar ogen begon te rollen, hebben we haar direct weer naar het ziekenhuis gebracht. Daar is ze na 12 minuten op de intensive care alsnog overleden, deze keer voorgoed", zei haar man Fagili verbijsterd. “Ik ben woest, ze leefde nog toen ze zeiden dat ze dood was, we hadden haar kunnen redden”.

Het ziekenhuis heeft de zaak in onderzoek.

Terpstra: "Kansen op titelprolongatie klein"

Niki Terpstra gaat morgen bij het Nederlands kampioenschap wielrennen in Ootmarsum op weg naar titelprolongatie. De renner van Quick-Step twijfelt echter of hij echt een kans heeft om zijn titel te verlengen.

"Mijn kansen om opnieuw Nederlands kampioen te worden zijn niet zo heel groot," zei de Noord-Hollander in De Telegraaf. "In de finale moet ik zorgen dat ik er bij zit en ik heb een paar namen in gedachte die ik in de gaten moet houden. Ja, onder anderen Lars Boom natuurlijk. Ik weet dat hij zijn zinnen weer op de titel heeft gezet. Hij is altijd goed in kampioenschappen."

Kleine details nieuwe Dragon Age II-DLC

Over een maandje is BioWare van plan om tijdens de ComicCon nieuwe details van de Legacy-DLC bekend te maken. Deze DLC voor Dragon Age II zal blijkbaar vijf achievements krijgen op de Xbox 360 voor een 120 punten. Uit de beschrijving van de achievements kan al wat informatie gehaald worden.

De achievements krijgen de volgende namen en punten. Voor de beschrijving met eventuele spoilers kan je hier terecht, wel even helemaal naar beneden scrollen.

  • Conductor - 30
  • Deep Roads Safari - 15
  • Family Legacy - 30
  • Family Outing - 15
  • Tower Sweeper - 30

Er is verder geen informatie over de DLC, ook nog geen releasedatum.

Slachtoffers explosie Berg aan de Maas nog kritiek

De toestand van de vrouw en haar twee kinderen die donderdagnacht zwaargewond raakten bij een explosie in de Limburgse plaats Berg aan de Maas is nog altijd kritiek. Het onderzoek naar de oorzaak van de explosie is in volle gang, liet een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) zaterdag weten.

Het onderzoek in de woning aan de Burgemeester Kurversstraat is iets vertraagd vanwege de vondst van asbest. "Maar dat is geen kwestie van dagen. Het duurt alleen iets langer omdat het wel veilig moet gebeuren", zegt de woordvoerder.

De explosie sloeg de voor- en achtergevel uit de woning en veroorzaakte een fikse brand. De bewoners van zeven omliggende woningen moesten hun huis verlaten. Van drie huizen mochten de bewoners vrijdag weer naar huis.

De vrouw van 33, haar 13-jarige zoon en 10-jarige dochter raakten door de explosie zwaargewond en liggen in ziekenhuizen in de omgeving. De vrouw zou worden bedreigd door haar ex-man. Het OM wil daar echter niets over kwijt. Wel zei de zegsvrouw eerder al dat een misdrijf niet wordt uitgesloten.

Naar verwachting is maandag meer duidelijk over wat er precies is gebeurd.

Ipswich wil transferverbod Swansea

Ipswich Town heeft promovendus Swansea City aangegeven bij de Engelse voetbalbond FA. Ipswich wil een transferverbod voor de nieuwe Premier League-club.

Ipswich claimt dat Swansea City het loon en de bonussen niet heeft betaald van de Hongaar Tamas Priskin, toen deze op huurbasis van Ipswich voor Swansea speelde.

De eindverantwoordelijk bij Ipswich, Simon Clegg, had de stap liever niet gemaakt, maar voelt zich genoodzaakt. "Ik ben enorm teleurgesteld dat een overeenkomst die bereikt werd in goed vertrouwen door beide clubs en heeft bijgedragen aan de promotie van Swansea, nu wordt betwist."

Ipswich meent dat de de huurovereenkomst betekende dat Swansea de speler loon en bonussen (door promotie) doorbetaald zou moeten hebben tot 31 mei, ook al raakte Priskin op 22 april al geblesseerd.

De club heeft Swansea nu dus aangegeven bij de FA en gevraagd om een transferembargo bovenop de eis dat al het geld wordt terugbetaald, met vijf procent rente. Swansea zegt niks van dit alles te weten en gaat het zelf onderzoeken en zal volgende week op bezoek gaan bij Ipswich Town om het te bespreken.

FIA wil twee DRS-zones houden in F1

Autosportfederatie FIA wil vasthouden aan twee DRS-zones bij de verschillende Formule 1-races dit jaar. Bij de vorige race in Canada begon het experiment met twee zones waar de coureurs hun achtervleugel open kunnen zetten en hoewel de FIA nog niet helemaal tevreden is gaat de proef door.

"Ik denk niet dat het in Canada goed werkte. We waren aan het experimenteren en het bleek dat een coureur die in de eerste zone voorbij een andere coureur wist te komen in de tweede zone ook gebruik kon maken van het systeem. De coureurs vinden dat dit niet hoort te kunnen, maar het heeft geen prioriteit om dit automatisch te laten gebeuren. Wel willen we vaker twee zones gebruiken," zei directeur Charlie Whiting.

Twee detectiepunten is voor Whiting onbespreekbaar, omdat dit nieuwe risico's met zich mee zal gaan brengen.

