And the Oscar goes to...

De grootste happening in filmland is toch elk jaar weer de uitreiking van de Academy Awards, beter bekend als de Oscars. Elk jaar worden aan het eind van de winter de zeer gewilde beeldjes uitgereikt aan de mensen die in hun vakgebied het afgelopen jaar het beste eindresultaat hebben afgeleverd. Komend weekend is het weer tijd voor het prijzenfestijn van dit jaar, welke wordt gehouden in het Kodak Theater in Los Angeles.

Alle leden van the Academy, ongeveer 5.000 stuks in totaal verdeeld over acteurs, producers, regisseurs, schrijvers en andere vakmensen kunnen in eerste instantie films of mensen nomineren. Ze kunnen niet voor elke categorie iemand nomineren, maar enkel voor de categorie(ën) waarin ze zelf werkzaam zijn en voor de beste film-categorie. Zo kan de beste acteur enkel genomineerd worden door andere acteurs of actrices. Van alle genomineerden wordt een short list gemaakt met daarop de drie, vijf of tien genomineerden die kans maken op de Oscar. Nadat de shortlist van genomineerden bekend is gemaakt krijgen alle leden van de Academy de kans om de genomineerde films te bekijken en uiteindelijk hun definitieve stem uit te brengen. Tot het moment van het openen van de envelop zijn er slechts drie mensen die weten wie er gaan winnen.

Oscar

Oscars zijn voor zowel acteurs en actrices als filmstudio's van groot belang. Het winnen van een oscar zorgt voor veel extra aandacht waardoor je als acteur meer rollen aangeboden krijgt en daar ook meer geld voor kunt vragen, en voor filmstudio's betekent het soms dat hun film opnieuw in de bioscoop gaat draaien en een groot succes wordt op DVD en TV. Sommige studio's doen dan ook heel erg hun best om oscars in de wacht te slepen, zoals James Cameron ten tijde van Titanic, die de DVD naar alle leden van de academy stuurde met daarbij het verzoek om niet de DVD te bekijken, maar de film in een bioscoop te beleven, en iedereen weet hoe het met Titanic (de film, niet het schip) is afgelopen!

De Oscars zullen komend weekend door Anne Hathaway (The Princess Diaries) en James Franco (127 Hours, genomineerd voor beste film en beste acteur) worden gepresenteerd. Zij zullen de stukjes tussen alle prijzen aan elkaar praten.

Voor de beste film categorie zijn dit jaar, net als afgelopen jaar, tien films genomineerd. Over het algemeen heeft de Academy een voorkeur voor films die langer dan honderd minuten duren en een serieus thema behandelen. Lichte humorfilms maken vrijwel geen kans op het felbegeerde beeldje. Films die belangrijke zaken aan de kaak stellen maken daarentegen juist meer kans op een Oscar. Ook zijn historische films zoals Gandhi en The Last Emporer vaak in trek en krijgen films met een happy end ook vaak de voorkeur. Enkel kijkend naar deze feiten maakt The King's Speech, ook de grote winnaar van de Britse tegenhanger van de Oscars, de grootste kans om met de belangrijkste prijs naar huis te gaan. Of dit ook daadwerkelijk het geval zal zijn zal pas zondagnacht blijken.

Anne Hathaway

De Oscars worden dit jaar, net als vorig jaar, gratis op film 1 uitgezonden. In de nacht van zondag op maandag begint om 1:00 uur de Red Carpet Show waarbij Bridget Maasland naast de rode loper staat in de hoop filmsterren te kunnen spreken. Om 2:30 uur begint dan de daadwerkelijke uitreiking, deze duurt tot ongeveer maandagochtend 06:00 uur. De oscars zijn ook te volgen op verschillende streams op internet. Op het forum kun je discussiëren over de show en de winnaars. Op FOK!film zullen uiteraard ook alle winnaars bekend worden gemaakt!

Op de volgende pagina staan alle genomineerden per categorie.