Van Gent vindt zichzelf geen dissident

GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent vindt zichzelf geen dissident. Van Gent stemde donderdagnacht in het Kamerdebat over de politietrainingsmissie in Kunduz als enige van haar fractie tegen het voorstel van het kabinet. De achterban van GroenLinks, waarvan de meerderheid de missie niet ziet zitten, roert zich inmiddels.

Van Gent heeft er onvoldoende vertrouwen in dat de trainingsmissie een succes wordt. Haar tegenstem betekent niet dat ze een dissident is binnen de fractie, onderstreept zij. "GroenLinks is een partij waar iedereen een mening mag hebben en waar flink gediscussieerd mag worden." Ze hoopt dat de komende tijd ook een 'goed debat' te kunnen voeren met de kritische achterban.

Vrijdagochtend liet politiek activist Sietse Bosgra op Radio 1 weten dat hij uit de partij stapt. Op Twitter kondigden meerdere GroenLinks-leden aan dat ze hun lidmaatschap gaan opzeggen vanwege de steun aan de missie.

Donderdag kondigde de voorzitter van de Midden Oosten-werkgroep van de partij Karel van Broekhoven aan dat fractievoorzitter Jolande Sap op het partijcongres van GroenLinks begin februari een motie van afkeuring kan verwachten. Hij verwacht dat binnen de partij 'de pleuris uitbreekt'. Uit een peiling van Maurice de Hond bleek donderdag dat 79 procent van de GroenLinks-achterban tegen de missie is.