Journalisten in Libië gewaarschuwd

De Libische regering heeft donderdag buitenlandse journalisten gewaarschuwd: verslaggevers die zonder de juiste accreditatie in het land verblijven worden beschouwd als collaborateurs van Al Qaida en worden direct gearresteerd. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gemeld.

In gesprekken met Amerikaanse diplomaten zeiden Libische regeringsmedewerkers dat het Libische regime niet verantwoordelijk is voor de veiligheid van deze journalisten. Alle journalisten in Libië moeten deel uitmaken van door de regering goedgekeurde teams. Als verslaggevers onafhankelijk werken, worden ze vervolgd op basis van de immigratiewetten.

"Wees gewaarschuwd, het betreden van Libië om verslag te doen van de gebeurtenissen die zich daar nu voordoen is extra gevaarlijk, omdat de regering ongeautoriseerde media bestempelt als collaborateurs van terroristen en beweert dat ze worden gearresteerd als ze worden gepakt", aldus het Amerikaanse ministerie.

De Libische diplomaten hebben toegezegd dat een aantal journalisten van CNN, BBC Arabic en Al Arabiya de onrust in het land mogen verslaan.