Gascoyne ziet Lotus als laatste klus

Mike Gascoyne ziet zijn werk voor Team Lotus als zijn laatste klus in de Formule 1. De Brit heeft het goed naar zijn zin bij het Maleisische team en wil het team naar de top brengen. In het verleden bouwde hij een goede naam bij Toyota en Jordan op, maar werd daar al weggekaapt voordat de successen een feit waren.

"Ik ben altijd de persoon geweest waar teams op afstappen als ze rond de achtste, negende plek eindigen en naar de derde plaats willen. Ik heb geen wereldtitel achter mijn naam staan, maar dat komt gedeeltelijk omdat ik steeds voortijdig ben weggekaapt. Er zijn meer teams die niet winnen dan teams die wel winnen en telkens kwam er een renstal voorbij die in mij de ideale persoon zag om de boel te verbeteren. En ik greep die uitdaging vaak aan, omdat ik daarvan geniet," zei Gascoyne tegen de New York Times.

"Nu is het anders. Ik was altijd een ingehuurde kracht, bij Team Lotus voel ik me echt thuis. Het is mijn team. Ik zal zeker met pensioen gaan bij deze renstal. Ik voel dat ik hier hoor en ik wil het team begeleiden naar de top. Het zou mij enorm veel voldoening geven als ik Team Lotus vanuit niets naar het podium weet te helpen."

Carice: Ik ben een homo met tieten

Carice van Houten wordt in haar biografie omschreven als 'een kerel met tieten'. De 34-jarige actrice is het niet helemaal eens met dat beeld. "Eigenlijk ben ik een homo met tieten", vertelt ze aan het AD.

Van Houten wordt 'een kerel met tieten' genoemd vanwege haar zelfverzekerde houding op filmsets. "Op het toneel en voor de camera ken ik geen grenzen of angst", bevestigt Van Houten. "Maar in het dagelijks leven wel. Dan ben ik overgevoelig. Eigenlijk ben ik dus geen kerel, maar een homo met tieten."

Desondanks is Carice in haar nopjes met haar biografie, Carice, Een Portret in Woord en Beeld. Van Houten nam het boek vrijdag in ontvangst. Vanaf zaterdag ligt het in de winkels. "Ik ben vereerd met de veren die in mijn reet zijn gestoken. Net zoals ik het vleiend vind dat ik op deze leeftijd al een biografie heb."


Homo met tieten...? (Foto: Novum)

Facebook heeft 750 miljoen leden

Facebook heeft ongeveer 750 miljoen actieve leden wereldwijd. Dat meldden Amerikaanse media vrijdag (lokale tijd). Het is een nieuwe mijlpaal, nadat de sociale netwerksite een jaar geleden bekend maakte dat er een half miljard leden waren.

Onder actieve leden worden mensen verstaan die minstens één keer per maand inloggen op de grootste netwerkwerksite ter wereld, die in 2004 werd gelanceerd. Sindsdien steeg het aantal leden bijna exponentieel.

Facebook zelf bevestigt de cijfers niet. Vermoedelijk wacht het bedrijf tot de mijlpaal van één miljard bezoekers wordt bereikt, voordat het zelf nieuwe getallen bekend maakt.

Facebook heeft 750 miljoen leden
Facebook heeft 750 miljoen leden (Foto: ANP)

[125cc] Terol zegt af voor race

Nicolas Terol heeft zich teruggetrokken voor de race in de 125cc bij de TT van Assen. Terol, leider in de stand om het wereldkampioenschap, heeft gisteren bij een val zijn rechterpink gebroken.

De Spanjaard liep de blessure gisteren op tijdens de ochtendtraining, maar besloot desalniettemin van start te gaan in de kwalificatierace. De blessure werd daardoor alleen maar erger toen hij wederom hard onderuit ging.

Politie zoekt slachtoffer ongeval A2

De politie is zaterdagochtend bij de A2 bij Rosmalen op zoek naar een mogelijk slachtoffer van een ongeval. Eerder op de ochtend werd een auto aangetroffen die van een talud af was gereden. Volgens de inzittende had er nog iemand bij hem in de auto gezeten.

Het voertuig werd rond 06.00 uur aangetroffen. In de auto zat een nog onbekende man. Hij was zwaargewond en moest door de brandweer bevrijd worden. De man, die mogelijk te veel had gedronken, zei dat er nog iemand in het voertuig had gezeten.

Een zoektocht met speurhonden, warmtebeeldkijkers en een helikopter heeft vooralsnog niets opgeleverd.

Korps weigert agent terug te plaatsen

Het politiekorps Brabant Zuid-Oost weigert een politieman zijn oude functie terug te geven, ondanks een uitspraak van de rechter om dat wel te doen op straffe van een dwangsom. Die bedraagt 250 euro per dag. De teller staat inmiddels op ongeveer 13.000 euro, zei zijn advocaat Maarten van Gelderen zaterdag naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf.

De agent werd vorig jaar met een collega uit het interregionaal arrestatieteam gezet, nadat ze een motortraining op de openbare weg op een privémotor hadden uitgevoerd omdat de politiemotor niet startte.

Zwolle-spits Ars naar Levski Sofia

Sjoerd Ars verlaat FC Zwolle na een seizoen voor Levski Sofia. De 27-jarige aanvaller tekent een contract voor drie jaar bij de Bulgaarse topclub, meldt Zwolle op zijn website. Ars was afgelopen seizoen topscorer van de nummer twee uit de Jupiler League met 28 doelpunten in 33 wedstrijden.

