Buschauffeur niet bestraft voor doodrijden kind

Een buschauffeur die twee jaar geleden in Utrecht een kind doodreed, krijgt daarvoor geen straf. Dat heeft de Utrechtse rechtbank donderdag bepaald. Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van een halfjaar geëist en twee jaar ontzegging van de rijbevoegdheid.

De chauffeur veroorzaakte in maart 2009 op de Biltsestraatweg een aanrijding waarbij een 11-jarige jongen om het leven kwam. Volgens de rechtbank is niet bewezen dat de man de maximumsnelheid overtrad. Wel staat vast dat de chauffeur door rood is gereden. Maar door werkzaamheden was sprake van een zeer onoverzichtelijke situatie, waarbij de man zich mogelijk op het verkeerde verkeerslicht heeft georiënteerd.

Van schuld of kwade opzet is volgens de rechtbank dus geen sprake. Daarom gaat de chauffeur vrijuit. Een straf zou volgens de rechtbank 'geen enkel redelijk doel' dienen.

Het OM verwijt de chauffeur onvoorzichtig gedrag omdat hij met 72 kilometer per uur het kruispunt was opgereden terwijl daar wegwerkzaamheden aan de gang waren. Ook zou hij niet goed hebben gekeken naar het voor hem bestemde verkeerslicht, waardoor hij door rood reed.