Oppositieleider Uganda betwist verkiezingsuitslag

De Ugandese oppositieleider Kizza Besigye heeft dinsdag de uitslag van de presidentsverkiezingen van vorige maand betwist. Volgens hem blijkt uit tellingen van zijn eigen partij dat niet president Yoweri Museveni heeft gewonnen, maar hijzelf.

Uit de tellingen blijkt volgens Besigye dat hij 46,9 procent van de stemmen heeft gekregen. Dat is fors meer dan de 26 procent die hij volgens de officiële uitslag kreeg. Museveni heeft volgens de officiële uitslag 68 procent gekregen, maar Besigye zei dat hij slechts 44,9 procent van de stemmen wist binnen te halen.

De oppositieleider kondigde aan een klacht te gaan indienen bij de Afrikaanse Unie en het Internationaal Strafhof in Den Haag. Eerder al riep hij op tot vreedzame demonstraties.

Museveni was niet onder de indruk en zei Besigye 'te vangen en op te eten'. Hij dreigde bovendien met celstraffen voor mensen die de straat op willen gaan.

Internationale waarnemers zeiden na de verkiezingen dat er sprake was van onregelmatigheden, maar Ugandese ambtenaren verwierpen deze beweringen.