Ars stond in de winterstop nog even in de belangstelling van het tweede elftal van Bayern München, maar hij besloot Zwolle trouw te blijven. De Zwollenaren namen de spits een jaar geleden over van RBC Roosendaal. Eeerder speelde hij voor De Graafschap, Omniworld en Go Ahead Eagles.

Ars komt bij Levski Sofia landgenoten Serginho Greene en Dustley Mulder tegen.

Cholera eist al meer dan 5500 doden in Haïti

De choleracrisis in Haïti heeft inmiddels de dood veroorzaakt van 5506 mensen. Meer dan 363.000 mensen werden ziek sinds de epidemie in oktober vorig jaar begon, zo blijkt uit gegevens die zaterdag werden vrijgegeven door de autoriteiten in het straatarme land in het Caraïbische gebied.

Het noordelijke departement Artibonite werd tot nog toe het zwaarst getroffen. Hier stierven al 1085 mensen aan cholera. Verpreid over alle tien de departementen moesten ruim 191.000 cholerapatiënten in ziekenhuizen worden opgenomen.

Haïti wordt niet alleen geteisterd door de zeer besmettelijke bacterieziekte, maar kampt ook nog altijd met de naweeën van de zware aardbeving die het land bijna anderhalf jaar geleden trof. De ramp maakte een einde aan 250.000 mensenlevens. Honderdduizenden Haïtianen wonen nog altijd in tenten.

Gratis public beta Arma 2

Voor de PC-gamers onder ons die een keer een serieuzere shooter willen spelen hebben we goed nieuws: Arma 2 heeft een gratis public beta vrijgegeven. Arma 2 is een oorlogs-shooter die net iets verder gaat dan de gemiddelde Call of Duty of Counter-Strike en biedt een stuk diepgang bovenop het schiet-gebeuren.

Net als de betaalde versie van Arma2 zit er in de public beta een scenario editor waarmee missies gemaakt kunnen worden en ook de server software is meegeleverd, zodat er een dedicated server gedraaid kan worden. Helaas heeft de gratis versie heeft wel wat beperkingen, zo kan er bijvoorbeeld geen gebruik gemaakt worden van mods, zit er geen campaign mode in en kan men niet spelen op HD.

Benieuwd geworden naar het spektakel? Hieronder hebben we nog een trailer voor jullie. Meer informatie kan gevonden worden op de  officiele site.

Rentree Radcliffe in marathon Berlijn

Paula Radcliffe maakt in Berlijn haar rentree op de marathon. De Britse atlete, met 2.15,25 wereldrecordhoudster, liep twee jaar geleden in New York voor het laatst een marathon. Daarna nam ze een pauze vanwege de komst van haar tweede kind.

"Ik denk al aan Berlijn sinds ik zwanger was van Raphael. Ik wilde namelijk niet te lang wachten met mijn terugkeer op de marathon," aldus Radcliffe die zich in Berlijn hoopt te plaatsen voor de Olympische Spelen volgend jaar in Londen.

New York staat homohuwelijk toe

Homoseksuelen mogen binnenkort ook trouwen in de Amerikaanse staat New York. Een meerderheid van de senaat heeft vrijdag voor het homohuwelijk gestemd. Gouverneur Andrew Cuomo heeft de wet vervolgens meteen ondertekend, en niet eerst tien dagen gewacht, zoals gebruikelijk. De eerste homostellen kunnen over een maand in het huwelijk treden.

Het wetsvoorstel haalde een krappe meerderheid en werd met 33 stemmen voor en 29 stemmen tegen aangenomen. De meerderheid ontstond doordat twee republikeinse senatoren het wetsvoorstel hun steun gaven. In 2009 kreeg een wetsvoorstel van dezelfde strekking geen meerderheid.

In de week voorafgaand aan de stemming heeft de gouverneur Cuomo zich persoonlijk ingezet om de wet aangenomen te krijgen. Ook president Barack Obama en burgemeester van New York, de voormalige republikein Michael Bloomberg waren voor.

New York is naar inwonersaantal de derde staat van de Verenigde Staten. Vanwege het grote aantal inwoners reageerden homoactivisten in het land verheugd op de uitslag van de stemming. Bij de Stonewall Inn in de stad barstte een straatfeest los. De homorechtenbeweging ontstond bij die bar in 1969, toen rellen uitbraken na een politie-inval.

De gevolgen van de wet zijn waarschijnlijk ook buiten de staat merkbaar. In tegenstelling tot enkele andere staten hoeven koppels niet in New York te wonen om er te mogen trouwen.

New York is de zesde Amerikaanse staat waar mensen van hetzelfde geslacht met elkaar kunnen trouwen. Het is na Vermont en New Hampshire de derde staat waar het homohuwelijk bij wet wordt ingevoerd, en niet na een uitspraak van een rechter. Massuchusetts was de eerste staat waar homo's konden trouwen. Daar bestaat het homohuwelijk al sinds 2004.

Triple XP-weekend Killzone 3

Al eerder berichtten we over de komst van een nieuw DLC-pack voor Killzone 3 genaamd "From the Ashes". Nu de release aangebroken is heeft Guerrilla games besloten om een triple XP-weekend te houden. Het experience-fest houdt aan tot maandag-ochtend negen uur en is geldig op alle vormen van multiplayer.

