Libië: De slag om steden

Kolonel Moammar Gadhafi heeft vanaf zondag grof geschut ingezet in de strijd tegen demonstranten die hervormingen, democratie en het aftreden van de Libische Broeder Leider eisen. Donderdag strijden verschillende legereenheden en demonstranten om de macht in de grote steden.

Iedere dag vanaf zondag wordt melding gemaakt van honderden doden, zondag in Benghazi, maandag in Tripoli en dinsdag en woensdag in meerdere steden in het land. De demonstranten, gesteund door een groot deel van het leger hadden woensdag Benghazi, Misurata en Az Zawiyah in handen. De troepen van Gadhafi hadden de controle over Tripoli.

De hele donderdag liggen Misurata en Az Zawiyah al onder vuur van de troepen, naar verluidt voor een deel huurlingen uit Tsjaad en andere Afrikaanse landen. Een moskee waar burgers in Az Zawiyah bescherming zochten is in puin geschoten. Er zijn doden gevallen, maar in de chaos is het onmogelijk een reële schatting te maken.

Gadhafi heeft eerder al de hele wereld beschuldigd van de situatie in zijn land. Daarnaast heeft hij allerlei andere bizarre theorieën de wereld in geholpen. Zo zou de imperialistische BBC demonstranten van drugs voorzien. Gadhafi wil graag dat de demonstranten naar het ziekenhuis gaan want de drugs zou slecht zijn voor hun hart.

Inmiddels heeft Gadhafi de schuld voor een deel bij Al Qaida gelegd. Hij roept iedereen op die van hem houdt voor hem te strijden.

De wereld, met uitzondering van Nicaragua, heeft Gadhafi opgeroepen het geweld te staken en naar de demonstranten te luisteren. De Libische leider zegt dit niet van plan te zijn en sancties worden door de NAVO, EU, VN, de Arabische Liga en de Afrikaanse Unie voorbereid.

Ook in de binnenlandse politiek van Libië verliest Gadhafi steun. Verschillende ministers zijn opgestapt of gevlucht, ook Libisch ambassadepersoneel geeft er massaal de brui aan. Zij geven aan het regime van Gadhafi niet meer te steunen en zelfs te veroordelen.

Update 19.12 uur
De eerste beelden van massademonstraties in Libië die geverifieerd zijn, zijn nu op internet verschenen. Ben Wedeman van CNN doet verslag.