Tieners berecht voor geweld tegen meisjes Gouda

Negen van de dertien aangehouden jongeren die worden verdacht van geweld tegen meisjes in Gouda moeten voor de rechter verschijnen. Justitie moet nog beslissen of de andere vier ook worden gedagvaard.

De politie hield begin deze maand twaalf jongeren van 13 tot en met 15 jaar aan voor het belagen van een meisje uit Gouda. Een week later werd nog een 13-jarige jongen aangehouden. De groep had op 17 december de fiets van een meisje afgepakt en haar mishandeld. Een omstander maakte beelden van de mishandeling en zette het filmpje op internet.

Op de video is te zien dat de jongeren het meisje zonder aanleiding bekogelen met sneeuwballen en haar fiets stelen. Toen ze die probeerde terug te krijgen werd ze geslagen en geschopt. Ook een ander meisje werd mishandeld. De politie kreeg de beelden begin februari in handen, waarna de verdachten werden aangehouden en verhoord.

De negen verdachten moeten op 10 maart voor de meervoudige kamer voor minderjarigen verschijnen. Sinds 1 januari zijn ouders van minderjarige verdachten verplicht om aanwezig te zijn bij de rechtszaak van hun kind vanuit de gedachte dat ouders zich bewust moeten zijn van hun verantwoordelijkheid voor de opvoeding van hun kind en wat daarbij misgaat.