Chaos en geweld protesten Egypte

De afgelopen dagen zijn de grote steden in Egypte, Suez, Alexandrië en Caïro, het toneel van demonstraties tegen de regering van president Hosni Mubarak. De tienduizenden demonstranten eisen het aftreden van de Egyptische president.

De hevigheid van de protesten en de tegenmaatregelen van de overheid nemen toe en hebben geleid tot een zeer dreigende situatie in Egypte. De Mobiele Eenheid (ME) binnen Egypte schiet met rubber kogels en traangas. Sinds 16.00 uur toont CNN beelden van legervoertuigen die door het centrum van Caïro rijden. Het internet en mobiele telefonie is afgesloten.Waar de Nederlandse regering eerder nog geen negatief reisadvies uit wilde geven, is dat nu wel gebeurd.

Update 16.59 uur
Al Jazeera toont momenteel live-beelden van de rellen, terwijl dit eigenlijk niet wordt toegestaan. De politie is in het gebouw van Al Jazeera en zou naar verluidt willen dat ze stoppen met het uitzenden van de rechtstreekse beelden.
Hier is de live-streamlink van Al Jazeera te zien.

Update 17.34 uur
De ingestelde avondklok wordt massaal genegeerd. Politiebusjes worden in brand gestoken en men poogt deze busjes in de Nijl te gooien. Ook in de andere steden is nu het leger ingezet. Het hoofdgebouw van de regeringspartij staat in brand. Momenteel zijn er in Caïro berichten van helikopters in de lucht, daarnaast zijn er explosies en zware artillerie te horen.

Update 18.22 uur
Er wordt door onder andere het AP bericht dat duizenden demonstranten in Caïro het gebouw van het centrale televisiestation en gebouwen van verschillende ministeries bestormen. Al Jazeera meldt dat er op de demonstranten wordt geschoten, maar dat onbekend is met welk soort ammunitie. Er zijn geruchten dat er met automatische wapens met scherp wordt geschoten, maar in Caïro zijn nog geen meldingen van neergeschoten mensen. In Suez is een demonstrant om het leven gekomen. Zijn lijk wordt rondgedragen door de straten als bewijs. Het hoofdgebouw van de regeringspartij NDP brandt nog steeds en men vreest voor het naastgelegen Nationale Museum.

Update 19.22 uur
Er zijn twee doden in Suez bevestigd en in heel Egypte honderden gewonden. Het leger wordt in grote delen van Egypte warm verwelkomd, maar aan welke kant het leger staat is nog niet helemaal duidelijk. Er branden in Caïro meerdere gebouwen en politiebusjes. Hulpdiensten zijn nergens te bekennen.

Update 20.33 uur
The New York Times meldt geruchten dat president Mubarak Egypte zou zijn ontvlucht. Dit is echter nog nergens bevestigd. Er is inmiddels sprake van zeker 5 doden in het Noord-Afrikaanse land en 870 gewonden. Het vuur in het gebouw van de NDP woedt richting het Nationaal Museum, zo meldt Al Jazeera. Het leger lijkt een soort compromis te zijn tussen de demonstranten en de politietroepen. Tussen de 400 en 500 demonstranten hebben een legervoertuig geblokkeerd door eromheen te staan. Ze scanderen leuzen als "Weg met Mubarak". In de havenstad Suez zou een politiebureau in de macht van demonstranten zijn en er worden gevechten gemeld tussen politietroepen en legertroepen. Officieel is alleen bekend dat het leger op de straten is om de demonstranten te overtuigen naar huis te gaan.

Update 21.12 uur
Egypt Air en andere maatschappijen hebben aangekondigd voorlopig niet op Caïro te vliegen. AP meldt dat het leger de staatstelevisie onder controle heeft en mogelijk snel aan zal kondigen het land te hebben overgenomen. Demonstranten hebben een cordon gevormd rond het Nationaal Museum zodat het niet geplunderd kan worden, zoals bij het gebouw van de NDP wel het geval is. Mogelijk zou Mubarak naar Londen zijn gevlogen, zo meldt een Arabisch nieuwsstation.

Extra informatie en achtergronden vind je in ons speciaal geopende Midden-Oostenforum.