Vacansoleil: "Geen contact met Riccò"

Vacansoleil heeft geen contact gehad met Riccardo Riccò. Dat zei manager Daan Luijkx dinsdag op Radio 1. "Er is dus nog niets officieel bevestigd. Als de geruchten waar zijn dan is het ongelooflijk." Riccò werd gisteren met hoge koorts opgenomen in een ziekenhuis in Italië. Dinsdag verschenen berichten dat hij aan zijn artsen gemeld had een bloedtransfusie bij zichzelf te hebben uitgevoerd.

Alle contact met de Italiaan liep vanaf maandag, toen hij zich ziek meldde, via zijn manager, vertelde Luijkx. Ook die kreeg echter dinsdag geen contact meer met Riccò. Daardoor heeft Vacansoleil de dopinggeruchten rond de klimmer nog niet kunnen verifiëren. "We gaan proberen uit te zoeken of het waar is."

Als Riccò echt bloedtransfusies bij zichzelf uitvoerde, dan wacht hem onmiddellijk ontslag, een mogelijke celstraf tot drie jaar en een levenslange schorsing. "Bovendien staat er een flinke boete in zijn contract. We dachten daarom genoeg stokken achter de deur te hebben om het risico te nemen."

Vacansoleil legde Riccò vorig jaar vast nadat de Italiaan een dopingschorsing van twintig maanden uit had gezeten. Die kreeg hij omdat hij tijdens de Tour de France in 2008 verschillende keren op epovariant cera was betrapt. Na zijn rentree won Riccò direct de Ronde van Oostenrijk.