Frans verbod op homohuwelijk niet ongrondwettig

De Franse wet die het homohuwelijk verbiedt is niet in strijd met de grondwet. Dat heeft de Franse Constitutionele Raad vrijdag bepaald. Wel merkt de raad op dat het het parlement vrij staat om nieuwe wetten te schrijven aangaande het homohuwelijk.

In een toelichting op het besluit stelt de raad dat parlementariërs het erover eens zijn dat 'het verschil in situatie tussen homoseksuele stellen en heteroseksuele stellen een verschil in behandeling wat betreft familierechten kan rechtvaardigen'. "Het is niet aan de Constitutionele Raad om zijn waardeoordeel in te wisselen voor dat van de parlementariërs", aldus de raad. De raad heeft naar eigen zeggen slechts de taak om te bepalen of een maatregel strookt met de rechten en vrijheden zoals die worden gegarandeerd door de grondwet. Dat bleek in dit geval zo te zijn.

De kwestie toont een paradoxale situatie in Frankrijk: enerzijds heeft het land een open houding ten aanzien van relaties en seksualiteit, maar aan de andere kant is het land conservatief als het aankomt op familiewaarden.