'Verhagen minst betrouwbare minister'

Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) is verkozen tot minst betrouwbare minister van het land. Zijn partijgenoot Jan Kees de Jager (Financiën) grijpt de eretitel van betrouwbaarste minister. Dat schrijft het AD woensdag op basis van een peiling van het EenVandaag Opiniepanel.

Na De Jager is VVD-premier Mark Rutte volgens het panel het betrouwbaarst, gevolgd door diens partijgenoot Ivo Opstelten. In het lijstje van minst betrouwbare ministers staan alleen CDA'ers. Na Verhagen volgen Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken), Gerd Leers (Immigratie en Asiel) en Hans Hillen (Defensie).

De twintigduizend leden van het opiniepanel vonden De Jager al het betrouwbaarst op de eerste dag van het nieuwe kabinet-Rutte en dat is honderd dagen later niet veranderd. Dat verbaast politicoloog Chris Aalberts niet. "Hij heeft gewoon nog niets verkeerd gedaan", zegt hij in de krant.

Vanaf nu komt De Jager volgens hem alleen nog maar met slecht nieuws. "Dat zal hem nog gaan opbreken." Ook leiderschapsonderzoeker Peter Milovic verwacht dat de populariteit van De Jager tijdelijk is.

Hij is volgens hem typisch een minister van de 'oude politiek', uit de leerschool van de vorige premier Jan Peter Balkenende. "Bijna altijd heeft hij ontzettend veel woorden nodig."

Leers is volgens hem een goede bestuurder, maar zijn aanvaring met Wilders, rond de visumplicht voor Bosniërs en Albanezen, zou te lang hebben geduurd. "Hij had veel sneller duidelijkheid moeten geven."

Wel is Leers volgens Milovic vooruitgegaan. Hij wijst op de snelheid waarmee Leers het afgelopen weekeinde besloot dat de doodzieke Abiram en zijn moeder in Nederland mogen blijven.