Een preview van de DLC vind je hieronder, het driedubbele punten-extravaganza vind je online. Had je nog geen plannen voor dit weekend, dan is dat bij deze ook opgelost. Lock and Load.

FC Utrecht gaat voor roze

Ondanks eerdere relletjes in voetballand met de kleur roze, heeft FC Utrecht besloten om de kleur toch in de uitshirts te verwerken.

Het nieuwe uitshirt van FC Utrecht bestaat uit de kleuren roze en zwart. De kleuren staan in twee schuine vlakken op het shirt, net als wit en rood op het thuisshirt.

FC Utrecht heeft de keuze voor de opvallende kleur gemaakt, ondanks eerdere voorvallen in de Eredivisie. Zo was het NAC Breda twee seizoenen geleden dat na klachten van de supporters de roze shirts weer inruilde. Feyenoord liet een aantal jaar eerder de keepersshirts vervangen na negatieve geluiden van Het Legioen.

Voorzitter Jan-Willem van Dop vindt het onzin en zet toch door. "Vroeger associeerden mensen roze met 'niet mannelijk'. Maar kom zeg, die tijden zijn voorbij", zegt hij tegen het Algemeen Dagblad. Donderdag waren de supporters al in actie gekomen bij de presentatie van het shirt. Daar was het logo groot in het roze, maar de club heeft dat toen meteen aangepast na de oproer. "Zo laten we zien dat we de fans serieus nemen", aldus Van Dop.

'El Hamdaoui niet welkom in selectie Ajax'

Mounir El Hamdaoui is komend seizoen niet welkom in de eerste selectie van Ajax. Volgens De Telegraaf heeft de Marokkaanse spits een brief gekregen met die mededeling. Ajax wil meewerken aan een transfer van El Hamdaoui, maar niet tegen iedere prijs.

El Hamdaoui botste afgelopen seizoen meermaals met trainer Frank de Boer, die hem begin maart ook al uit de selectie zette na een incident tijdens de rust van het bekerduel met RKC Waalwijk. De 26-jarige Marokkaan mocht enkele weken later na een verzoeningsgesprek terugkeren in de selectie.

Ajax hoopt op korte termijn met Kolbeinn Sigthórsson van AZ een nieuwe spits in huis te halen. De Boer en zijn mannen beginnen maandag aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen.

'El Hamdaoui niet welkom in selectie Ajax'
'El Hamdaoui niet welkom in selectie Ajax' (Foto: ANP)

Zevende Nederlandse Veteranendag in Den Haag

Nederland eert zaterdag voor de zevende keer zijn circa 120.000 veteranen met een speciale dag. De meeste activiteiten vinden plaats in Den Haag.

In de ochtend wordt in de Ridderzaal in het bijzijn van prins Willem-Alexander en premier Mark Rutte stilgestaan bij de inzet van Nederlandse veteranen. Op het Malieveld is zoals gebruikelijk een manifestatie, met dit jaar optredens van onder meer Glennis Grace, Jeroen van der Boom en Wieteke van Dort als Tante Lien.

Als voorproefje op de festiviteiten begonnen vrijdag 200 motorrijders aan hun tweedaagse motortocht richting Den Haag. De motorrijders vertrokken vanuit Den Helder, Vlissingen, Maastricht en Groningen. Op zaterdag komen ze aan op het Malieveld.

Zaterdagmiddag neemt de prins het defilé af op de Kneuterdijk. Aan het begin vliegen historische en moderne vliegtuigen en helikopters over. Het evenement trok vorig jaar ruim 70.000 bezoekers.

Politie verricht 31 aanhoudingen in TT-nacht

De politie heeft tijdens de TT-nacht in Assen van vrijdag op zaterdag 31 aanhoudingen verricht. In de meeste gevallen ging het om zaken als geweldpleging, mishandeling, rijden onder invloed en vernielingen. Dat maakte de politie Drenthe zaterdag bekend.

Volgens een woordvoerder is de nacht ondanks alles relatief rustig verlopen zonder dat er noemenswaardige incidenten zijn voorgevallen.

In Witten raakte een brandweerman licht gewond nadat hij werd aangereden door een scooter. De politie is nog op zoek naar de bestuurder, die na het ongeval doorreed. Tegen vier automobilisten werd proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed. Ook waren er 'tentensnijders' actief die het voorzien hadden op geld en sieraden.

De 81e editie van de TT-nacht trok 55.000 bezoekers. Dat zijn er 15.000 meer dan vorig jaar.

'Zorgboerderijen in problemen door ingreep pgb'

De helft tot twee derde van de zevenhonderd zorgboerderijen in Nederland komt door de ingreep in het persoonsgebonden budget (pgb) in de financiële problemen of moet dicht. Dat zegt de Federatie Landbouw & Zorg zaterdag in het Nederlands Dagblad.

Het kabinet wil dat veel minder mensen gebruik gaan maken van een pgb, waarmee ze zelf zorg kunnen inkopen. Mensen die hun pgb verliezen moeten daardoor bij grote instellingen aankloppen, wat ten koste gaat van zorgboerderijen.

De federatie gaat alles op alles zetten om voor hun ondernemers een AWBZ-erkenning te krijgen. Dan kunnen ze een deel van de hulpverlening via zorg in natura voortzetten. Ook gaat de federatie voor werk bij de gemeenten langs, omdat jeugdzorg en dagbesteding straks bij de wmo-regeling wordt ondergebracht.

