UEFA: geen EK Oekraïne bij schorsing

De UEFA heeft Oekraïne gewaarschuwd dat een schorsing door de FIFA het land het EK van 2012 kost. Dat heeft de Europese voetbalbond vandaag bekendgemaakt.

De FIFA heeft Oekraïne eerder gewaarschuwd dat de politiek zich niet met de nationale voetbalbond moet bemoeien. De wereldvoetbalbond gaf Oekraïne daarom een ultimatum om de bond met rust te laten. Anders wordt Oekraïne geschorst.

Bij een schorsing zijn Oekraïense clubs niet meer welkom bij Europese toernooien en mogen Oekraïense nationale teams geen interlands meer spelen. Volgens de UEFA zou Oekraïne bovendien het EK kwijtraken, dat het land samen met Polen organiseert.

De UEFA besloot Oekraïne bij de loting voor de EK-kwalificatie onder 21 jaar in de enige poule met zes landen in te delen. Op die manier hoeft de kwalificatie bij een eventuele schorsing niet ingrijpend te veranderen. De loting is op 3 februari.

Het dispuut tussen FIFA en Oekraïne draait om bondsvoorzitter Grygoriy Surkis. Deze oud-voorzitter van Dynamo Kiev is sinds 2000 de hoogste baas van de Oekraïense bond. Oekraïense voetbalfunctionarissen claimen dat Surkis Dynamo voortrekt en willen hem afzetten, maar volgens de FIFA en de UEFA zijn de functionarissen door politici beïnvloed.