Schippers wil rookverbod intensief handhaven

Inspecteurs van de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) gaan in cafés en discotheken streng controleren op naleving van het rookverbod. Dat heeft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) woensdag laten weten aan de Tweede Kamer.

Volgens cijfers van de VWA wordt in de helft van de cafés en discotheken gerookt. Dat is inclusief de kleine cafés zonder personeel, waarvoor het nieuwe kabinet het rookverbod heeft afgeschaft.

De VWA heeft tachtig 'rookinspecteurs'. Zij kunnen boetes opleggen aan cafés en discotheken die zich niet aan het rookverbod houden. Minister Schippers ziet er vooralsnog niet veel in om overtreders van het rookverbod voor de rechter te laten verschijnen.

De Tweede Kamer houdt woensdagmiddag een debat met Schippers over het rookverbod in de horeca.

De Stichting Rookpreventie Jeugd overhandigde Schippers woensdagochtend om het 'Manifest Rookpreventie'. De stichting en de duizend ondertekenaars roepen de bewindsvrouw daarin op het openbreken van het rookverbod terug te draaien en streng te handhaven. Verder moeten de prijs van tabakswaren fors worden verhoogd en het aantal verkooppunten beperkt. Ook moet roken in en bij scholen worden verboden en de leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak worden verhoogd naar 18 jaar in plaats van 16.

De ondertekenaars zijn arts en verpleegkundigen, maar ook ziekenhuisbestuurders, ouders, leraren, aannemers, rechters, studenten, scholieren en prominente hoogleraren staan op de lijst. Ook bekende Nederlanders als Carice van Houten, Youp van 't Hek en Ferry Mingelen roepen Schippers op deze maatregelen te nemen.


Schippers wil rookverbod intensief handhaven (Foto: Novum)