Oemarov eist aanslag Moskou op

De islamitische rebellenleider Dokoe Oemarov zegt dat hij opdracht heeft gegeven voor de zelfmoordaanslag in Moskou in januari, die 36 levens eiste. Oemarov claimde de verantwoordelijkheid voor de terreuractie op het vliegveld Domodedovo in een maandag vrijgegeven videoboodschap.

Oemarov kondigde meer aanslagen aan bij de strijd van rebellen voor een onafhankelijke moslimstaat in de Kaukasus. Zo'n islamitische staat zou Tsjetsjenië, Dagestan en enkele andere Russische deelrepublieken moeten omvatten.

Oemarov noemde de aanslag op 24 januari op de internationale luchthaven Domodedovo 'een speciale operatie'. Hij zei dat die was gericht tegen het Russische volk en de Russische premier Vladimir Poetin.

Zondag liet de Russische politie weten dat ze twee jonge inwoners van de republiek Ingoesjetië in de Kaukasus ervan verdenkt te hebben geholpen bij de aanslag op Domodedovo. Zij komen uit het dorp Ali-Joert, waaruit ook Magomed Jevlojev afkomstig was. Jevlojev is volgens de politie de man die zich in januari in de aankomsthal van het drukste vliegveld van Moskou opblies.