Strippenkaart terug in de winkel

In Zuid-Holland zijn komende maand toch weer strippenkaarten te koop. Dat heeft een woordvoerder van het Stadsgewest Haaglanden vrijdag gezegd.

De verkoop van strippenkaarten was per 17 januari gestopt omdat de OV-chipkaart vanaf volgende week het enige geldige vervoersbewijs in de provincie zou worden. Een Kamermeerderheid stemde donderdagnacht echter in met een PvdA-voorstel om de afschaffing van de strippenkaart uit te stellen. De Kamer vindt het onverstandig in Zuid-Holland volledig over te gaan op de chipkaart nu deze week is gebleken dat die heel gemakkelijk te kraken is.

Volgens bestuurder Peter Smit van de regio Haaglanden lost de maatregel het probleem van de fraude met de chipkaarten niet op. "Wie wil knoeien met zo'n kaart, kan dat zonder de afschaffing van de strippenkaart ook. Voor de bus en de tram is het niet zo simpel als in de media is gesuggereerd."

Ook vervoersbedrijf Arriva is teleurgesteld in het besluit van de Kamer. Het bedrijf zegt te worden opgezadeld met 235.000 euro aan extra kosten doordat de strippenkaart een maand langer in gebruik wordt gehouden. "Wij vragen ons af wie dat gaat betalen", zegt een woordvoerder.