Van Hooijdonk: "Macht ligt te veel bij de speler"

Pierre van Hooijdonk vindt dat voetballers tegenwoordig te veel gepamperd worden door hun club. "Zelfs te dik zijn wordt niet meer afgestraft."

Van Hooijdonk is nu assistent-bondscoach van Guus Hiddink bij Turkije. Het is zijn eerste volwaardige baan nadat de 41-jarige oud-speler afscheid nam als voetballer. Hij vindt dat voetbal als bedrijfstak veranderd is en dat de macht tegenwoordig teveel bij de spelers ligt.

"Hoeveel berichten heb je de laatste tijd gelezen dat voetballers te dik zijn?" zegt Van Hooijdonk in het Algemeen Dagblad. "De ene na de andere toch? Te dik! Dat is toch niet te geloven? In mijn tijd bij RBC en NAC, in de jaren negentig, heb ik nooit één speler meegemaakt die te dik was. Niet eentje. En nu lees je het overal."

"Voetballers kunnen zich veel meer veroorloven, omdat clubs zich afhankelijk zijn gaan opstellen. Spelers ruiken dat. Ze denken: ach, ik bepaal zelf wanneer ik mijn contract verleng, de club is toch bang om mij kwijt te raken. En in die verhoudingen wordt zelfs te dik zijn niet meer afgestraft. Mido, Van der Meyde, Van Beukering; ze worden gewoon gehaald, omdat zelfs clubs als PSV, Ajax en Feyenoord het niet meer weten. Maar wat voor signaal geef je daarmee af naar je jeugd?"

"De speler wordt gepamperd, omdat clubs bang zijn dat hij anders weggaat. Maar waarom is het een ramp als een speler weggaat? Dan haal je toch gewoon een andere voor die positie? Zolang hij maar niet grátis weggaat. Dát moment moet je als club voor zijn. Als club moet je zorgen dat je in charge blijft. Cruciaal."