Google-man sluit zich aan bij betogers Egypte

De 30-jarige marketing-manager van zoekmachinegigant Google Wael Ghonim heeft zich dinsdag aangesloten bij de duizenden demonstranten op het Tahrir-plein in Caïro. Hij werd begroet met een daverend applaus, opgewonden geschreeuw en instemmend gefluit toen hij verklaarde: "We blijven bij onze eis en dat is het vertrek van het regime."

Ghonim sprak vanaf een podium de menigte op het plein toe. "Ik ben geen held, maar de martelaren zijn onze helden", zei hij zacht, waarna hij 'Mubarak, ga weg, ga weg!' scandeerde.

Ghonim werd maandag door de Egyptische autoriteiten vrijgelaten, twaalf dagen nadat hij bij anti-regeringsdemonstraties was opgepakt. Demonstranten op het Tahrir-plein in Caïro zeiden dat de Google-medewerker een van de belangrijkste jonge organisatoren was van een online campagne die de aanleiding vormde voor de massale demonstraties op 25 januari.

Zo'n 130.000 mensen sloten zich op internet aan bij een Facebook-groep die Ghonim naar voren schuift als zijn woordvoerder, omdat zij zich niet willen laten vertegenwoordigen door de traditionele en door de regering goedgekeurde oppositiepartijen.

Demonstranten zeiden naar het Tahrir-plein te zijn gekomen, nadat ze maandag een televisie-interview met Ghonim hadden gezien. Een 33-jarige huisvrouw zei geïnspireerd te zijn door Ghonim. "Ik zag Wael gisteren en ik heb gehuild. Het voelt alsof hij mijn zoon is en alle jongeren hier mijn zoon zijn."

Een groep van duizend demonstranten verliet het plein en marcheerde naar het parlementsgebouw. Ze riepen 'Onwettig, onwettig' en eisten dat het parlement wordt ontbonden. Honderden demonstranten bereidden zich voor om de nacht door te brengen voor het gebouw. Het was de eerste keer in dagen dat er demonstraties buiten het Tahrir-plein plaatsvinden.

Ook in Alexandrië, de tweede stad van Egypte, verzamelden zich duizenden mensen. Rond de achttienduizend mensen riepen om het aftreden van Mubarak. Drieduizend mensen die werken in het Suezkanaal, demonstreerden in Suez en in de zuidelijke stad Assiut scandeerden achtduizend mensen leuzen tegen Mubarak.

Jongeren in Jordanië kwam voor de Egyptische ambassade in Amman bijeen om hun steun te betuigen aan de Egyptenaren. Ruim vijfhonderd demonstranten beschuldigden de Amerikaanse autoriteiten ervan autocratische regimes in het Midden-Oosten te steunen. Arabische regeringen werden 'marionetten' van de Verenigde Staten genoemd. De demonstranten zwaaiden met portretten van wijlen de Egyptische ex-president Gamal Abdel Nasser en voerden via een satelliettelefoon een kort gesprek met demonstranten op het Tahrir-plein in Caïro.


Google-man sluit zich aan bij betogers Egypte (Foto: Novum)