Tientallen doden bij gevechten Sudan

Gevechten in het zuiden van Sudan hebben afgelopen weekeinde aan tientallen mensen het leven gekost. Eerder kwamen al zeker 240 mensen om bij geweld in hetzelfde gebied. Dat hebben lokale functionarissen gezegd. De confrontaties brengen het fragiele evenwicht in het land in gevaar.

Rebellenleider George Athor zei dat zijn troepen hebben gevochten met het zuidelijke leger. Philip Aguer, woordvoerder van het leger, heeft de gevechten ook bevestigd. De dodentallen die beide mannen noemen verschillen echter behoorlijk.

Volgens Athor kwamen 110 mensen om, voornamelijk zuidelijke soldaten, maar ook twaalf burgers. Aguer zei dat ongeveer 40 mensen zijn gedood. "Ik begrijp niet waarom hij trots is dat hij mensen heeft gedood. Het zuidelijke leger probeert mensen te beschermen tegen wat generaal Athor op 9 en 10 februari deed in Fangak", zei hij, verwijzend naar gevechten van drie weken geleden. In Fangak kwamen toen meer dan 240 mensen om, vooral burgers. Vrijdag gaf de Zuid-Sudanese president Salva Kiir zijn leger opdracht de bevolking te beschermen tegen aanvallen van Athor.

Na het geweld in Fangak beschuldigden regeringsleiders in Zuid-Sudan Athor ervan een slachtpartij te hebben aangericht. Volgens Athor viel het leger zijn troepen eerst aan toen ze bijeenkwamen op een verzamelplaats zoals bepaald in het staakt-het-vuren dat op 5 januari tussen zijn troepen en die van het leger overeengekomen werd. Het staakt-het-vuren kwam met behulp van de Verenigde Naties tot stand aan de vooravond van het onafhankelijkheidsreferendum in Zuid-Sudan.

Athor wordt beschouwd als de machtigste leider van de zuidelijke rebellen, die in opstand zijn gekomen tegen de regering in Juba na betwiste verkiezingen vorig jaar. Het zuidelijke Sudanese Volksbevrijdingsleger beschuldigt Khartoum ervan de rebellen te steunen. Afgezien van wie de rebellen steunt, zorgen ze voor diepe kloven in het olierijke zuiden die het wankele evenwicht in het land in gevaar kunnen brengen als het in juli onafhankelijk wordt.

Sinds de officiële resultaten van het referendum op 7 februari bekend werden gemaakt, is er sprake van geweld in het grensgebied tussen het noorden en het zuiden. De spanningen werpen een schaduw op de euforie van het vreedzaam verlopen referendum.

Leiders van het noorden en het zuiden treffen elkaar deze week in Ethiopië om de economische en politieke relaties tussen beide landen te bespreken als het zuiden later dit jaar een eigen staat heeft gevormd.