Aangifte tegen Brein wegens diefstal

Craig Salmond, eigenaar van hostingbedrijf AlTransa, doet in Nederland aangifte van diefstal van 100.000 euro aan computerapparatuur. Dit bevestigt Salmond tegenover Webwereld. "Mijn bedrijf is om zeep geholpen" voegt hij eraan toe.

Eerder deze week werd bekend dat de zogenaamde topsite die Brein vorige maand met veel bombarie uit de lucht had gehaald gehost werd op servers van het bedrijf uit Costa Rica. Stichting Brein, auteursrechtenwaakhond voor de entertainmentindustrie, had de servers zonder gerechtelijk bevel gevorderd bij het Nederlandse hostingbedrijf Worldstream, welke na kort overleg met hun advocaten besloot de servers los te koppelen en zonder meer mee te geven aan Tim Kuik en zijn mannen.

"Brein heeft - met actieve medewerking van Worldstream - mijn bedrijf om zeep geholpen. Mijn apparatuur is gestolen en mijn reputatie naar de knoppen." Brein bevestigt zelf dat de servers ongeveer 100.000 euro waard zijn.

Tim Kuik zou verder een verhaaltje hebben opgehangen aan de pers. Zo zou Salmond zich volgens Kuik schuilhouden in Costa Rica, terwijl de beste man daar al sinds 2003 woont met zijn vrouw. "Mijn naam, telefoonnummer en adres staan ook gewoon op de site van AlTransa.net, maar die is door toedoen van Brein al anderhalve maand offline."

Ook zou Brein de waarheid verdraaien over het aantal servers en de opslagcapaciteit ervan. Volgens Brein zou het gaan om twaalf servers met een capaciteit van 220TB, maar AlTrans bezit slechts acht servers waarvan de opslagcapaciteit volgens Salmond veel lager zou liggen.

Eerder deze week gaf Brein aan de servers verzegeld te hebben opgeslagen en er niet op rondgeneusd te hebben, maar Webwereld vond al uit dat dit verhaal niet klopte en dat Brein zich wel degelijk toegang had verschaft tot de gegevens op de geconfisqueerde servers. Ook zijn onder andere Gmail- en MSDN-accounts onbereikbaar geworden, waaruit zou kunnen worden opgemaakt dat Brein zich met behulp van gegevens op de server toegang zou hebben verleend tot de betreffende accounts.

De rechter oordeelde eerder al dat Brein de servers weer moest inleveren. Deze worden nu door een onafhankelijke partij in beheer gehouden. Kuik stelde brutaal dat de gestolen servers weer bij de eigenaar terug kunnen komen indien deze een verklaring ondertekent. Salmond piekert er niet over om toe te geven aan de chantage van Brein om een verklaring te tekenen in ruil voor teruggave van zijn servers. De enige kans dat Brein onder de aangifte uitkomt is als de stichting publiekelijk excuses aanbiedt, meteen de apparatuur naar Costa Rica opstuurt en de gemaakte juridische kosten betaalt.

De advocaat van Craig Salmond, Milica Antic van SOLV, bevestigt het voornemen van haar cliënt tot aangifte tegen Brein en Worldstream. Brein-directeur Tim Kuik was woensdag telefonisch niet bereikbaar. Per e-mail laat hij weten: "Ik heb op dit moment niets toe te voegen aan wat wij al gezegd hebben." Worldstream was niet bereikbaar voor toelichting.

Woensdag verdedigde het hostingbedrijf de gang van zaken. "Er is in principe niks aan de hand. De servers zijn offline gehaald. Brein heeft tegen de eigenaar gezegd, kom ze ophalen en teken een verklaring om deze praktijken nooit meer te doen. That's it. Er is verder niks aan de hand", zei Worldstream-eigenaar Lennert Vollebregt tegenover Webwereld.