Clubs willen spelers van Spelen weghouden

De Europese voetbalclubs willen spelers die in 2012 op het EK actief zijn niet ook afstaan voor de Olympische Spelen. Dat lieten 197 clubs die verenigd zijn in de European Club Association (ECA) dinsdag weten. Met het plan willen ze voorkomen dat hun spelers uitgeblust raken door het hoge aantal wedstrijden.

Volgend haar zomer wordt in juni het EK gespeeld in Polen en Oekraïne. In augustus beginnen dan in Londen de Spelen. "Ik denk dat het niet logisch is dat een speler twee grote toernooien in zo'n korte tijd speelt", verklaart ECA-vice-voorzitter Umberto Gandini het voorstel.

Met het plan wil de organisatie 'conflicten en verwarring', zoals die er rond de Spelen van 2008 waren, voorkomen. Toen kregen Schalke en Barcelona van sporttribunaal CAS gelijk in hun wens om in de voorronde van de Champions League over Rafinha en Lionel Messi te beschikken. Onder druk van het publiek mochten de twee uiteindelijk toch naar de Spelen in Beijing.

Aan de Olympische Spelen mogen in principe alleen spelers tot 23 jaar oud meedoen. Alle deelnemende teams mogen echter ook drie dispensatiespelers aanwijzen die ouder zijn.