Rusland investeert in vernieuwing leger

Rusland gaat tot 2020 ruim 473 miljard euro uitgeven om zijn verouderde krijgsmacht uit te rusten met zeshonderd nieuwe gevechtsvliegtuigen, honderd schepen en duizend helikopters. Dit hebben medewerkers van het ministerie van defensie donderdag bekendgemaakt.

Het omvangrijke vernieuwingsprogramma voorziet ook in de aanschaf van acht nieuwe kernonderzeeërs en twee Franse amfibische aanvalsschepen uit de Mistral-klasse, aldus eerste onderminister van defensie Vladimir Popovkin. In januari sloten Frankrijk en Rusland al een overeenkomst over de aanschaf van twee Mistral-schepen. De andere twee zullen in Rusland gebouwd worden.

De aankondigingen volgen op een grootschalige stroomlijningsoperatie in het slecht uitgeruste en logge Russische leger. De hervormingen van minister van defensie Anatoli Serdjoekov zijn impopulair aangezien zo'n tweehonderdduizend militairen hun baan verloren en negen van de tien legereenheden ontbonden zijn.

Analisten prijzen de investeringen in conventionele wapens omdat het betekent dat Rusland minder afhankelijk zal zijn van zijn nucleaire arsenaal. Ze benadrukken echter wel dat de vernieuwing alleen succesvol kan zijn als er een professionele en efficiënte krijgsmacht is om het nieuwe materieel te gebruiken.

Vorige week zegde minister van financiën Aleksej Koedrin toe dat er vanaf volgend jaar anderhalf procent van het bruto binnenlands product (bbp) aan het leger zal worden besteed. Op het moment is dat ongeveer een half procent.

Voor de luchtmacht worden onder andere nieuwe gevechtsvliegtuigen en transport- en gevechtshelikopters aangeschaft. De marine krijgt onder meer twintig nieuwe onderzeeërs, waarvan er acht worden uitgerust met de nucleaire Boelava-raketten. Verder wordt de marine uitgebreid met 35 korvetten en vijftien fregatten, aldus Popovkin.


Rusland investeert in vernieuwing leger (Foto: Novum)