Geldtovenaars opgepakt op Schiphol

De marechaussee heeft dinsdagavond op Schiphol drie mannen opgepakt die iemand 7500 euro hadden laten betalen voor een koffer met wit papier. Ze hadden hem vermoedelijk wijs gemaakt dat hij voor nog eens 7500 euro een middeltje kon krijgen waarmee hij het papier kon laten veranderen in echt geld, meldt een woordvoerder.

Het slachtoffer had een e-mail gehad waarin stond dat hij zo veel geld kon krijgen als hij wil. "Daar had de man wel interesse in, dus maakte hij een afspraak met de afzenders", zegt de woordvoerder.

Op een wc op Schiphol lieten de oplichters een emmer met daarin twee papiertjes zien. Ze liepen even weg met de emmer en keerden terug. Wonder boven wonder zaten er nu opeens twee briefjes van vijftig in.

Dat kwam door een speciaal chemisch middel, vertelden de oplichters. Het slachtoffer vertrouwde het niet helemaal, maar raakte overtuigd toen hij de briefjes zonder problemen kon inwisselen bij de bank.

Daarop legde hij enkele dagen geleden 7500 euro neer voor de koffer met papier. Bij een tweede ontmoeting zou hij het tovermiddel krijgen. Toch begon het weer te knagen en daarom waarschuwde hij de marechaussee. Die keek mee bij de tweede overdracht en hield de mannen aan.

De verdachten zijn 32, 36 en 49 jaar oud. Ze beweren volgens de woordvoerder uit Den Haag te komen, maar dat wordt nog onderzocht.