Volgens de federatie kunnen veel pgb-houders die van kleinschalige zorgfaciliteiten gebruikmaken, met hun specifieke zorgvraag niet bij reguliere instellingen terecht. "Di mensen zijn straks op een verzorgings- of verpleeghuis aangewezen, maar die hebben lange wachtlijsten en zin ook nog eens veel duurder", zegt interim-manager Ton van der Biezen in de krant.

Ook zal door de snoeibeurt het merendeel van de drie- tot vierhonderd bemiddelingsbureaus verdwijnen. Deze bedrijven zoeken een geschikte zorgverlener bij de verlangens van een cliënt.

'Wantoestanden in christelijke afkickkliniek'

De zorg in de religieuze afkickkliniek Horeb in het Gelderse Beekbergen is een chaos. Bewoners kicken af zonder medische begeleiding, krijgen pillen uitgereikt door medebewoners en moeten hun uitkering afdragen aan de instelling.

In een vertrouwelijke enquête onder cliënten die in handen is van de Volkskrant beklagen de verslaafden zich over hun leefomstandigheden. De Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat naar aanleiding van de bevindingen van de krant onderzoeken of de kliniek de wet overtreedt.

Horeb is gelieerd aan de religieuze ggz-instelling De Hoop in Dordrecht. In de kliniek verblijven zestig mannen die willen afkicken van hun drugs- of alcoholverslaving. Medisch personeel is er niet. De plaatselijke huisarts brengt eens in de paar weken een bezoek.

Bij de intake moeten cliënten toestemming geven om hun uitkering op rekening van de stichting te laten storten. Vervolgens wordt per maand 630 euro 'woon- en leefgeld' ingehouden. Volgens Horeb gaat het geld naar huisvesting, maar de verslaafden begrijpen niet waar het geld aan opgaat. Er is weinig personeel en de huisjes waarin de cliënten wonen zijn slecht onderhouden.

De Hoop zegt in een reactie in de krant dat de zorg bij Horeb 'voldoet aan alle eisen van de Kwaliteitswet'.

Teeven pakt criminele jongere harder aan

Criminele pubers worden harder aangepakt. Jongeren van 15 tot 23 kunnen voortaan niet alleen volgens het jeugdstrafrecht, maar ook volgens het volwassenenstrafrecht worden veroordeeld. Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie zaterdag bekendgemaakt.

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) heeft het nieuwe adolescentenstrafrecht uitgewerkt. De maatregel geeft het Openbaar Ministerie de mogelijkheid veel flexibeler en gerichter op te treden tegen criminaliteit in de dop.

Met het adolescentenstrafrecht is het mogelijk strenger te straffen bij ernstige delicten. Zo wordt de maximale duur van jeugddetentie verhoogd van twee jaar vier jaar en kan een zeden- of geweldsmisdrijf niet meer enkel met een taakstraf worden afgedaan.

Bovendien wordt strenger opgetreden tegen kinderen die hun taakstraf laten versloffen en is er na een celstraf voortaan ook sprake van een voorwaardelijke invrijheidstelling. Hardleerse jeugdige criminelen kunnen direct weer worden vastgezet als ze zich niet aan de voorwaarden houden. Tot slot kan jeugd-tbs straks ook worden omgezet in gewone tbs.


Teeven pakt criminele jongere harder aan (Foto: Novum)

Gay mist WK atletiek

Tijdens de Amerikaanse atletiekkampioenschappen in Eugene heeft sprinter Tyson Gay zich geblesseerd teruggetrokken. Gay, met 9,79 de snelste man van het jaar op de 100 meter, kampt met een heupblessure. Door zijn opgave zal Gay het WK atletiek in Daugu aan zich voorbij moeten laten gaan.

Bij absentie van Gay won Walter Dix de 100 meter in een tijd van 9,94 voor Justin Gaitlin en Michael Rodgers.

Oranje onder 17 uitgeschakeld na verlies Mexico

Het Nederlands elftal onder 17 is uitgeschakeld op het WK in Mexico. In de stad Monterrey in het noordoosten van Mexico verloor de selectie van Albert Stuivenberg met 3-2 van het gastland. Nederland eindigt als laatst in groep A. Mexico eindigt als eerste en gaat daardoor samen met Congo zeker door naar de laatste zestien.

Oranje startte goed in het Estadio Unversitario en creëerde kansen. Tegen de verhoudingen in was het echter de Tri Color van coach Raul Guttierez die op voorsprong kwam door een goal van Giovanni Casillas. Nederland bleef echter strijdbaar in het snikhete Monterrey, waar tijdens de wedstrijd tempraturen van 39 graden Celsius werden gemeten. Terence Kongolo was dicht bij een goal na een scrimmage voor het Mexicaanse doel. Toch was het Mexico die in de 43ste minuut aan het langste eind trok met een goal van Carlos Fierro: 2-0.

Kort na rust wist de Europees kampioen alsnog te scoren, toen Memphis Depay uit een vrij trap de 2-1 binnenschoot. De wedstrijd leek te kunnen kantelen, toen Nederland een penalty kreeg na een handsbal van Mexico. Keeper Richard Sanchez keerde echter de pingel van Anass Achahbar. In de 63ste minuut schoot Kyle Ebicilio alsnog schitterend de 2-2 binnen.

