Ajax wil Eredivisie niet subsidiëren

Ajax weigert om de Eredivisie nog langer te subsidiëren. Volgens de algemeen directeur bij de Amsterdammers Rik van den Boog wil zijn club niet langer topbedragen gaan betalen voor binnenlandse transfers, omdat Ajax via andere kanalen al de teams sponsort.

Van den Boog is er trots op dat hij voor Suárez in ieder geval een hoog bedrag uit het vuur sleepte. "Wel apart hoe dat ging. Liverpool kwam in eerste instantie met twaalf miljoen euro, omdat er hier in Nederland mensen hadden geroepen dat Luis voor vijftien miljoen euro weg kon," zei hij tegen NUsport.

"Wij zeiden: 'Ha, voor dat geld blijft hij lekker bij ons. 'Kom nou toch, zeiden zij, heel Nederland roept dat er een strik omheen mag als iemand vijftien miljoen biedt. Cut the crap en verkoop 'm aan ons.' We bleven onze poot stijf houden. Konden ze niet geloven. Uiteindelijk hebben ze zich laten verleiden tot dat bizarre bedrag."

Van het bedrag van 26,5 miljoen werd uiteindelijk niets uitgegeven, omdat de transfer van Bas Dost op het laatste moment afketste. "Wij kunnen niet doorgaan met het subsidiëren van de Eredivisie. Wij betalen al meer dan de rest," ging Van den Boog verder. "Een percentage van alle inkomsten gaat naar de KNVB. Dat is bij ons twee miljoen euro, terwijl ADO Den Haag misschien een ton betaalt. De tv-gelden worden keurig verdeeld over alle clubs terwijl er veel meer mensen naar Ajax kijken dan naar de meeste andere clubs."

"De derde wijze waarop wij extra betaalden gebeurde doordat een dikke transfer van ons doorstroomde naar de andere clubs. 'Hé Ajax komt langs, we vragen even zeven, acht miljoen.' Daar komt dus een knip in. Dat doen we niet meer. Dan krijgen die andere clubs een probleem met hun begroting, dus ik hoop dat ze nu normale prijzen gaan vragen. Zo niet, nou ja dan halen wij onze nieuwe spelers uit andere landen."