'NS schuldig aan winteroverlast'

De NS heeft onvoldoende rekening gehouden met mogelijke uitval van treinen door de winterse omstandigheden. Dat stelt de Maatschappij Voor Beter OV in een brief aan de Tweede Kamer.

De NS had kunnen verwachten dat er problemen zouden optreden met de honderd nieuwe treinen die hun winterbestendigheid nog niet hadden kunnen bewijzen. Grote problemen met nieuw materieel hebben zich ook voorgedaan bij andere bedrijven binnen de railsector, maar de NS heeft daar blijkbaar geen lering uit getrokken, en heeft onvoldoende reservematerieel achter de hand gehouden, aldus de belangenorganisatie. 

Naast de bekende feiten, zoals uitgevallen treinen, reizigers die op perrons moesten achterblijven en slechte reisinformatie wordt op nog twee belangrijke zaken gewezen. Ten eerste is er slechts enkele dagen sprake geweest van extreem winterweer, terwijl de overlast vervolgens vele weken heeft geduurd, en ten tweede zijn de door NS wegens materieelgebrek geschrapte treinen niet terug te vinden in de kwartaalcijfers die NS publiceert over punctualiteit en uitval. Voor Beter OV dringt daarom aan op een betere wijze van verantwoording.