PS: Verhagen heeft dubbel gevoel

CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen heeft een dubbel gevoel overgehouden aan de voorlopige uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. Dat zei de vicepremier woensdagavond tijdens een toespraak voor zijn achterban. Zijn partij verloor fors ten opzichte van vier jaar geleden, maar de uitslag lijkt wel beter dan voorspeld. "Het geeft een basis om te gaan werken aan herstel van vertrouwen."

De halvering van het CDA tijdens de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar is een klap 'die kom je niet snel te boven', zei Verhagen. "Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Het betekent dat wij als partij keihard moeten blijven inzetten op herstel van vertrouwen."

De nieuwe partijvoorzitter die binnenkort wordt gekozen moet het 'inhoudelijke debat' gaan voeren. De komende jaren moet het CDA in de Eerste Kamer, Tweede Kamer en in het kabinet het christendemocratische geluid laten horen dat recht doet aan de zorgen van het land, aldus Verhagen.

Waarnemend partijvoorzitter Liesbeth Spies zei dat de uitslag 'pijn' doet. Dat het resultaat beter is dan de peilingen, schept volgens haar vertrouwen in de toekomst. Ook bij staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker en fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma overheerst een dubbel gevoel. Van Haersma Buma weet wel zeker dat het kabinet, ook als er geen meerderheid in de Eerste Kamer komt, doorgaat met regeren.