Advocaten dreigen te stoppen met pro Deo

Advocaten dreigen geen pro-Deozaken meer aan te nemen als reactie op aangekondigde bezuinigingen op door de overheid betaalde rechtshulp. Dat zei secretaris Geertjan van Oosten van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten dinsdag in actualiteitenrubriek Nieuwsuur.

Verdachten mogen zich sinds kort tijdens het eerste verhoor al door een advocaat laten bijstaan. Staatsecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven wil het mes zetten in de vergoeding voor die advocatenbezoeken en nog maar de helft vergoeden. De cliënt moet de andere helft betalen of krijgt geen hulp van een advocaat.

Teeven zei in de uitzending dat steeds vaker gebruik wordt gemaakt van rechtshulp voor mensen die dat zelf niet kunnen betalen. Hij hoopt met de tariefverlaging voor advocaten te zorgen dat de rechtshulp betaalbaar blijft voor de overheid.

Advocaat en strafrechtdeskundige Geert-Jan Knoops sprak in de uitzending zijn vrees uit over de bezuiniging. Hij denkt dat daardoor eerder juridische fouten zullen worden gemaakt.