PS: Jolande Sap: Gedoogakkoord ligt in prullenbak

Het gedoogakkoord van VVD, CDA en PVV ligt voor een deel in de prullenbak, nu deze partijen waarschijnlijk geen meerderheid behalen in de senaat. Dat zei fractieleider van GroenLinks Jolande Sap woensdagavond in een eerste reactie. "Alles wat de PVV belangrijk vindt, zal niet door de Eerste Kamer komen."

Het is aan deze partijen om conclusies te trekken. Het land is in elk geval niet gebaat bij een patstelling tussen de Eerste en Tweede Kamer, zei Sap. Premier Mark Rutte (VVD), vicepremier Maxime Verhagen (CDA) en Geert Wilders (PVV) zullen 'heel anders moeten opereren' omdat anders 'grote stagnatie' ontstaat, aldus de fractieleider.

Sap voorspelde dat de Eerste Kamer nu een streep zal zetten door de bezuinigingen op het passend onderwijs, het hoger onderwijs en de natuur.

GroenLinks boekt waarschijnlijk een winst van één zetel in de Eerste Kamer. Dat betekent dat Sap niet hard wordt gestraft door het besluit van de GroenLinks-fractie om in te stemmen met de politiemissie naar Kunduz. "Het is natuurlijk een heel prettige uitkomst", zei Sap daarover.