Nederland bleef sterk spelen en hield het veldoverwicht. Kongolo was nog heel dicht bij de 2-3, maar Oranje wist het niet af te maken. In blessuretijd schoot Arturo Gonzalez de 3-2 voor Mexico binnen. Noord-Korea speelde in dezelfde groep met 1-1 gelijk tegen Congo. Oranje had de eerste groepswedstrijd met 1-0 tegen Congo verloren en wist ook de tweede wedstrijd niet te winnen. Tegen Noord-Korea kwam Oranje niet verder dan 1-1.

De nummers één en twee en de vier beste nummers drie uit zes poules gaan door naar de achtste finale. De finale wordt op 10 juli in Mexico-Stad gespeeld.

FOK!tv: Playmate bij het grofvuil

In de serie Mai-Lan en de Mannen is het over met makkelijke baantjes als tatoeëren. Mai-Lan moet aan de slag met de mannen van de Roteb, die elke ochtend om zes uur beginnen met grofvuil ophalen.

Roteb-mannen Leen en Abdal nemen Mai-Lan mee Rotterdam-West in en laten haar net zo hard meesjouwen. Bankstellen, stoelen, televisies, vloerbedekking. Je kunt het niet zo gek bedenken of mensen gooien het weg.

Download de flv en speel af met oa VLC Media Player.

"Kinect is adrenalinestoot voor de Xbox 360"

Op de E3 in Los Angeles afgelopen maand heeft Microsoft een hoop toekomstplannen voor Kinect laten zien. Ze zijn erg veel van plan voor de motion-camera die in 2010 is verschenen. Volgens vice-president Chris Lewis is Kinect een adrenalinestoot voor de Xbox 360 en verloopt alles volgens plan.

Volgens Lewis is de Xbox 360 nu ongeveer halverwege zijn levensduur en zorgt Kinect voor een adrenalinestoot waardoor meer mensen met de console aan de slag gaan. Volgens Lewis hebben ze op de E3 laten zien dat de plannen die ze in 2010 heben gemaakt ook werkelijkheid gaan worden.

“We see [360] as about halfway through … Xbox is defying the normal curve you might expect. There’s no doubt that Kinect put a huge shot of adrenaline into the business"

Volgens Lewis hebben ze de marketing in eerste instantie gericht op families maar zijn ze nu van plan om ook de core-gamer er bij te gaan betrekken. Hiervoor gebruiken ze Kinect om de ervaring te verbeteren.

"What you will see is us using Kinect to enhance the experience and not detract from it. I don’t think our core gamers will tolerate anything else from us.”

De Xbox 360 is in 2005 verschenen en heeft tot op heden meer dan 55 miljoen exemplaren verkocht. Als we Lewis dus mogen geloven kunnen we nog zeker tot 2017 aan de slag met de Xbox 360 en Kinect.

Kinect

Battlefield 3 met aparte coöp-mode

Naast een goede en verslavende multiplayer wordt van elke shooter ook verwacht dat deze een goede coöp heeft waarbij je samen met een vriend of vriendin singleplayer missies kunt voltooien. Het zal dan ook geen verrassing zijn dat Battlefield 3 een coöp mode zal bevatten.

Er is nu iets meer bekend geworden over de coöp mode van Battlefield 3. In PS3M heeft Dice bevestigd dat er een aparte mode voor coöp zal zijn. Deze mode bevat tien verschillende levels waarin samen gespeeld kan worden. Er is verder niets bekend gemaakt over de hoeveelheid spelers en of het ook offline te spelen is. Hopelijk horen we hierover snel meer.

Battlefield 3 verschijnt eind dit jaar voor de PC, PlayStation 3 en Xbox 360.

Battlefield 3

Afsluitdijk krijgt asfaltlaag

De Afsluitdijk wordt versterkt door middel van een nieuwe asfaltlaag. Het asfalt wordt bekleed met gras, zodat de dijk een 'groene uitstraling' krijgt. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten.

Met het besluit volgt het kabinet een advies dat een commissie onder leiding van oud-VVD-leider Ed Nijpels eerder deze maand uitbracht. Volgens de commissie verdient een asfaltlaag de voorkeur boven een alternatief plan, een betonnen stormschild.

De Afsluitdijk is dringend toe aan een opknapbeurt. De dijk biedt bescherming tegen stormen die gemiddeld eens in de duizend jaar voorkomen. Dat moet eens in de tienduizend jaar worden. In 2020 moet de versterking klaar zijn.

Het kabinet heeft 600 miljoen euro beschikbaar voor het versterken van de dijk. Ook de sluizen worden opgeknapt. Verder is er in de plannen ruimte voor natuur, recreatie en duurzame energie. Zo komt er misschien een fietspad aan de kant van de Waddenzee.

Guus Meeuwis stoot Rochelle van troon

Rochelle heeft al na een week haar nummer 1-positie in moeten leveren. De X Factor-winnares moet haar plaats afstaan aan Guus Meeuwis, die met zijn nieuwe single Armen Open nieuw op de bovenste plaats in de Single Top 100 binnenkomt.

Het nummer is de titeltrack van het nieuwe album van Meeuwis en is zijn zevende nummer 1-hit in zestien jaar tijd. No Air van Rochelle zakt naar plaats 6. De top 3 bestaat verder uit Sak Noels Loca People en Een Zomer Lang van Nick & Simon.

