PS: Veel belangstelling voor nachtelijk stemmen

Een experiment waarbij in Leeuwarden al vanaf middernacht kan worden gestemd voor de Provinciale Statenverkiezingen, lijkt vooral onder jongeren op veel belangstelling te kunnen rekenen. Omstreeks 02.30 uur hadden ongeveer tweehonderd mensen hun stem uitgebracht, meldde een woordvoerder van de gemeente in de nacht van dinsdag op woensdag.

Jongeren & Politiek Fryslân (JPF) heeft een mobiel stembureau geregeld dat in de verkiezingsnacht voor stadsschouwburg De Harmonie staat. Stemmen op dat bureau kon tot 06.30 uur.

Vooral jongeren lijken volgens de zegsman gebruik te maken van de mogelijkheid om in de vroege uurtjes hun stem uit te brengen. Daarvoor moesten ze zeker in het eerste uur na middernacht vaak wel even in de rij staan: "Er zijn maar twee stemhokjes, dus we laten mensen per tweetallen binnen", stelde de woordvoerder.

Op vertoon van een stempas kregen mensen gratis toegang tot de schouwburg zelf, waar tot 02.30 uur een verkiezingsfeest werd gehouden. Ook dat kon rekenen op veel belangstelling: circa zeshonderd mensen namen een kijkje, onder wie D66-partijleider Alexander Pechtold en lokale prominenten.

Veel belangstelling voor nachtelijk stemmen
Veel belangstelling voor nachtelijk stemmen (Foto: ANP)