[WB] Sáblíková wint 3.000m, Wüst tweede

Bij de wereldbekerwedstrijden in Moskou heeft Martina Sáblíková de 3.000 meter bij de vrouwen op haar naam geschreven. Ireen Wüst werd met de tweede plaats de beste Nederlandse.

Jorien Voorhuis kwam als eerste Nederlandse op het ijs. Zij moest het opnemen tegen Olga Graf. Voorhuis ging rap van start en nam gelijk een voorsprong op de Russin. Voorhuis reed een goede rit en kwam in 4.11,35 over de meet, de snelste tijd tot dan. In de rit erop trof Marije Joling Yelena Sokhryakova. Sokhryakova nam het voortouw en Joling kon enkel volgen. Uiteindelijk was het Joling die na twee sterke laatste ronden won in 4.12,59.

Ireen Wüst moest het opnemen tegen Christine Nesbitt. Tot die rit was de tijd van Voorhuis nog het snelste. Nesbitt nam na drie ronden een kleine voorsprong op Wüst maar de rijdster van TVM wist het gat klein te houden en een ronde erna zelf voor de aanval te kiezen. Met nog een ronde te gaan reed Wüst onder de tijd van ploeggenote Voorhuis. Nesbitt moest de Nederlandse laten gaan en Wüst kwam in 4.05,41 over de meet, de snelste tijd.

In de eennalaatste rit moest Martina Sáblíková het opnemen tegen Brittany Schussler. Schussler nam in het begin de regie in handen met de Tsjechische er net achter. Allebei reden ze nog boven de tijd van Wüst. Drie ronden voor het einde kwam Sáblíková op stoom en liet ze Schussler achter zich. Met nog één ronde te gaan was ze nog wel langzamer dan Wüst. Dankzij een snelle laatste ronde kwam ze met 4.04,04 toch onder de tijd van Wüst over de finish.

De tijd van de Tsjechische werd in de laatste rit niet verbeterd. Stephanie Beckert kwam ten val en Jileanne Rookaard kwam niet verder dan 4.12,98.