Drugsdealende Ajax-supporters langer vast

Drie leden van de harde kern van Ajax-supporters blijven langer vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag besloten. De drie maken deel uit van een groep van acht mensen die worden vervolgd in een zaak rond de handel in drugs.

De rechtbank heeft de hechtenis van de drie met negentig dagen verlengd. Onder de drie die langer vast blijven zitten, bevinden zich de twee hoofdverdachten.

Twee verdachten komen onder voorwaarden vrij, een ander onvoorwaardelijk. Eerder kwamen al twee verdachten op vrije voeten.

In november werden in de zaak de eerste vijf verdachten aangehouden, daarna volgden er nog meer. De verdenkingen tegen de verdachten lopen uiteen. Zo worden sommigen verdacht van deelname aan een criminele organisatie en de handel in harddrugs, en anderen van onder meer het bezit van hennepkwekerijen.

De hoofdverdachten bevonden zich onder de in november opgepakte mensen. Het gaat om leden van de fanatieke supportersgroep VAK410. De politie was al anderhalf jaar bezig met onderzoek naar mogelijke criminele activiteiten van de Ajax-aanhangers.

De twee hoofdverdachten, een man en een vrouw, zouden handelen in cocaïne en xtc. De politie denkt dat de twee dat ook deden op de tribune van de Amsterdam ArenA en in het Supportershome van de Amsterdamse voetbalclub. Ze zouden door medesupporters worden geholpen de drugs te leveren bij klanten in de regio Amsterdam en in het Gooi.