'Omstreden bedrijf betrokken bij koop dienstwapen'

Een van corruptie betichte wapenleverancier is betrokken bij de aankoop van het nieuwe dienstpistool door de Nederlandse politie. Wapengroothandel Technisch Bureau Müller (TBM) uit Arnhem, was in 2002 betrokken bij de omstreden aanbesteding van pepperspray, schrijft de Volkskrant.

Donderdag maakte het ministerie van Veiligheid en Justitie bekend dat de politie een nieuw pistool krijgt van fabrikant Sig Sauer. TBM is de officiële verkoopagent van Sig Sauer in Nederland.

De Rijksrecherche doet onderzoek naar de aankoop van de pepperspray, omdat er mogelijk sprake is van corruptie. De Rotterdamse agent die daarbij door TBM zou zijn omgekocht, speelt ook een rol bij de aanbesteding van de dienstpistolen.

De agent was in de tijd van de aanbesteding van pepperspray materiedeskundige. Hij zou de specificaties voor de spray zo hebben gemanipuleerd dat TBM de aanbesteding won. De krant schrijft dat de agent als materiedeskundige heeft meegeschreven aan de technische specificaties van het nieuwe politiewapen.

Op verzoek van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) werden twee onderzoeken uitgevoerd naar het verloop van de aanbesteding van het nieuwe politiepistool. Uit de onderzoeken bleek dat gedurende het aanbestedingsproces van het pistool er geen sprake was van onregelmatigheden.

Volgens de NOS is politievakbond NPB ongelukkig met de gang van zaken rond de aankoop van het nieuwe dienstwapen voor de politie. De testers van de wapens hebben de voorkeur voor een ander pistool.