Geen schadelijke stoffen rond brand Amsterdam

Bij de brand in het Westelijk Havengebied in Amsterdam zijn geen dusdanige hoeveelheden gevaarlijke stoffen in de omgeving terechtgekomen dat gezondheidskundige normen zijn overschreden. Dat meldt de gemeente Amsterdam donderdagavond.

De gemeente baseert zich op voorlopige resultaten van luchtmetingen op straatniveau van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het gaat om de resultaten van de monsters die al zijn onderzocht.

De definitieve meetresultaten worden begin volgende week verwacht. Donderdag zijn de laatste monsters genomen. Ook nemen sommige analyses een aantal dagen in beslag. De concentraties zijn laag gebleven, omdat de rook zich direct op enige honderden meters hoogte richting zee heeft verspreid, aldus de gemeente.

Op verschillende plekken werden de afgelopen dagen brokstukjes en roet aangetroffen. Bewoners mogen de brokstukjes zelf opruimen, maar de gemeente adviseert uit voorzorg dit wel met handschoenen aan te doen. Zichtbaar roet kan met water en zeep worden verwijderd.

In afwachting van de definitieve resultaten blijft voorlopig het advies in het gebied waar de rook overheen is gegaan uit voorzorg nog geen gewassen uit de tuin te consumeren. Het gaat hierbij om het gebied vanaf de Westpoort naar Nauerna, Assendelft, Krommenie, Uitgeest, Beverwijk en Heemskerk. Ook gewassen uit dit gebied moeten mensen voorlopig nog even laten staan.

De nieuwe Voedsel en Waterautoriteit (nVWA) beoordeelt begin volgende week de definitieve resultaten van het RIVM.