Boer Zoekt Werknemer

De romantiek in Boer Zoekt Vrouw is niet meer zoals hij was in voorgaande afleveringen. Waar boer Wim vorig jaar nog een innige tongzoen kreeg van Astrid toen hij haar vertelde dat hij met haar verder wilde, moest boer Gijs het doen met een glimlach van Femke. Waar de vrouwen in vorige afleveringen nog erg benieuwd waren naar de vrienden van hun date, leek Annemieke zelfs meer geïnteresseerd in de buren van Richard dan in hemzelf. Zelfs überglijer boer Jos was nog charmanter voor Dycke dan de enge unterglijer Marcel, die zijn vrouwen een nachtkus geeft in zijn boxershort. Frank is een jankerd en Annemarie zoekt geen man om haar leven mee te delen, maar een goedkope arbeidskracht. Het is duidelijk: de boeren zoeken dit seizoen geen liefde. Maar wat dan wel?

Boer Zoekt Vrouw was altijd het toonbeeld van sociaal onhandige boeren die op aandoenlijke wijze een vlotte vrouw aan de haak wilden slaan. De meeste boeren die zijn gevolgd in hun zoektocht, zochten een levenspartner waarmee ze zouden trouwen, kinderen krijgen en samen sterven. En getrouwd werd er. Diverse boerenbruiloften en gezellige samenwoonrelaties eindigden in meer dan 14 baby's die er zonder het programma nooit zouden zijn. Er zijn nog geen sterfgevallen bekend, maar je hoeft de boeren en boerinnen maar aan te kijken om zeker te weten dat het sprookje van het eeuwige huwelijk bestaat.

Gelukkig doen er dit seizoen nog steeds een aantal sociaal onhandige boeren mee. Bij Frank is het een verhaaltje Boer Zoekt Vriendin om Meerdere Keren Per Week Uit Te Wonen. Zijn eisenpakket is vrij eenvoudig. Zijn vriendin mag op ouderwetse wijze niet studeren, ze mag geen mening hebben en moet vooral heel goed zijn in wat getrek en gepluis aan zijn haar. Ze moet een vaste vriendinnenkring hebben, zodat ze haar liefde kwijt kan bij hem en haar gemekker bij haar vriendinnen. Qua uiterlijk doet Frank niet zo moeilijk. Alle vrouwen lijken immers op elkaar, als ze maar wijd uiteenstaande ogen hebben. Ze mag wit haar hebben, een staart en vier geitenpootjes. Hij vindt ze allemaal wel leuk, als ze maar snel bij hem op de boerderij wil wonen. Als dat geen echte romantiek is, weet ik het ook niet meer.

Marcel is ook al zo'n lekker voorbeeld van een man die weet wat hij wil. In zijn afleveringen van Boer Zoekt Weduwe laat hij zich van zijn beste kant zien. De vrouw die hem de liefde verklaarde stuurde hij weg, want zo gemakkelijk laat hij zich niet in bed praten. Marcel zoekt namelijk een vrouw die hem niet verlaat. Hij wil een vrouw die voor hem vecht. Zijn kenaus bieden hun liefde voor hem tegen elkaar op, simpelweg omdat hij dat zo wil. Zo hoopt hij de meest kinky vrouw te vinden, die een beetje baas in bed is. Hij houdt wel van pittige vrouwtjes voor een diepe penetratie en een elftal aan kinderen. En ze mag best uit Polen komen, als ze haar vorige man maar niet uit zichzelf heeft verlaten.

Richard is een ander voorbeeld van het type lompe boer. Boer Zoekt Ruzie doet het al goed, want binnen no time heeft hij twee vrouwen vrijwillig op laten stappen. Dat komt omdat Richard een echte snoeperd is. Hij houdt van lekkere dingen en kon het dus niet laten om te veel van het voorgerecht te snoepen. Tijdens het hoofdgerecht liet hij al zulke boertjes, dat hij niet meer vrouwen op kon. Hij koos voor Annemieke, maar dit is natuurlijk het verkeerde paard uit de koeienstal. Een vrouw die chagrijnig terugkomt om met je buren te komen eten, is sowieso een vrouw die de schijn voor de buitenwereld op wil houden. Als zij bij hem blijft, zal hij tot aan zijn sterfdag nog haar verwijten aan moeten horen.

De lompste boer van dit seizoen is de boerin. Annemarie heeft haar mannen nog niet in de ogen gekeken, want ze was te druk met het keuren van stevige billen en gespierde armen. Haar gesprekken kregen niet meer diepgang dan: “Mest jij de stal uit?”, “Nee, kijk, dat doe je zo”, en “Ik weet niet wat jullie gaan doen, maar ik ga slapen, want de wekker gaat morgen weer vroeg.” Het eisenpakket van Annemarie is gelukkig ook eenvoudig, net zoals zijzelf. Ze zoekt gewoon een stevige boer, die goed bij het bedrijf past. Leuke krulletjes zijn geen vereiste, maar het is wel fijn als hij een beetje bekend is in de omgeving en goed kan opschieten met haar broer en vader, want die werken ook op de boerderij. Annemarie is lekker praktisch aangelegd. Het is te betwijfelen of ze ooit een man vindt, maar Boerin Zoekt Werknemer is zeker geslaagd.

Gijsbert lijkt de enige boer die echt een vrouw zoekt. Hij volgt zijn grote hart naar het steriele Friese huisvrouwtje. Hij heeft in haar iemand gevonden waarmee hij zijn verhalen kan delen, waar hij samen mee kan lachen en met wie hij graag mee wil doen aan het vervolg op Boer Zoekt Vrouw, namelijk Boer Zoekt Aannemer. Zij heeft al genoeg plannen om zijn leven te domineren en hij neemt het voor lief. Hij heeft nog geen zoen gekregen van zijn grote liefde Femke, maar hij wil het avontuur aan. Hopelijk blijft Femke hangen tot Boer Zoekt Aannemer, zodat het echt een avontuur voor het leven wordt, in plaats van een avontuurtje voor even.

De boeren krijgen het nog zwaar bij hun laatste keuzemomenten, maar vooral met hun keuzes. De boeren eindigen allemaal met iets waar ze van tevoren al naar zochten: Annemarie eindigt met personeel, Richard eindigt met een verwijtwijf, Frank met zijn geiten, Marcel met een even enge vrouw als hijzelf en Gijsbert zal zijn brieven voor de zekerheid nog even moeten bewaren voor een volgend avontuurtje. Toch is het jammer voor de kijker, want de echte romantiek gaat in dit seizoen hopeloos verloren. De boeren blijven oprecht in hun soms lompe keuzes, maar het blijkt wel dat verliefdheid niet op te dringen is in een logeerweek. En de liefde? Dat is nog hard werken, net als in het boerenbedrijf.