The Black Eyed Peas blijven hun hitrecord maar aanscherpen. I Gotta Feeling staat deze week 104 weken genoteerd, precies twee jaar. Nog nooit stond een plaat zo lang in de Nederlandse hitlijsten. Het vorige record van de Nederlandse zangeres B-Yentl stond op 67 weken.

In de albumlijst staat Adele nog altijd fier bovenaan met haar cd 21. De Britse zangeres, die momenteel met een keelontsteking kampt, staat al achttien weken op de eerste plaats. Anouk en Guus Meeuwis volgen met respectievelijk To Get Her Together en Armen Open op 2 en 3.


Guus Meeuwis stoot Rochelle van troon (Foto: Novum)

Omroepen 'bevreemd' door verhoging ledengeld

De zes publieke omroepen die eerder fusies hebben aangekondigd zijn tegen de kabinetsplannen om de ledencontributie bijna te verdrievoudigen naar vijftien euro. Dat schrijven AVRO, BNN, KRO, NCRV, TROS en VARA vrijdagmiddag in een brief aan minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt (CDA).

De omroepen zijn ook bevreemd door de plannen omdat ze voor hun fusie niet beloond worden in vergelijking met omroepen die zelfstandig blijven, zoals de EO, de VPRO en omroep Max. De omroepen eisen een verdubbeling van het gegarandeerde bedrag voor fuserende omroepen tot zestig miljoen.

De omroep fusies moeten bijdragen aan bezuinigingen van in totaal 200 miljoen euro per 2015. Hiervan komt zo'n 125 miljoen voor rekening van de publieke omroep. Verder wordt ook de subsidie voor de Wereldomroep en het Muziekcentrum van de Omroep flink gekort.

De Tweede Kamer overlegt maandag met Van Bijsterveldt over de kabinetsplannen.

'CIA rekruteerde Hezbollah-leden voor spionage'

CIA-agenten van de Amerikaanse ambassade in Libanon hebben laaggeplaatse leden van de Hezbollah gerekruteerd om te spioneren voor Israël. Dat heeft Hezbollah-leider Sheik Hassan Nasrallah vrijdag gezegd. Het was de eerste keer dat de Hezbollah erkende dat spionnen doorgedrongen zijn in de door Iran gesteunde beweging.

In een televisietoespraak zei Nasrallah dat de ontwikkelingen de sjiitische organisatie in een 'nieuw stadium van de strijd voor veiligheid hebben gebracht'. Volgens de Hezbollah-leider heeft de CIA zeker twee leden op de loonlijst en de beweging onderzoekt nog of de CIA of een andere buitenlandse dienst een derde heeft gerekruteerd. "We hebben nu bewijzen in handen dat deze ambassade een spionnennest is", aldus Nasrallah.

Nasrallah zei dat de drie mannen hun activiteiten hebben bekend aan een onderdeel van Hezbollah dat 'spionage bestrijdt'. Hij voegde daaraan toe dat geen van de mannen gevoelige informatie over de organisatie had.

De Israëlische minister van buitenlandse zaken Yigal Palmor zei de aantijgingen geen antwoord waard te vinden. De Amerikaanse ambassade wilde niet direct reageren.

Hezbollah en Israël vochten in 2006 een verwoestende, 34 dagen durende oorlog uit. Daarbij kwamen twaalfhonderd Libanezen en 160 Israëliërs om het leven.

Festivals halen scherp uit naar Zijlstra

Vijftien festivals hebben vrijdag felle kritiek geuit op het cultuurbeleid van het kabinet. In een brief aan staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD) schrijven zij dat hij 'als een olifant door de porseleinkast' gaat. Daarin is hij volgens de briefschrijvers 'niet gehinderd door te veel kennis en affiniteit met de culturele sector'.

De organisaties achter onder meer Festival Mundial, Oerol en Festival aan de Werf vrezen dat veel festivals niet kunnen voortbestaan als Zijlstra zijn plannen doorzet. Ze wijzen erop dat zowel theatermakers als festivals de subsidies nodig hebben als basis om goed te kunnen functioneren.

Zij zijn ook ontevreden over de besparing op het Fonds Podiumkunsten, dat 'de ondankbare, schier onmogelijke' taak krijgt met minder geld de festivalcultuur in stand te houden. Ze willen helderheid over de verhouding tussen rijkssubsidies en de gelden uit het fonds. Ook willen ze een discussie over de functie die wordt toegedicht aan festivals.

Van de veertien festivals die nu rijkssubsidie krijgen, is alleen het Holland Festival per 2013 verzekerd van overheidsgeld. Zijlstra wil 200 miljoen euro bezuinigen op de kunsten. Het bedrag dat nu wordt vrijgemaakt voor de cultuursector is 900 miljoen euro.

Maandag bespreekt Zijlstra de kabinetsplannen met de Tweede Kamer.

Roger Ebert verklaart tweet over Ryan Dunn

Filmcriticus Roger Ebert kreeg een storm van kritiek over zich heen toen hij zijn reactie op de dood van Jackass acteur Ryan Dunn twitterde. Ebert's tweet bevatte slechts de tekst "Friends don't let jackasses drink and drive." Dit viel bij velen in verkeerde aarde, vooral bij Dunn's boezembriend Bam Margera. Ebert's Facebook pagina staat sinds dat moment op non-actief en via Twitter kreeg de filmcriticus al bakken met commentaar over zich heen. Via zijn blog heeft Ebert nu een uitleg gegeven voor zijn bericht op Twitter.

