Nog een Australische stad bedreigd door water

De Australische autoriteiten hebben mensen in de stad Kerang, in het zuidoosten van het land, opgeroepen hun huizen te verlaten en voor drie dagen voedselvoorraden mee te nemen. De rivier de Lodden bedreigt 1500 huizen in de stad.

De dijk nabij Kerang, in de deelstaat Victoria, brak op verschillende plaatsen en de inwoners werden opgeroepen zich naar hogergelegen gebied te begeven. "Zorg ervoor dat u direct uw woning verlaat", schreef de rampendienst van de staat (SES) in een sms aan de 2500 inwoners.

Volgens de autoriteiten zou de dijk het moeten houden, ondanks het water dat er op verschillende plekken door stroomt. De dreiging voor de stad is echter nog niet voorbij omdat het waterniveau de komende dagen hoog blijft, aldus de directeur van de SES. "De watersnoodramp is nog verre van over", zei hij. "De dijk kan verder onder druk komen staan, aangezien er een grote vloedgolf richting Kerang komt."

In Victoria zijn meer dan 3500 mensen inmiddels geëvacueerd. Zeker 51 steden en vijftienhonderd huizen in de staat zijn al getroffen door het water.

De overstromingen in Victoria volgen op die in Queensland. Al weken heeft dat gebied met zware overstromingen te maken. Tweederde van Queensland staat onder water, de mijnbouw is stilgelegd en zeker dertig mensen zijn omgekomen.

Een van de slachtoffers is de 13-jarige Jordan Rice, die naast zijn moeder werd begraven. Hij werd een nationale held omdat hij er bij reddingswerkers op had aangedrongen eerst zijn jongere broertje te redden toen de auto van het gezin door het wassende water werd gegrepen.