'Johma-sandwich is botoxbroodje'

De Johma Bruine Sandwich Bacon Ei zit tjokvol kunstmatige toevoegingen en is daardoor bijna twee weken houdbaar. Videobeelden tonen dat een gewone sandwich al na een dag schimmelt, terwijl het 'verse' Johma-broodje er na dertien dagen nog als nieuw uitziet. Consumentenorganisatie Foodwatch vindt dat consumenten misleid worden.

Het geheim van de lange houdbaarheid zit in de negentien additieven die op 29 verschillende manieren zijn toegevoegd. Op de verpakking van de Johma Bruine Sandwich Bacon Ei, die ruim drie euro kost, staan teksten als 'Iedere dag vers bereid' en 'de beste ingrediënten'. Johma noemt zichzelf 'de bekendste en grootste saladebereider van Nederland'.

"Noem het gerust een botoxbroodje, want het staat letterlijk stijf van de kunstmatigheid", zegt Bart van Opzeeland van Foodwatch. De organisatie telde vijf soorten conserveermiddelen, drie voedingszuren, drie antioxidanten, drie emulgatoren, twee verdikkingsmiddelen, twee stabilisatoren, een kleurstof en een zuurteregelaar. De toevoegingen met de E-nummers zorgen ervoor dat de sandwich er 'fresh' uit blijft zien.

Johma maskeert de volgens Foodwatch laffe nasmaak van de toevoegingen en de bewerkte ingrediënten met een berg zout. "Wie een hele sandwich van 145 gram opeet, heeft bijna de helft van de zes gram zout binnen die je dagelijks mag hebben", stelt de organisatie.

Het is overigens niet verboden in dit soort gevallen de woorden 'fresh' en 'vers bereid' te gebruiken, want die termen zijn niet beschermd in de Warenwet. Omdat consumenten niet honderden E-nummers uit hun hoofd kunnen leren, spreekt Van Opzeeland van 'alledaagse misleiding'.

Johma zou meer stoffen toevoegen dan de concurrenten en de houdbaarheid tot acht dagen oprekken. De HEMA Sandwich Bacon Ei en de AH Bacon Ei sandwich zijn maar twee dagen houdbaar, meldt een woordvoerder van Foodwatch. Zij zegt geen inhoudelijke reactie van Johma op de bevindingen te hebben gekregen.


'Johma-sandwich is botoxbroodje' (Foto: Novum)