Tweeduizend wanbetalers raken auto kwijt

De fiscus heeft vorig jaar tweeduizend auto's van wanbetalers in beslag genomen. Daarnaast werd bij controles bijna 5 miljoen euro aan belastingschulden direct afgerekend. Dat maakte staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) donderdag in Limburg bekend bij een 'stop-en-betaalactie' van de Belastingdienst en de politie.

De Belastingdienst voert regelmatig samen met gemeenten en politie controles uit waarbij mensen hun belastingschulden direct moeten betalen. De fiscus gebruikt daarbij flitsauto's die zijn uitgerust met een camera en een computer. De camera leest het kenteken en vergelijkt dit met een bestand van openstaande belastingschulden.

Als sprake is van een nog niet betaalde schuld wordt de automobilist door de politie naar een parkeerplaats geleid. Daar moet direct worden afgerekend met de deurwaarders van de Belastingdienst. Dat kan contant of met een mobiel pinapparaat.

Als de bestuurder niet direct kan of wil betalen, wordt zijn auto in beslag genomen en afgevoerd. Als de eigenaar van de auto ook daarna de schuld niet betaalt, wordt het voertuig geveild. Met de opbrengst wordt de belastingschuld afgelost.

"Mensen die niet willen horen, moeten maar voelen", zegt Weekers. "Vooral omdat de meeste mensen wel op tijd hun belasting betalen."