Reusachtige gevangene blijft vastzitten

Een zwaarlijvige gedetineerde die eiste dat hij werd vrijgelaten, blijft gewoon vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Den Haag dinsdag besloten in een kort geding. De man wilde dat zijn straf werd omgezet in elektronisch huisarrest omdat de inrichting niet op zijn omvang en lengte zou zijn berekend.

De man, die 2.07 meter lang is en 240 kilo weegt, zou sinds zijn gevangenneming kampen met diverse fysieke problemen. Hij heeft vooral veel rugklachten door het slechte en te kleine bed in zijn cel. Ook is zijn matras te dun, zijn er geen geschikte stoelen in de bibliotheek, bezoekersruimte en de recreatieruimte en kan hij niet meedoen met het arbeidsprogramma. Bovendien past hij niet op het toilet en zijn de doucheruimtes te klein.

Volgens de advocaat van de man is het daarom onmenselijk om hem in de gevangenis te houden. Zijn straf wordt te zwaar omdat hij nu bijna 24 uur per dag noodgedwongen in zijn cel doorbrengt, aangezien hij nergens aan mee kan doen.

De rechter oordeelde dat de man zijn straf gewoon moet uitzitten. Volgens hem is geen sprake van een 'inhumane detentiesituatie' en waren er ook geen klachten toen de man in een andere inrichting gevangen zat. De directeur van de gevangenis belooft een passende stoel voor de man aan te schaffen.

De reusachtige gevangene moet het nog ruim een jaar volhouden in zijn cel. Hij zit een gevangenisstraf van twee jaar uit voor fraude.