'Regio Moerdijk sterk vervuild met aluminium'

In de omgeving van Moerdijk zijn in de grond sterk verhoogde concentraties aluminium gevonden. Dat meldt de NOS vrijdag op basis van metingen van milieuadviesbureau BK in opdracht van de omroep. Volgens de onderzoekers kan het aluminium schadelijk zijn voor de gezondheid.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zegt dat het 'uitermate onwaarschijnlijk' is dat er een relatie is met de brand in Moerdijk van ruim drie weken geleden. Het monster is op een halve meter en dus te diep genomen, zegt een woordvoerder. "Het aluminium had nooit in drie weken tijd kunnen doorsijpelen. Het monster is genomen in kleigrond, waarin van nature aluminium voorkomt. Hoewel de gehaltes wel hoog zijn."

De metingen werden verricht in het gebied ten noorden van Moerdijk, waar de rookwolk tijdens de brand bij Chemie-Pack op 5 januari overtrok. Op sommige plaatsen is de concentratie aluminium vijf keer zo hoog als normaal. Op een meetpunt bij Streijensas werd op een diepte van 30 tot 50 centimeter 54.000 milligram aluminium aangetroffen, terwijl 10.000 milligram het landelijke gemiddelde is.

BK onderzocht de bodemmonsters op de aanwezigheid van diverse giftige stoffen. De meeste conclusies uit rapporten van het RIVM werden bevestigd, behalve die over de hoeveelheid aluminium in de regio.

Het RIVM verklaarde het gebied eerder deze week nog veilig. Volgens BK is aluminium vooral schadelijk als het in de voedselketen komt. De stof kan allerlei neurologische effecten teweegbrengen. Vooral nierpatiënten zouden de stof niet goed kunnen verdragen.

De kwaliteit van het oppervlaktewater en grondwater is volgens waterschap Hollandse Delta niet veranderd. Op één locatie werd een verhoogde hoeveelheid PAK's, een chemische stof die ontstaat bij verbranding van organisch materiaal, meldt het waterschap vrijdag. Volgens Hollandse Delta komen deze stoffen bij elke brand vrij.

Eerder concludeerde het waterschap Brabantse Delta nog dat het oppervlaktewater in de omgeving sterk is verontreinigd met kankerverwekkende stoffen.