"Ten eerste wil ik de familie en vrienden van Ryan Dunn sterkte toewensen en dat geldt eveneens voor de nabestaanden van Zachary Hartwell, die ook bij het ongeluk is omgekomen. Ik meen dit oprecht. Het is tragisch om een geliefde te verliezen. Het spijt mij als het bericht op Twitter als wreed werd ervaren, dat was nimmer de bedoeling. Toen ik Ryan Dunn een jackass noemde was dat niet om hem te beledigen. Ik maakte een verwijzing naar het programma Jackass waar hij aan meewerkte. Ik dacht dat dat wel duidelijk zou zijn. Tenslotte gebruikt Bam Margera het woord jackass ook in die context op twitter."

Ebert over de inhoud van zijn tweet: "Ik weet niet precies wat er is gebeurd. Waarschijnelijk was ik te snel met mijn reactie op Twitter. Ik heb geen flauw idee of Dunn dronken was toen het ongeluk gebeurde. Wat ik wel weet is dat ik op Tumbler een foto zag waarop hij met twee vrienden aan het drinken was. Die was een paar uur voor het fatale ongeluk gemaakt."

"Niemand heeft het recht om met 150 kilometer per uur over de snelweg te rijden. Al helemaal niet als die persoon eerst 3 bier en 3 borrels heeft opgedronken. Er zijn twee mensen omgekomen. Stel je eens voor als hij met die snelheid op een andere auto was gebotst" Ebert verwijst ook naar een interview met de moeder van Bam Margera. Dunn hield van snel rijden en April Margera moest hem bijna dagelijks zeggen dat hij rustiger moest rijden. Zo'n 10 jaar geleden was Dunn ook al betrokken bij een zwaar auto-ongeluk. Ook toen was er alcohol in het spel. Ebert sluit zijn betoog op zijn blog af met de woorden "April Margera was een vriend van Ryan. Vrienden laten vrienden niet dronken achter het stuur kruipen."

Roger Ebert

Filmcriticus Roger Ebert (foto: WENN.com)

Kwartiermakers Kunduz terug in Nederland

De kwartiermakers die de afgelopen maanden in de Afghaanse provincie Kunduz voorbereidingen troffen voor de Nederlandse deelnemers aan de politietrainingsmissie zijn vrijdag teruggekeerd in Nederland. Dat meldt het ministerie van Defensie. De kwartiermakers werden door familie en vrienden verwelkomd op Vliegbasis Eindhoven.

De militairen zorgden in Kunduz onder meer voor de overslag van goederen en het creëren van werkplekken en de aanleg van communicatie- en informatiesystemen. Ook luchtmachtmilitairen waren mee naar Kunduz. Zij bereidden de komst voor van het luchtmachtdetachement met vier F-16's in Mazar-e-Sharif.

Gemeente koopt appartementen voor 27 miljoen

De gemeente Spijkenisse neemt voor een bedrag van ruim 27 miljoen euro 105 appartementen over van ontwikkelaars van het complex Rokade. Dat heeft de gemeente vrijdag bekendgemaakt. De woningen zijn nog altijd niet verkocht als gevolg van de financiële crisis.

Rokade bestaat onder andere uit 173 koopwoningen in de toren. In 2008 werd begonnen met de bouw ervan, zonder dat voorverkoop had plaatsgevonden. Hiertoe was besloten na het succes van een eerste appartementencomplex, De Vier Werelden.

Daarbij werd besloten snel te beginnen met de bouw, aangezien er 'ruime belangstelling voor luxe appartementen op een mooie locatie' zou zijn geweest. Daarbij was er een extra subsidie van drie miljoen euro beschikbaar.

Bij de start van de bouw waren er afspraken gemaakt tussen de gemeente en ontwikkelaars dat Spijkenisse een deel van het verkooprisico van de onverkochte woningen na oplevering voor haar rekening zou nemen. Vervolgens veranderde de situatie in het najaar drastisch door de financiële crisis. Er zijn nog steeds 105 koopwoningen niet verkocht, aldus de gemeente.

De gemeente wil de aangekochte appartementen in de vrije sector gaan verhuren. Het uiteindelijke doel blijft echter in de loop der jaren alle appartementen te verkopen.

Voormalig Ajax-coach Ivic (77) overleden

Tomislav Ivic is op 77-jarige leeftijd heengegaan. De succesvolle Kroatische trainer overleed vrijdagavond in een ziekenhuis in het Kroatische Split. Hij leed al lange tijd aan diabetes. Dat meldt Hajduk Split, de club waar Ivic twee periodes werkte. De voormalig Joegoslaaf was tussen 1976 en 1978 twee seizoenen trainer van Ajax.

Ivic behaalde vele titels in zijn carrière. Gedurende zijn imposante trainersloopbaan won de tacticus acht landskampioenschappen in zes verschillende landen. De Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport riep hem daardoor in 2007 uit tot meest succesvolle coach ooit. In 1977 leidde hij Ajax naar het kampioenschap.

Ook in Joegoslavië, België, Portugal, Frankrijk en griekenland behaalde hij landstitels. Naast vele nationale bekers won hij met FC Porto de Europese Super Cup en de Intercontinental Cup, de officieuze wereldbeker voor clubteams.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.