PVV speelde gegevens van aanhangers door

De PVV heeft gegevens van aanhangers, inclusief burgerservicenummernummer, doorgespeeld aan de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb), zonder hen daarover te informeren. Dat meldt NRC Handelsblad donderdag.

PVV-sympathisanten die in de aanloop naar de verkiezingen van vorig jaar bijeenkomsten met PVV-leider Geert Wilders wilden bijwonen, moesten vooraf hun BSN-nummer doorgeven aan de partij. De PVV stuurde de gegevens door naar de NCTb. Die ging na of de PVV-aanhangers een strafblad hadden. Aanhangers die mogelijk een gevaar vormden, kregen geen uitnodiging.

Volgens verschillende deskundigen die NRC Handelsblad heeft geraadpleegd, had de PVV moeten laten weten dat de gegevens gebruikt zouden worden voor een screening. Volgens de Tilburgse hoogleraar recht en informatisering Corien Prins heeft de PVV in strijd met de wet gehandeld. Alleen de overheid mag om een BSN-nummer vragen, zegt zij.

Hoogleraar strafrecht Ybo Buruma noemt het ongelukkig dat een lijst met PVV-sympathisanten bij een dienst van het ministerie van Justitie is terechtgekomen.

De NCTb zegt dat de screening van bezoekers noodzakelijk was voor de beveiliging van Wilders. Informatie over PVV-symathisanten is niet met de partij gedeeld, zegt de NCTb. Ook zouden de gegevens niet zijn bewaard.