'Ben Bot moet bemiddelen in conflict met Iran'

D66 en de ChristenUnie willen dat oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot gaat bemiddelen in het diplomatieke conflict tussen Nederland en Iran. D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold liet weten dat de kwestie rond de executie van de Iraans-Nederlandse Zahra Bahrami niet verder mag escaleren.

"We moeten een helder signaal afgeven richting Teheran. Maar tegelijkertijd kan een bemiddelaar voor de-escalatie zorgen", zei Pechtold dinsdag. "Er zitten minstens vier Nederlanders gevangen in Iran. We moeten op blijven komen voor hun belangen."

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind is het met Pechtold eens. Dat de relatie met Iran tijdelijk bekoeld is vind hij prima, maar daarna zou Ben Bot moeten bemiddelen. "We mogen de Nederlandse gevangenen in Iran niet in de steek laten", laat hij weten.

Harry van Bommel (SP) voelt meer voor de 'schandpaalmethode'. Volgens hem wil Iran dat zaken als de executie van Bahrami niet aan de grote klok worden gehangen. Hij pleit voor een einde aan de zogeheten stille diplomatie.

Iran stelde dinsdag dat Nederland opkomt voor veroordeelde drugssmokkelaars en terroristen steunt. "Nederland maakt een mensenrechtenkwestie van de zaak en probeert politieke druk uit te oefenen", zei een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

"Het is zeer betreurenswaardig dat landen die zeggen op te komen voor mensenrechten en zichzelf voordoen als beschaafde landen, steun geven aan misdaad of drugssmokkel," voegde hij daaraan toe.

Nederland is woedend op Iran omdat dat land Bahrami heeft geëxecuteerd. Haar lichaam is begraven zonder dat Bahrami's familie op de hoogte was gesteld. Nederland heeft de Iraanse ambassadeur op het matje geroepen, maar die weigert tot nu toe te verschijnen.


Oud-minister van Buitenlandse Zaken Bot als bemiddelaar (foto: ANP)