Italiaanse olietanker gekaapt door piraten

Somalische piraten hebben dinsdag in de Indische Oceaan een onder Italiaanse vlag varende olietanker gekaapt. Dat heeft de patrouillevloot van de Europese Unie dinsdag gezegd. Vijf piraten gingen aan boord van de MV Savina Caylyn, na eerst vanuit een klein bootje het schip te hebben aangevallen.

Volgens Cosimo Nicastro van de Italiaanse kustwacht was er sprake van een schotenwisseling tussen de piraten en de bemanning van de olietanker. Het schip minderde vaart en kwam bijna tot stilstand. Vermoedelijk zijn de piraten op dat moment aan boord gegaan. Vervolgens begon het schip weer snelheid te maken en werd de oorspronkelijke koers hervat.

De Italiaanse kustwacht merkte de aanval op het schip op door een alarmsysteem dat alle Italiaanse schepen die geregistreerd zijn bij de Italiaanse kustwacht hebben geïnstalleerd. Een fregat van de Italiaanse marine is naar het schip onderweg.

De olietanker was vanuit Sudan vertrokken en had als eindbestemming Maleisië. Aan boord zijn 22 bemanningsleden, van wie vijf Italianen en zeventien Indiërs.