Eerste sterfgeval door Q-koorts in 2011

Voor het eerst dit jaar is een persoon overleden aan Q-koorts. De patiënt leed aan chronische Q-koorts en kampte daarnaast met andere medische klachten. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Dit jaar kregen tot nu toe vier personen Q-koorts. De ziekte is op zijn retour. Vorig jaar kregen 398 mensen Q-koorts en overleden 11 mensen die de ziekte onder de leden hadden. Al deze mensen hadden ook andere medische problemen.

Q-koorts is een infectieziekte die van dieren kan overgaan op mensen. De ziekte is in Nederland vooral afkomstig van besmette melkgeiten en melkschapen. De mensen die klachten hebben, hebben vaak een griepachtig ziektebeeld. Acute Q-koorts geneest meestal spontaan na een paar weken en kent zelden een dodelijke afloop.

Bij 1 tot 3 procent van de Q-koortspatiënten ontwikkelt de ziekte zich tot een chronische aandoening. Chronische Q-koorts kan jaren duren. De bacterie kan zich onder meer vast gaan zetten op de hartkleppen en aders, wat uiteindelijk tot de dood kan leiden

Sinds 2007 hebben zich ruim vierduizend mensen gemeld met ziekteverschijnselen van Q-koorts, de meesten in het zuiden van het land. De afgelopen jaren startte een vaccinatiecampagne van geiten en schapen.

Ruim 2500 patiënten krijgen een vaccinatie aangeboden tegen Q-koorts, meldde het RIVM donderdag. Het gaat om mensen met specifieke hart- en vaataandoeningen die wonen in het meest door de ziekte getroffen gebied. Zij lopen een groter risico op een ernstig verloop van de ziekte. Tot zeker medio april worden mensen ingeënt.